Εισαγγελική έρευνα για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η είδηση για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ο οποίος σύμφωνα με τις αποκαλύψεις είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες. Αυτές γνωστοποίησε το Reporters United, βάσει κρατικών εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι το 2020 είχε διαταχτεί για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε θύμα και δεύτερης παρακολούθησης, αυτή τη φορά μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και οι τρεις διατάξεις, άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης, έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου.

Για την εξέλιξη είχε ενημερώσει με σειρά από tweets και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης.

Όπως είχε σημειώσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο Twitter, η παρακολούθησή του ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου του 2020 και σταμάτησε στις 12 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, την ημέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι τον παρακολουθούν. «Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος εδώ και τρεις μέρες για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η ΕΥΠ για την οποία είναι απευθείας θεσμικά υπεύθυνο το Μαξίμου, αφού η υπόθεση συνδέεται με την αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή αλλάζοντας ξαφνικά τον νόμο για τις παρακολουθήσεις και στερώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Εξηγήσεις για το ζήτημα έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η ΕΣΗΕΑ. Το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (IPI) έκανε το ίδιο εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες. Πάντως, το θέμα δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα ελληνικά μίντια, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική αυτή αποκάλυψη πληγώνει τη δημοκρατία στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί