Επιστήμονες ανακάλυψαν τη διαδικασία μόλυνσης των κυττάρων από τον HIV

Ανοίγει ο δρόμος για αποτελεσματικά φάρμακα

Ορισμένοι ειδικοί ελπίζουν ότι έχουν κάνει μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στον αγώνα για τη θεραπεία του HIV χρησιμοποιώντας τεχνολογία από τον αναδυόμενο κόσμο της γονιδιακής επεξεργασίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern χρησιμοποίησαν το CRISPR, μια τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας που αυξάνεται σε χρήση για να εντοπίσουν τμήματα του ιού που αποτελούν κλειδί για την ικανότητά του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα του αίματος και να πολλαπλασιάζεται.

Αν και είναι ακόμη πολύ μακριά, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω έρευνα που θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη μιας θεραπείας ή ενός εμβολίου για τον ιό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, και ενώ η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπευτικά μέσα, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία.

Οι επιστήμονες παλεύουν να καλυφθεί το κενό στη θεραπεία του HIV

Ο ιος HIV και φάρμακα

Ο Δρ Judd Hulquist ηγήθηκε της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Nature Communications, όπου οι ερευνητές εργάστηκαν για να βρουν ποια μέρη της γενετικής δομής του ιού είναι υπεύθυνα για την ικανότητά του να μολύνει και να αναπαράγεται.

Στόχος τους ήταν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα στη θεραπεία του HIV. Επί του παρόντος, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα «κοκτέιλ», όπως συχνά περιγράφεται, αντιρετροϊκών φαρμάκων που βοηθούν στη διαχείριση του ιού δεν αποτελούν μόνιμη λύση.

«Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις τρέχουσες θεραπείες που δίνουμε στους ανθρώπους για να αποτρέψουμε τις μεταδόσεις και να καταλήξουμε σε μια πιθανή θεραπεία;» ήταν το ερώτημα που προσπαθούσε να απαντήσει η ερευνητική ομάδα, δήλωσε ο Holquist στη DailyMail.com.

Ένας ασθενής με HIV μπορεί να λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα στο διηνεκές, τα οποία θα εμποδίζουν τον ιό να σχηματίσει AIDS, ενώ παράλληλα θα τον εμποδίζουν να μεταδώσει τη μόλυνση σε κάποιον άλλο.

Ο ιος HIV

Αν όμως σταματήσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, η λοίμωξη θα επανέλθει, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε AIDS και να ανοίξει ξανά την πόρτα για να μεταδώσει τη λοίμωξη. Για τους πλούσιους ανθρώπους, ή εκείνους στον ανεπτυγμένο κόσμο που έχουν τακτική πρόσβαση στα φάρμακα, αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο για δεκαετίες.

Οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο – ή οι άνθρωποι στις ΗΠΑ που απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο – η λήψη ενός κοκτέιλ χαπιών κάθε μέρα δεν είναι εφικτή. «Αυτά τα φάρμακα απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια», δήλωσε ο Holquist.

«Για ορισμένους ανθρώπους [η λήψη του κοκτέιλ κάθε μέρα] μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι που δεν μπορούν να το κάνουν». Αυτό καθιστά την ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον HIV ζωτικής σημασίας για την πραγματική εξάλειψη της καταστροφικής νόσου.

Οι ερευνητές εντόπισαν 86 γονίδια με κομβικό ρόλο στην ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες

DNA

Χρησιμοποιώντας το CRISPR, οι ερευνητές εντόπισαν 86 γονίδια που παίζουν ρόλο στην ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες – σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 40 από αυτά δεν είχαν ποτέ πριν διερευνηθεί για το ρόλο τους εντός του HIV.

Ο ίδιος περιέγραψε αυτά τα νεοανακαλυφθέντα γονίδια ως νέες «λεωφόρους» που πρέπει να εξεταστούν, σε μια δήλωση που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο. Αυτό είναι μόνο η αρχή αυτού που ο Holquist και η ομάδα του ελπίζουν ότι θα είναι μια μεγαλύτερη ώθηση για τη διερεύνηση πιθανών θεραπειών για τον HIV.

«Το πρώτο βήμα εντόπισε ποια γονίδια είναι σημαντικά, το επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός του γιατί είναι σημαντικά», δήλωσε. Το CRISPR είναι μια εκκολαπτόμενη αλλά αμφιλεγόμενη τεχνολογική πλατφόρμα επεξεργασίας γονιδίων που δίνει στους επιστήμονες νέα δυνατότητα να εντοπίζουν, ακόμη και να επεξεργάζονται γονίδια.

Ενώ ορισμένοι έχουν περιγράψει την τεχνολογία ως ικανή να «αλλάξει τον κόσμο», ορισμένοι έχουν εκφράσει ηθικές ανησυχίες σχετικά με το CRISPR και το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισαγάγει μια τεχνολογικά προηγμένη μορφή ευγονικής.

Ωστόσο, η παρούσα έρευνα αποφεύγει πολλές από τις ηθικές ανησυχίες. Ενώ η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό γονιδίων, η ομάδα του Holquist δεν σκοπεύει να δημιουργήσει θεραπευτικά προϊόντα γονιδιακής επεξεργασίας.

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί