Ουκρανία: «Η Μαριούπολη είναι πλέον στα χέρια μας» λέει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας (Συνεχής ενημέρωση)

Η Ρωσία κατέλαβε και την Ρουμπίζνιε, κατέχει πλέον το 80% του Λουχάνσκ

Η Μαριούπολη είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, υποστήριξε η Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει πως δεν χρειάζεται έφοδος στις εγκαταστάσεις της Azovstal, τελευταίο προπύργιο αντίστασης στην πόλη, και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να λέει πως έχουν αποκλειστεί. Η Ουκρανία πρότεινε νωρίτερα συνομιλίες χωρίς όρους με τη Ρωσία για την απομάκρυνση στρατευμάτων και αμάχων από τη Μαριούπολη.

«Η κατάσταση στα ανατολικά και νότια της χώρας παραμένει όσο πιο σοβαρή γίνεται. Οι κατακτητές δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να σημειώσουν τουλάχιστον κάποια νίκη εξαπολύοντας μια νέα, μεγάλης κλίμακας επίθεση» τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναζητά μια έστω και «πύρρειο» νίκη μέχρι την εθνική επέτειο της 9ης Μαΐου (σ.σ. Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για «ανθρώπινη καταστροφή» καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται απότομα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ολες οι εξελίξεις

13.35 H Ρωσία κλείνει προξενεία χωρών της Βαλτικής

Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ζήτησε από τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν σε μια κίνηση αντιποίνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λετονία και η Εσθονία είχαν δώσει εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρεσβευτή να αποχωρήσει.

13.33 Πάνω από 1.000 πτώματα αμάχων στα νεκροτομεία του Κιέβου, λέει Ουκρανή αξιωματούχος

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια Ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

12.26 Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είπε ότι η πόλη υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο Ίχορ Τέρεχοφ έκανε λόγο για «μεγάλες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει μετά μανίας την πόλη».

Όπως είπε, ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ το 30% του πληθυσμού, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, έχουν απομακρυνθεί.

12.11 Ρωσικές ανακοινώσεις για πλήγματα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

12.09 Απομάκρυνση αμάχων από την Azovstal ζητά η Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

11.44 Πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών στη Google από τη Ρωσία

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών στη Google (50.000 δολαρίων) επειδή δεν έσβησε αυτά που χαρακτήρισε ως «ψευδείς» πληροφορίες για αυτό που χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

11.22 Και η Δανή πρωθυπουργός στο Κίεβο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφθασε το πρωί με τη Δανή ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

«Μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις ηγέτες θα εμφανιστούν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη των Ουκρανών και ενδεχόμενες διώξεις για «εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο της Δανής πρωθυπουργού.

11.17 Πτώματα αμάχων στη Μποροντιάνκα

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, «σφαγές αμάχων» στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

«Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών», διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ.

«Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών», οι οποίοι «μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν συνειδητά αμάχους που δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα πτώματα των θυμάτων «μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της περιοχής του Κιέβου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση».

Ιατροδικαστές και ερευνητές έκαναν επίσης επιθεώρηση στους δύο ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ.

«Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου συνεχίζει να ερευνά» για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων που αποδίδονται από την Ουκρανία στους Ρώσους, σημείωσε επίσης.

10.23 Σόιγκου: Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, αποκλεισμένη η Azovstal. Πούτιν: Δεν χρειάζεται να κάνουμε έφοδο

Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη, είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax- προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πάνω από 2.000 Ουκρανοί μαχητές στην Azovstal, η οποία όμως είναι αποκλεισμένη.

Ο Σόιγκου είπε πως 1.478 μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί και ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει πάνω από 142.000 αμάχους από την πόλη. Επίσης, υποστήριξε πως η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, και μπορούν να επιστρέψουν άμαχοι.

Ο πρόεδρος Πούτιν από πλευράς του είπε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει έφοδος στις εγκαταστάσεις, και διέταξε να ματαιωθούν τα σχετικά σχέδια. Έδωσε συγχαρητήρια στον Σόιγκου για μια «επιτυχημένη» επιχείρηση και διέταξε να αποκλειστούν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε «ούτε μια μύγα» να μη μπορεί να περάσει χωρίς να γίνει αντιληπτή. Δεν υπάρχει ανάγκη για είσοδο στις κατακόμβες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Ρωσία ήταν επιτυχής στο να πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης και ότι εγγυάται τις ζωές των Ουκρανών μαχητών που θα φύγουν από τις εγκαταστάσεις, και ότι θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό.

10.07 Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους έφυγαν από τη Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

10.06 Στο Κίεβο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέφθασε στο Κίεβο για να επισκεφθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Εκπρόσωπος του Σάντσεθ αποσαφήνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα επισκεπτόταν, με τις λεπτομέρειες να μη δημοσιεύονται για λόγους ασφαλείας.

08.59 Πάνω από 21.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (20/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 199 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 46 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 73

Από Ευζώνους: 23

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 51

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 21.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.054 ανήλικοι.

08.47 Βρετανικό ΥΠΕΞ: Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς το Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς το Κραματόρσκ, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

08.26 Καντίροφ: Το Azovstal θα πέσει σήμερα

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

08.10 Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισ. δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

07.57 Η Ρωσία κατέλαβε και την Ρουμπίζνιε, κατέχει πλέον το 80% του Λουχάνσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

07.50 Κρίση μέσα στην κρίση

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προειδοποίησε για «ανθρώπινη καταστροφή» καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται απότομα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως και η πανδημία της Covid-19, είπε, μια επισιτιστική κρίση θα έπληττε περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο, επειδή «θα τρώνε λιγότερο και θα έχουν λιγότερα χρήματα για οτιδήποτε άλλο, όπως το σχολείο».

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια» αύξηση 37% στις τιμές των τροφίμων. «Επηρεάζει τα τρόφιμα όλων των ειδών – λάδια, δημητριακά – και στη συνέχεια εισχωρεί σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι» εξήγησε ο Μάλπας.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε επίσης ανησυχίες για μια «κρίση μέσα σε μια κρίση» που προκύπτει από την αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πανδημικά χρέη τους εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

07.43 Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας «αρχίζουν να καταλαβαίνουν»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο. Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

07.30 Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου ψάχνει η Ρωσία

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά.

Στρατηγικός στόχος του ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει τον «δυτικοποίηση» της Ουκρανίας, και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της.

07.15 Το Κίεβο έτοιμο για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, «προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (…) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί