Ηπατίτιδα: Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες επεκτάθηκε η επιδημία σε παιδιά

Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτείνεται η μυστηριώδης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)

Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτείνεται η μυστηριώδης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στη λίστα προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Το ECDC διερευνά τα κρούσματα στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, επισημαίνει το κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» είχε επισημάνει το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.

Η ηπατίτιδα, ή φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C και E, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα παιδί. Τα μισά παιδιά βρέθηκαν ωστόσο θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Η Σκοτία καταγράφει κατά μέσο όρο 4 κρούσματα ηπατίδιδας σε παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος όμως είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί