Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης προαναγγέλλει ουσιαστικά συγχωνεύσεις νοσοκομείων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό του κόστους»

Ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, η διοικήτρια προλειαίνει το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές στον «υγειονομικό χάρτη», για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για τη συνέχιση και διεύρυνση των μετακινήσεων προσωπικού, για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με πρόσφατες δηλώσεις της, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ προλειαίνει το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές στον «υγειονομικό χάρτη», για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για τη συνέχιση και διεύρυνση των μετακινήσεων προσωπικού, για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διοικήτριας, «έχει στελεχωθεί η δημόσια υγεία», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις σε καθένα από τα νοσοκομεία της Κρήτης και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων που γίνονται είναι προσλήψεις επικουρικών, δηλαδή συμβασιούχων, και όχι μόνιμων εργαζομένων. Στα τέλη του 2022 λήγουν χιλιάδες συμβάσεις υγειονομικών, oι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ τυχόν απόλυσή τους θα προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα όπου εργάζονται.

Αντί για ουσιαστική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, ως λύση στις σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προτείνεται η δημιουργία «δορυφόρων» νοσοκομείων. Σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του πρωθυπουργού, ότι είναι αδιανόητο να έχουμε δύο «προβληματικά» νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ προαναγγέλλει ουσιαστικά συγχωνεύσεις νοσοκομείων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό του κόστους. Ως εργαλείο αξιολόγησης των νοσοκομείων θα αξιοποιηθούν και τα DRGs, με σκοπό την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση μη προσοδοφόρων ή κοστοβόρων τμημάτων ή μονάδων. Δεν ήταν τυχαία η κοροϊδία της αναπληρώτριας υπουργού υγείας, όταν επισκέφθηκε το ΠΑΓΝΗ πριν ένα μήνα, ότι δεν γνώριζε το νομοσχέδιο για την Υγεία το οποίο κατατέθηκε δυο μέρες μετά στη Βουλή. Προφανώς και ήθελε να αποφύγει την οργή και την αγανάκτηση εργαζομένων και ασθενών για αυτά που έρχονται. 

Με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθιερώνονται και επεκτείνονται -στα πλαίσια της «διασύνδεσης» νοσοκομείων- οι μετακινήσεις προσωπικού, με τις οποίες καλύφθηκε μέρος των κενών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξουθενώνοντας τους ανεπαρκείς (αριθμητικά) εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη διοικήτρια, προσωπικό θα μετακινείται από το ΠΑΓΝΗ ή το Βενιζέλειο προκειμένου να πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. 

Ως λύση για τις τεράστιες αναμονές ασθενών στις λίστες χειρουργείων, παρουσιάζονται τα απογευματινά χειρουργεία με συμμετοχή των ασθενών, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που ήταν τις προηγούμενες μέρες σε διαβούλευση. Πώς είναι δυνατόν να προβάλλεται ως «δίκαιη διαχείριση» του προβλήματος η άνιση πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες περίθαλψης βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας; Ενώ η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα, αντί για αύξηση των μισθών και επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, αντί για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επιστροφή του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, προβάλλονται ως μέσο ενίσχυσης των οικονομικών απολαβών των υγειονομικών τα απογευματινά χειρουργεία, που προϋποθέτουν πρόσθετες ώρες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και πρόσθετες πληρωμές για τους ασθενείς.

Αποτελεί υποκρισία να δηλώνει η διοικήτρια της ΥΠΕ ότι αναγνωρίζει την τεράστια αξία της πρωτοβάθμιας ως «πυλώνα της δημόσιας υγείας», ενώ τα κέντρα υγείας (ΚΥ), οι ΤΟΜΥ και τα περιφερικά ιατρεία παραμένουν αποψιλωμένα και υποβαθμισμένα. Όντως η ΠΦΥ «απέδειξε το τι αξίζει στα χρόνια της πανδημίας», κατά τη διάρκεια των οποίων ΚΥ μετατράπηκαν σε κέντρα COVID και εμβολιαστικά κέντρα χωρίς -ωστόσο- την ανάλογη ενίσχυση, αφού οι προσλήψεις (κυρίως επικουρικών) που έγιναν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σοβαρές χρόνιες ελλείψεις και τις αυξημένες ανάγκες, ενώ -παράλληλα- προσωπικό μετακινήθηκε από την ΠΦΥ προς τα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμών να γίνεται στα νοσοκομεία και να περιοριστούν οι υπηρεσίες πρόληψης και όλες οι άλλες non-COVID τακτικές λειτουργίες των ΚΥ. Αντί για ουσιαστική στήριξη της ΠΦΥ, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει μείωση της χρηματοδότησής της κατά 52% (σε σχέση με το 2021), ενώ το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει μετατροπή του «προσωπικού» γιατρού σε «κόφτη» προς τα νοσοκομεία και τους «ειδικούς» γιατρούς και επέκταση της συνεργασίας των δημόσιων με ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ.

Με πρόσχημα τη δημιουργία ασφαλών κτιριακών υποδομών, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ «διαφημίζει» τη δημιουργία πρότυπου, ψηφιοποιημένου, πράσινου ΚΥ Μοιρών καθώς και το «πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης» (πάνω από 20 εκ. €) για τα νοσοκομεία της Κρήτης, προπαγανδίζοντας έτσι την «πράσινη ανάπτυξη», η οποία -αντί να αξιοποιείται για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών- δίνει ώθηση σε νέες επενδύσεις, επιβαρύνοντας το λαό με ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα. 

Με τις δηλώσεις της ουσιαστικά η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ υπερασπίζεται και προωθεί τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με όσο το δυνατόν λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και με το ελάχιστο δυνατό ευέλικτο περιπλανώμενο προσωπικό, μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και διεύρυνση των ΣΔΙΤ. Στόχος είναι η μετακύλιση μεγάλου μέρους της ευθύνης για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από το κράτος στους ίδιους τους ασθενείς και η ενίσχυση της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Δεν αποδεχόμαστε την απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διεκδικούμε:

  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό.
  • Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Καμία μετακίνηση εργαζόμενου σε άλλο νοσοκομείο.
  • Καμία υποβάθμιση, καμία συγχώνευση νοσοκομείων.
  • Καμία συμμετοχή ασθενών σε χειρουργεία, εξετάσεις, φάρμακα, νοσήλια.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Όχι στη λειτουργία του προσωπικού γιατρού ως φραγμό στην πρόσβαση ασθενών στα νοσοκομεία.
  • Αύξηση των μισθών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας
  • Όχι στις ΣΔΙΤ υγείας.

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των αναγκών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί