Ο Πούτιν απαγορεύει την είσοδο του Βρετανού πρωθυπουργό στη Ρωσία

Η Μόσχα επιβάλλει κυρώσεις για την στήριξη του Λονδίνου στην Ουκρανία. Εκτός του Μπόρις Τζόνσον στο στόχαστρο του Κρεμλίνου βρίσκονται και η υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και δέκα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.
Αγριεύει η κόντρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με τις κυρώσεις και τα αντίποινα να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στην ημερήσια διάταξη.

Τελευταία εξέλιξη στον πόλεμο της διπλωματίας αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Η απόφαση ελήφθη «υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου και έκανε επίσης γνωστό πως θα διευρύνει σύντομα τον κατάλογο.
Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις περιελάμβαναν οικονομικά μέτρα που αποσκοπούσαν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας και να τιμωρήσουν τον πρόεδρο Πούτιν, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ανθρώπους που επωφελήθηκαν από το καθεστώς του.

Εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ με νέα θύματα
Στο πολεμικό μέτωπο, για ακόμα ένα πρωί, ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο και στη δυτική πόλη Λβιβ, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, στην Νταρνίτσκι σημειώθηκε έκρηξη και έσπευσαν διασώστες και ιατρικό προσωπικό, ενώ γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τραυματίες. Από τοπικούς ουκρανούς αξιωματούχους έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι ανέφερε σε δική του ανάρτηση πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού σ’ αυτή την ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας. Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στο Λισισάνσκ και το Σιεβιεροντονέτσκ, όπου έχουν διακοπεί η παροχή αερίου και η υδροδότηση, έγραψε ο Γκαϊντάι. «Απομακρυνθείτε από τις περιοχές αυτές όσο εξακολουθεί να είναι δυνατό» τόνισε προσθέτοντας ότι λεωφορεία είναι έτοιμα γι’ αυτούς που θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Αναφορές για 900 νεκρούς άμαχους
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής δύναμης της πρωτεύουσας κάνει λόγο για πτώματα εκατοντάδων δολοφονημένων πολιτών γύρω από την περιοχή, μία εβδομάδα και πλέον μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται την ουκρανική αστυνομία, σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους ή έγιναν προσωρινές ταφές. Η παρουσία των τραυμάτων από πυροβολισμούς δείχνει ότι πολλοί «απλώς εκτελέστηκαν», δήλωσαν αξιωματικοί.

Καταλαβαίνουμε ότι υπό την κατοχή, οι άνθρωποι απλώς εκτελέστηκαν στους δρόμους. Περισσότερα πτώματα εντοπίζονται κάθε μέρα, κάτω από ερείπια και σε ομαδικούς τάφους, πρόσθεσε ο Andriy Nebytov.

Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό από εκείνον των 350 θυμάτων που ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές σχεδόν πριν δύο εβδομάδες στη Μπούτσα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν από τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί