Χ. Μαμουλάκης: Να επεκταθεί το μέτρο του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλη την επικράτεια

Την αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλη την επικράτεια και της κατάργησης της εξέτασης των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού βάσει ερωτηματολογίου αξιολόγησης της λειτουργικότητας, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Θεανώς Φωτίου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και 42 ακόμη Βουλευτών.

«Μια αναγκαία πρωτοβουλία η οποία έχει περιληφθεί και στις προτάσεις που εξήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας για την αναπηρία, η υπηρεσία «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», θεσπίστηκε και στην χώρα μας. Ενώ επί της αρχής κινείται στην σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς, η πιλοτική εφαρμογή της προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για 1.000 αναπήρους στην Περιφέρεια Αττικής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η τόσο περιορισμένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ενισχύει τους ήδη εμπεδωμένους όρους της διάκρισης, του αποκλεισμού και της αδικίας στην συνείδηση των ΑμεΑ. Ταυτόχρονα, η επιχειρούμενη επιβολή της αξιολόγησης των αναπήρων με βάση τη λειτουργικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε ότι η καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, στην οποία συμβάλει ο βοηθός αναπήρου, μπορεί να ενισχύσει τα μέγιστα τον στόχο της ανεξάρτητης διαβίωσης και της ισότιμης παρουσίας των ΑμεΑ στην κοινωνία.».

Με την Ερώτηση, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό σχετικά με το εάν προτίθεται να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλες τις Περιφέρειες, με διπλάσιο αριθμό του άμεσου δείγματος, καθώς και εάν θα καταργήσει την εξέταση των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού βάσει ερωτηματολογίου αξιολόγησης της λειτουργικότητας.

H σχετική ερώτηση

Με το νόμο 4837/2021 θεσπίστηκε η υπηρεσία «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» που προβλέπεται στο άρθρο 19 της σύμβασης των Ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. 

Πρόκειται για μια αναγκαία πρωτοβουλία που επί της αρχής κινείται στην σωστή κατεύθυνση και ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο όχι μόνο υποστηρίζουμε, αλλά έχει περιληφθεί και στις προτάσεις που εξήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας για την αναπηρία. Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε ότι η καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, στην οποία συμβάλει ο βοηθός αναπήρου, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου της ανεξάρτητης διαβίωσης και της ισότιμης παρουσίας των ΑμεΑ στην κοινωνία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΚΥΑ 28458/2022, η πιλοτική εφαρμογή της εν λόγω παροχής προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για 1.000 αναπήρους στην Περιφέρεια Αττικής. Ενέργεια που ενισχύει δυστυχώς τους ήδη εμπεδωμένους όρους στην συνείδηση των ΑμεΑ αυτούς της διάκρισης, του αποκλεισμού και της αδικίας. Παράλληλα, εισάγεται ως μέσο αξιολόγησης των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού το ερωτηματολόγιο εκτίμησης της λειτουργικότητας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση του αναπηρικού κινήματος για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.

Με δεδομένο ότι το πιλοτικό πρόγραμμα οφείλει να βασίζεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα δικαιούχων.

Με δεδομένο ότι η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος διασφαλίζεται μόνον με ικανό αριθμό δικαιούχων από όλες τις περιφέρειες της χώρας οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Με δεδομένο ότι με την ΚΥΑ επιχειρείται να επιβληθεί η αξιολόγηση των αναπήρων με βάση τη λειτουργικότητα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το συμφέρον τους και με τις πάγιες θέσεις του αναπηρικού κινήματος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να επεκτείνετε το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑμεΑ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας;
  2. Προτίθεστε να διπλασιάσετε τον αριθμό του άμεσου δείγματος;
  3.  Θα καταργήσετε την εξέταση των υποψηφίων δικαιούχων προσωπικού βοηθού βάσει ερωτηματολογίου αξιολόγησης της λειτουργικότητας;

Οι καταθέτοντες βουλευτές και βουλεύτριες

Μαμουλάκης Χάρης

Φωτίου Θεανώ

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί