Ουκρανία: «Κόκκινη γραμμή» η Μαριούπολη – Επιθέσεις στη Λβιβ (Συνεχής ενημέρωση)

Ο Ζελένσκι πιέζει ξανά για άμεση παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας ενώ επιταχύνεται η εκκένωση του Λουχάνσκ

Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα, έχοντας ήδη αγνοήσει το ρωσικό τελεσίγραφο, οι εναπομείναντες μαχητές της Μαριούπολης παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal ενώ το Κίεβο δηλώνει πως θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και υποστηρίζει πως η πόλη δεν ακόμη ”πέσει”.

Η Ρωσία βέβαια απειλεί πως όσοι συνεχίσουν να αντιστέκονται θα εξοντωθούν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να απειλεί πως μια τέτοια πράξη θα σήμαινε το τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα. Οι συζητήσεις όμως μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται πως ήδη διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, με τον ίδιο τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας να δηλώνει πως τα υπουργεία Εξωτερικών δεν είχαν μιλήσει επίσημα.

Ο δε Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του τονίζει πως η χώρα δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ενώ σε νέο διάγγελμά του επέκρινε για μια ακόμη φορά τις καθυστερήσεις στις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα επισημαίνοντας πόσο κρίσιμο είναι οι παραδόσεις να γίνουν άμεσα καθώς οι μεγάλες μάχες που αναμένονται στην Αν.Ουκρανία είναι θέμα χρόνου.

Στο μεταξύ όμως η Ρωσία πέραν της συγκέντρωσης των δυνάμεων της στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και τους συνεχείς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, συνεχίζει να πραγματοποιεί από την Παρασκευή και επιθέσεις κοντά στο Κίεβο, χτυπώντας ωστόσο στρατιωτικούς στόχους.

Όλες οι εξελίξεις

15:56 Απελάσεις Βουλγάρων διπλωματών από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κήρυξε κάποιους από τους υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ως αντίποινα για την απόφαση της Σόφιας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο.

Η κίνηση γνωστοποιήθηκε μέσω μίας σύντομης ανακοίνωσης, στην οποία δεν αναφέρεται πόσοι ακριβώς Βούλγαροι καλούνται να αποχωρήσουν.

15:49 Πούτιν: Οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι αυτογκόλ για τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως οι χώρες της Δύσης είχαν βάλει αυτογκόλ επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία, για τις οποίες είπε πως είχαν οδηγήσει σε «επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση».

Μιλώντας για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε πως ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και η ζήτηση στη λιανική εξομαλύνεται.

Ο τομέας των υπηρεσιών στη Ρωσία υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση δραστηριότητας από τότε που χτύπησε η πανδημία Covid-19 το 2020, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις ακύρωναν παραγγελίες εν μέσω όλο και σκληρότερων δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Έρευνα νωρίτερα μέσα στον μήνα έδειξε πως οι νέες παραγγελίες κατά τον Μάρτιο είχαν «καταποντιστεί» καθώς οι περιορισμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές άρχιζαν να γίνονται αισθητές και ο πληθωρισμός αύξανε την τιμή των υπηρεσιών με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί.

15:36 Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία

Με τα πλήγματα να συνεχίζονται ανά την Ουκρανία, ο ΟΗΕ αναφέρει πως πάνω από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου.

Περίπου 4.934.415 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν φύγει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το AFP, επικαλούμενο το UNHCR.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ, περίπου 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επίσης διαφύγει σε γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

15:00 Πολωνία: Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων καταγράφει περισσότερες επιστροφές στην Ουκρανία παρά αφίξεις

Η συνοριοφρουρά σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει πως την Κυριακή 19.300 άνθρωποι έφυγαν από την Πολωνία για την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες ενώ περίπου 17.300 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία το ίδιο διάστημα, 10% λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 2,81 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία για τη γειτονική Πολωνία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιστρέφουν στην Ουκρανία μεταβαίνουν κυρίως σε περιοχές που έχει ανακαταλάβει ο ουκρανικός στρατός, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά.

14:50 Ο συλληφθείς σύμμαχος του Πούτιν στην Ουκρανία ζητά ανταλλαγή κρατουμένων

Ο φιλορώσος πολιτικός της Ουκρανίας, Βίκτορ Μεντβεντσουκ ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τους Ρώσους και Ουκρανούς προέδρους να περιληφθεί σε συμφωνία ανταλλαγής Ουκρανών μαχητών της Μαριούπολης και κατοίκων της πόλης.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλεια της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο στο οποίο διατυπώνει το αίτημά του.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα όσα έλεγε ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού και πιέσεων.

Ο 67χρονος θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ανακοινώνοντας τη σύλληψή του, η SBU είπε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια της Μόσχας να τον απομακρύνει από τη χώρα.

14:02 Γιατί τόσα πολλά ρωσικά πλοία συνεχίζουν να εισέρχονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια

Τα πλοία με ρωσική σημαία απαγορεύεται πλέον να εισέλθουν σε λιμάνια στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Ο πέμπτος γύρος κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου στον λιμένα , αλλά η δήλωση της ΕΕ στις 8 Απριλίου ανέφερε ότι «ισχύουν εξαιρέσεις για ιατρικούς, επισιτιστικούς, ενεργειακούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων».

Βελγικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα ρωσικά πλοία μπορούν ακόμη να παραδώσουν στην ΕΕ: πετρέλαιο, αέριο, προϊόντα πετρελαίου, διάφορα μέταλλα, σιτάρι και άλλα σιτηρά, λιπάσματα, φαρμακευτικά προϊόντα και πυρηνικά καύσιμα για ατομική ενέργεια.

Τα ρωσικά πλοία θα επιτρέπονται επίσης στα λιμάνια της ΕΕ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για επείγουσες επισκευές.

Ο βελγικός τηλεοπτικός σταθμός RTBF είπε ότι από δώδεκα ρωσικά πλοία που έπλεαν προς προς βελγικά λιμάνια την Κυριακή αλλά μόνο τρία θα αντιμετώπιζαν απαγόρευση εισόδου.

13:21 Μόσχα: Υπάρχει ακόμη χρόνος για τη μετάβαση στις πληρωμές με ρούβλια

Το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τη μετάβαση προς την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, όσον αφορά τις αποκαλούμενες από τη Μόσχα «μη φιλικές» χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δεν αποκάλυψε αν και πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει ενώ πρόσθεσε ότι οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού προεδρικού διατάγματος του Πούτιν, αναμένονται τον Μάιο.

13:01 Δήμαρχος Λβιβ: Θέλουν να μας καταστρέψουν ως έθνος, μόνη επιλογή να πολεμήσουμε

Για συντελούμε γενοκτονία στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό κάνει λόγο ο Δήμαρχος της Λβιβ, Άντριι Σαντόβι. κατά την κοινή ενημέρωση με τον αξιωματούχο Μαξίμ Κοζίτσκι.«Δεν υπάρχει τίποτα ιερό για αυτούς».

″Ο εχθρός θέλει να μας καταστρέψει ως έθνος…Έχουμε μόνο μία επιλογή – να πολεμήσουμε” ενώ τόνισε πως η Ουκρανία υπερασπίζεται τώρα τον κόσμο, περιγράφοντας τον πόλεμο ως μια σύγκρουση μεταξύ δημοκρατιών και ολοκληρωτισμού.

12:43 Λβιβ: Επτά οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στις επιθέσεις της Δευτέρας στην δυτική πόλη Λβιβ έχει αυξηθεί στους επτά, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής, Μαξίμ Κοζίτσκι σε ενημέρωση.

Όπως λέει ότι εκτοξεύτηκαν τέσσερις ρουκέτες: τρεις έπληξαν αποθήκες και άλλη μία χτύπησε ένα γκαράζ, το οποίο παρείχε και υπηρεσίες συντήρησης αυτοκινήτων.

Υποστηρίζει μάλιστα πως βάσει των πρώτων πληροφοριών οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη από την κατεύθυνση της Κασπίας Θάλασσας.

12:31 Μόσχα: Σχέδιο για νομική απάντηση στις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων

Η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για το μπλοκάρισμα χρυσού, συναλλάγματος και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους, δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξεταστεί επίπονα και να δικαιολογηθεί νομικά.

Οι ξένες κυρώσεις έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» περίπου 300 δισ. δολαρίων από περίπου 640 δισ. που είχε ως αποθεματικό η Ρωσία.

12:10 Τέσσερις άμαχοι νεκροί στην Κρεμίννα του Λουχάνσκ

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και ένας τραυματίστηκε καθώς προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη της Κρεμίνας το Λουχάνσκ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις τοπικές αρχές.

Αυτές κατηγορούν τον ρωσικό στρατό πως άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να φύγουν μόνοι τους με ένα αυτοκίνητο.

Ο Σερχίι Χαϊτνάι, εκ της περιφέρειας σε μήνυμά του αναφέρει: ”Μην βγείτε από τα καταφύγια. Μην προσπαθήσετε να φύγετε μόνοι σας από την Κρεμίννα Είναι επικίνδυνο!”. Είπε επίσης ότι οι Ρώσοι ”πήραν τον έλεγχο” της πόλης και οι μάχες συνεχίζονται”, προσθέτοντας ότι ”η εκκένωση από την πόλη δεν είναι πλέον δυνατή”.

11:42 Μόσχα: Χτυπήσαμε 315 στόχους σε μια νύχτα

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στρατός έπληξε συνολικά 315 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πολλές πόλεις να βομβαρδίζονται και σήμερα, Δευτέρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους Iskander όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

″Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Πρόσθεσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά.

11:31 ”Πολύ ανησυχητικό το χτύπημα στην Λβιβ”

Ένας από τους συμβούλους του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται μίλησε στο BBC για τα χτυπήματα και τονίζει ”Αυτό που συνέβη σήμερα είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ανησυχητικό γιατί πρόκειται για μια πολύ ισχυρή πυραυλική επίθεση [σε] μη στρατιωτική υποδομή”.

”Αυτό που συνέβη σήμερα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, ενώ η μεγάλη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων συγκεντρώνεται στην ανατολική Ουκρανία, ολόκληρη η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται.

11:24 Δεν ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

11:14 Στρατιωτικές υποδομές χτύπησαν οι Ρώσοι στην Λβιβ, λένε οι τοπικές αρχές, για πλήγμα σε αμάχους κάνει λόγο συμβουλος του Ζελένσκι

Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, ενώ ένας άλλος εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές κάποιοι από τους πυραύλους έπεσαν σε περιοχές κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις διαταράσσοντας προσωρινά τα δρομολόγια.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε ”ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων” στην Λβιβ.

10:55 Έξι νεκροί από τις επιθέσεις στο Λβιβ

Για έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες από τα τέσσερα ρωσικά πλήγματα στην δυτική πόλη Λιβιβ της Ουκρανίας κάνουν λόγο οι τοπικές αρχές.

Μεταξύ των θυμάτων μάλιστα είναι και ένα παιδί.

Σημειώνεται πως οι επιθέσεις αυτές συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση για την περιοχή της Λβιβ που μόνο σποραδικά είχε μπει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Επιθέσεις σημειώθηκα και χθες αλλά αποκρούστηκαν από την αεράμυνα της χώρας.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ήταν ο στόχος.

10:44 Η Ισπανία θα ανοίξει ξανα την πρεσβεία της στο Κίεβο

Η Ισπανία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3.

Η κίνηση έρχεται αφού πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, προσφάτως ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

10:32 Η Ρωσία ”ανεβάζει” ρυθμούς με στόχο την καταστροφή γραμμών ανεφοδιασμού

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων πληροφοριών Sibylline, μίλησε στο BBC για τα χτυπήματα που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Αυτή ήταν η ρωσική στρατηγική σε κάποιο βαθμό από την έναρξη της σύγκρουσης, όπως λέει. Στόχευαν υποδομές και στρατιωτικούς στόχους αλλά δεν είχαν καταφέρει πολύ σημαντικά πλήγματα, αλλά τώρα φαίνεται να το πράττουν και μάλιστα επιταχύνοντας τους ρυθμούς τους.

Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με τη διακοπή των προμηθειών στο Ντομπάς, όπου σχεδιάζουν την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση. Στοχεύουν σε σιδηροδρομικούς κόμβους, στρατιωτικές προμήθειες όπου μπορούν, προμήθειες καυσίμων, ”ύποπτες” τοποθεσίες στρατοπέδων εκπαίδευσης για εθελοντές κα.

Σχετικά με το ζήτημα της εξάντλησης των ουκρανικών πυρομαχικών, λέει ότι παίζουν πολλά στοιχεία: ο ρυθμός με τον οποίο τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη μάχη είναι ”εξαιρετικά υψηλός”, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών φορητών όπλων και ιδιαίτερα των πυρομαχικών πυροβολικού. Και καθώς η προσφορά προέρχεται από δυτικά έθνη με πιο σύγχρονα όπλα, αυτό περιπλέκει το πρόβλημα εφοδιασμού.

10:21 Αναφορές για οδομαχίες στην Κρεμέναγια του Λουχάνσκ

Η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της περιοχής του Λουχάνσκ έχει ήδη ξεκινήσει και οι εισβολείς μπήκαν στην Κρεμέναγια, όπου ξεκίνησαν οι οδομαχίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκάινταϊ στο Facebook.

Αυτό σημαίνει ότι η οργανωμένη απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή είναι αδύνατη προς το παρόν. Νωρίτερα η περιφέρεια είχε καλέσεις τους πολίτες του Λουχάνσκ να εγκαταλείψουν άμεσα πολλές περιοχές όσο ήταν ακόμη ασφαλές.

10:17 Βούτσις: Ουκρανία και ”μια χώρα μέλος της ΕΕ” είναι πίσω από ψευδείς προειδοποιήσεις για βόμβες σε αεροσκάφη της Air Serbia

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 15 αεροσκάφη της εταιρείας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα εξαιτίας απειλών για τοποθέτηση βομβών. Το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας χρειάστηκε να εκκενωθεί τουλάχιστον τρεις φορές.

«Αυτό το κάνουν ξένες υπηρεσίες (πληροφοριών) δύο χωρών. Η μία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η άλλη είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Βούτσιτς.

Η Σερβία, χώρα που είναι σχεδόν εντελώς εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται διακόψει τις πτήσεις προς τη Ρωσία και όπως είπε ο Βούτστς: ”Συνεχίζουμε αυτές τις πτήσεις για λόγους αρχής, επειδή θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ελεύθερη χώρα που παίρνει με κυρίαρχο τρόπο αποφάσεις. Δεν θα αποφασίσει κανένας για λογαριασμό μας εάν θα ακυρώσουμε πτήσεις”.

10:06 Λονδίνο: Η αντίσταση στην Μαριούπολη δοκιμάζει τις ρωσικές δυνάμεις απορροφώντας άνδρες και υλικό ενώ καθυστερεί την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές

-Οι ρώσοι διοικητές θα πρέπει να είναι προβληματισμένοι για το πόσο χρονοβόρα αποδεικνύεται η υποταγή της Μαριούπολης. Η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση δοκιμάζει τις ρωσικές δυνάμεις και η εκτροπή ανδρών και υλικού, καθυστερεί την προώθηση της Ρωσίας σε άλλες περιοχές.

-Η προσπάθεια κατάληψης της Μαριούπολης έχει σημαντικό κόστος για τους κατοίκους. Μεγάλες υποδομές έχουν καταστραφεί ενώ ο πληθυσμός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

-Η στόχευση κατοικημένων περιοχών στην Μαριούπολη συνάδει με την προσέγγιση της Ρωσίας κατά τον πόλεμο στην Τσετσενία το 1999 και στην Συρία το 2016. Αυτό παρά τις δηλώσεις της 24ης Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερα έναρξης της εισβολής), του Υπ.Άμυνας της Ρωσίας πως δεν θα πληγούν πόλεις ούτε θα απειληθεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας

09:57 Κίεβο: Η Η Ρωσία ολοκληρώνει τον σχηματισμό των δυνάμεων επίθεσης

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώνουν τον σχηματισμό των δυνάμεων επίθεσης στην Ανατολική Επιχειρησιακή Ζώνη (Αν.Ουκρανία), ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην καθημερινή τους ενημέρωση.

Επίσης αναφέρουν ότι:

-Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τον μερικό αποκλεισμό του Χάρκοβο

-Στο Ντόνετσκ, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στους οικισμούς Σίβερσκ και Ποκρόβσκ

-Οι προσπάθειες της Ρωσίας να εισβάλει σε Νοβοτοσκιβσκ και Ποπάσνα στο Λουχάνσκ και σε Αβντιγίβκα και Μαρίνκα στο Ντόνετσκ ήταν ανεπιτυχείς

-Τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στα διοικητικά σύνορα της Χερσώνας

09:43 Πλήγματα και στο Ντνιπροπετρόφσκ. Ουκρανικά ΜΜΕ κανουν λόγο για δύο τραυματίες.

09:36 Αναφορές για αμάχους εντός του εργοστασίου Azovstal στην Μαριούπολη

Όπως είπε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

″Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε πάνω από 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

09:16 Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την Λβιβ

Σε ανάρτησή του στο Telegram o κυβερήτης της Λβιβ, Μακίσμ Κοζίτσκι ανέφερε ότι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την περιοχή

Σε ανάρτησή του καλεί τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.

09:00 Για Ουκρανία και γειτονικές χώρες ετοιμάζονται περίπου 1.000 γιατροί από Γερμανία

Οι γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ηλεκτρονική πύλη της Ομοσπονδιακής Ιατρικής Ένωσης για να μεταβούν στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν τους αρρώστους και τους τραυματίες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Κλάους Ράινχαρντ.

″Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η αλληλεγγύη των γιατρών με τον λαό της Ουκρανίας” τονίζοντας την αυταπάρνησή τους αφού η εργασία στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή τους.

Ο κ. Ράινχαρντ πρόσθεσε ότι ο φορέας διαπραγματεύεται με τα Υπουργείο Εξωτερικών και Υγείας και τις πρεσβείες της Ουκρανίας και των γειτονικών κρατών για τον καλύτερο τρόπο φιλοξενίας γιατρών. Από αυτή την άποψη, τόνισε ότι οι γιατροί που εργάζονται σε ουκρανικό έδαφος θα πρέπει να έχουν εγγυημένη ασφάλεια.

08:57 BBC: Εκρήξεις ξανά στην Λβιβ

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει πως ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξει στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας, Λβιβ, που είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί, αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή, πυκνός μαύρος και γκρίζος καπνός υψώνεται από το σημείο των εκρήξεων και μέλος του συνεργείου του BBC αναφέρει πως είδε έναν πύραυλο.

Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε περίπου 45 λεπτά πριν από τις εκρήξεις.

08:42 Ακόμη 288 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 288 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 63 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.769 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.916 ανήλικοι.

08:31 Ζελένσκι προσκαλεί Μακρόν για να δει από κοντά τις “ρωσικές φρικαλεότητες”

Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στο CNN, είπε ότι κάλεσε τον Γάλλο Πρόεδρο επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει μόνος του ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν “γενοκτονία” καθώς ο Μακρόν αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό και πήρε δημόσια αποστάσεις από την σχετική τοποθέτηση το Τζο Μπάιντεν.

“Τον κάλεσα να έρθει όταν θα έχει την ευκαιρία. Θα έρθει να δει και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει”, είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει την απροθυμία του Μακρόν να χρησιμοποιήσει τον όρο ήταν “πολύ οδυνηρή για εμάς”.

Σημειώνεται πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, της οποίας οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει, απαιτεί από τις χώρες να επέμβουν μόλις αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία.

08:16 Οι αρχές τους Λουχάνσκ καλούν σε άμεση απομάκρυνση του πολίτες

Οι κάτοικοι της περιοχής Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων UNIAN. ”Η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι δύσκολη. [Αυτή] μπορεί να είναι η τελευταία φορά που έχουμε ακόμη την ευκαιρία να σας σώσουμε”, φέρεται να είπε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην κατάληψη του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, που αποτελούν την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής και εκεί αναμένεται να δοθούν πιο σκληρές μάχες το επόμενο διάστημα.

08:13 Αναφορές για έκδοση ”δελτίων μετακίνησης” από τους Ρώσους για τους κατοίκους της Μαριούπολης

Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκδίδουν ”δελτία μετακίνησης” για όσους παραμένουν στην πόλη.

Αν και ο Πέτρο Αντριουσένκο δεν βρίσκεται στην πόλη όπως ούτε ο Δήμαρχος της, προέβη σε αυτόν τον ισχυρισμό μέσω Telegram την Κυριακή δείχνοντας μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει ανθρώπους να βρίσκονται στην ουρά.

″Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν στην ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινούνται μεταξύ συνοικιών της πόλης, αλλά και να βρίσκονται στους δρόμους” έγραψε.

Υποστήριξε πως οι δυνάμεις κατοχής πιθανότατα συγκέντρωναν πληροφορίες ή φιλτράρουν αυτούς που παραμένουν στην πόλη.

08:07 Επικρίσεις Ζελένσκι στη Δύση για καθυστερήσεις στην παράδοση στρατιωτικής βοήθειας

″Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία” είπε σε μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

″Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ”, είπε.

Πάντως, ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας που ”αληθινά βοηθούν όπως μπορούν” επιμένοντας όμως πως ”όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν”.

07:47 Μεντβιέντεβ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο δικής της οικονομικής καταστροφής αν προκαλέσει χρεοκοπία της Ρωσίας

″Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Κατηγόρησε την πρόεδρο της Κομισιόν ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί ”κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες”.

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Άλλα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη, υποστήριξε ακόμη.

07:34 Έτοιμο το ερωτηματολόγιο της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην ΕΕ

″Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά” δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη της, όπως είπε. ”Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ”, πρόσθεσε λέγοτνας πως η Ουκρανία περιμένει ότι θα αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί