Έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη: Ίσως και πριν το Πάσχα η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών

Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν αρκετές πληροφορίες και διαρροές σχετικά με τις προθέσεις των δύο μεγάλων διεθνών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δύο θαλάσσια μπλοκ ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήθελαν τις δύο εταιρείες Total και ExxonMobil, να έχουν αποστασιοποιηθεί από τις παραχωρήσεις και να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την επένδυσή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  Χάρη Φλουδόπουλου για το Capital.gr, θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών, ίσως και πριν το Πάσχα, η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών, η οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει επίσημα τις προθέσεις της και να απαντήσει ευθέως στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θυμίζουμε έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επισπεύσει τις διαδικασίες των ερευνών, ζητώντας παράλληλα από τις εταιρείες που εμπλέκονται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ήδη από πλευράς ΕΔΕΥ έχει αποσταλεί επιστολή τόσο προς την Total όσο και προς την ExxonMobil, μέσω των οποίων η Ελληνική Διαχειριστή Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ενημέρωνε για την αλλαγή της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων, με στόχο την επίσπευση των ερευνών.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ έχει θέσει ως στόχο να γίνουν νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, τον επόμενο χειμώνα 2022 – 2023.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα γίνουν από πλευράς της παραχωρησιούχου εταιρείας. Ωστόσο το γεγονός ότι η μία εκ των δύο εταιρειών, προτίθεται να απαντήσει άμεσα στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης για επίσπευση και εντατικοποίηση των ερευνών, ερμηνεύεται ως μία μάλλον αρνητική ένδειξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που από τις επαφές και τις συζητήσεις που θα γίνουν τόσο με την Total όσο και με την ExxonMobil προκύψει πρόβλημα ή απροθυμία κάποιας εξ αυτών, η ΕΔΕΥ δηλώνει έτοιμη να βρει και να συζητήσει με άλλον παίκτη της αγοράς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς νέους ενδιαφερόμενους, χωρίς ωστόσο η ΕΔΕΥ να θέλει να αποκαλύψει τα ονόματα των πιθανών νέων μνηστήρων. Σε κάθε περίπτωση στόχος της ΕΔΕΥ είναι να γίνουν οι σεισμικές έρευνες αυτό το χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί