ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί απαντήσεις για τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης στην Αγία Σοφία

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος καλεί την κυβέρνηση «να γνωστοποιήσει στα διεθνή φόρα τη βεβήλωση» και να απαιτήσει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων

«Οβανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας απαιτεί άμεση και ισχυρή αντίδραση» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί παράλληλα την κυβέρνηση «να γνωστοποιήσει στα διεθνή φόρα τη βεβήλωση και να απαιτήσει από το τουρκικό κράτος την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Νωρίτερα, Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στην Τουρκία δημοσίευσε το συμβάν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης καταγγέλλει ότι: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Παράλληλα στηλιτεύει την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν.

Ανακοίνωση για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη».

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο» σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί