Ουκρανία: Δορυφορική εικόνα δείχνει το «Moskva» να φλέγεται

Νέα στοιχεία στο μυστήριο που καλύπτει τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva στη Μαύρη Θάλασσα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των ανθρώπων τους και κατέθεσαν στο μνημείο του Μαύρου Στόλου ένα στεφάνι που έγραφε: «Στο πλοίο και στους ναύτες».

Δορυφορικές εικόνες

Εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel 1 δείχνουν το ρωσικό πλοίο να φλέγεται, αμέσως μετά την έκρηξη, την ίδια στιγμή που το Κίεβο δηλώνει ότι είναι νεκροί και οι 510 Ρώσου ναύτες, μαζί με τον καπετάνιο του ρωσικού πλοίου.

Οι δορυφορικές εικόνες από το ραντάρ της βόρειας Μαύρης Θάλασσας, στις 13 Απριλίου, φαίνεται να εντοπίζουν το πολεμικό πλοίο Moskva, το οποίο η Ουκρανία υποστήριξε ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ Neptune, που εκτοξεύτηκαν από σιλό κοντά στο λιμάνι της Οδησσού. Άλλα σκάφη φαίνονται επίσης να βρίσκονται, πιθανότατα είναι τα πλοία διάσωσης, σύμφωνα με το Naval News.

Το σύστημα ραντάρ του δορυφόρου Sentinel διαθέτει την ικανότητα να «βλέπει» μέσα από τα σύννεφα και να καταγράφει εικόνες με χαρακτηριστική ακρίβεια. Ο δορυφόρος που τράβηξε την εικόνα, πέρασε πάνω από την περιοχή γύρω στις 18:30 τοπική ώρα την Τετάρτη, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι συντεταγμένες που εντόπισε το πλοίο ήταν 45°10’43,39″Β, 30°55’30,54″Α – μια θέση που βρίσκεται ανατολικά του Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα, 80 ναυτικά μίλια από την Οδησσό και 50 ναυτικά μίλια από το πλησιέστερο τμήμα της ουκρανικής ακτογραμμής.

«Με βάση την ανάλυση πολλών ανθρώπων, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δείχνει τις τελευταίες ώρες της ναυαρχίδας Moskva», ανέφερε το Naval News. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ουκρανίας ότι έπληξε το σκάφος με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Neptune είναι πιθανός, λόγω του ότι το Moskva βρισκόταν εντός της εμβέλειάς τους.

Η ανάλυση της δορυφορικής εικόνας εντόπισε επίσης και άλλα σκάφη γύρω από τη ρωσική ναυαρχίδα, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία ξεκίνησε μια αποστολή διάσωσης για να σώσει το πλήρωμα του πλοίου.

Η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για τις απώλειές της, το Κίεβο ωστόσο ισχυρίστηκε ότι όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε από την επίθεση στο πλοίο. 

Αναφέρθηκε δε, ότι η αποστολή διάσωσης του Κρεμλίνου απέτυχε λόγω της καταιγίδας που έπληττε την περιοχή εκείνη την ώρα.

Τελετή μνήμης

Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των ανθρώπων τους και κατέθεσαν στο μνημείο του Μαύρου Στόλου ένα στεφάνι που έγραφε: «Στο πλοίο και στους ναύτες».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ γράφει για την τελετή: «Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη για το πόσοι σκοτώθηκαν στο καταδρομικό Moskva. Καμία φωτογραφία του πλοίου ή του πληρώματος των 510 ατόμων, πάνω από 24 ώρο μετά την υποτιθέμενη διάσωσή τους. Μόνο ένα στεφάνι σε μια τελετή στη Σεβαστούπολη για “το πλοίο και τους ναύτες”».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί