3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι ομιλίες των συνέδρων την τρίτη ημέρα

Με ομιλίες συνέδρων, αλλά και την ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συνεχίζεται η τρίτη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από τις τοποθετήσεις δεν λείπουν οι αντιπαραθέσεις και οι «βολές» μεταξύ των συνέδρων για πολιτικές και επιλογές που έχουν υιοθετηθεί.

Σε γενικές γραμμές, οι ομιλίες των στελεχών επικεντρώνονται στο παρόν και το μέλλον του κόμματος, στο ζήτημα της εκλογής προέδρου από τη βάση, αλλά και στην κριτική στην κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις κρίσεις στη χώρα.

Δείτε επίσης: 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μία κάλπη για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής – Όσα έγιναν τη 2η μέρα (φωτο)

Τσακαλώτος: Το μαξιλάρι των 37 δισ. δεν το αφήσαμε στη Ν.Δ.

Απάντηση στην κριτική που δέχεται για την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Οικονομικών –με αναφορά στον Παύλο Πολάκη– και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε, έδωσε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Καταρχάς σημείωσε, απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα, ότι «δεν επενδύουμε στην αριστερά με τις ηρωικές ήττες αλλά είμαστε με τη αριστερά που νικά». Ακολούθως πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος για όλα αυτά που κάναμε σαν κυβέρνηση. Είπε ο Παύλος Πολάκης ότι μέσα στην κυβέρνηση ήταν οι δημοσιονομικά συντηρητικοί και οι αριστεροί. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχε μέρα που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας. Ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με αυτή την έγνοια. Από τον Αλέξη και εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα δουλέψαμε όλοι γι΄ αυτό το αποτέλεσμα που είχαμε».

Αφήνοντας όμως αιχμές, πρόσθεσε: «Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το FB ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη».

Όσο για το μαξιλάρι των 37 δισ. που δέχθηκε ξανά κριτική χθες από τον Παύλο Πολάκη, είπε: «Άκουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό».

Απαντώντας σε άλλες αιτιάσεις συνέδρων είπε: «Άκουσα ότι πρέπει να είμαστε με την κεντροαριστερά: αλλά ποιος είχε δίκιο στα πέντε χρόνια, αυτοί που λέγανε ότι θα πρέπει να είμαστε με την ελαστική αγορά εργασίας, το flexicurity για την ανάπτυξη ή εκείνοι που έλεγαν για τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Ήταν ο Μανιτάκης που έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις ή εμείς που λέμε ότι το κράτος πρέπει να είναι με την υγεία και με την ανάπτυξη; Άκουσα ότι πρέπει να επεκταθούμε μέχρι τις παρυφές της δεξιάς. Το θέμα δεν είναι που απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ και πώς απευθύνεσαι. Η αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει την εξουσία, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο». Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους μετανάστες, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους». Επέμεινε ότι «η αλληλεγγύη με τους ΛΟΑΤΚΙ, με τις γυναίκες, με τους μετανάστες είναι απαραίτητη αλλά όχι εξωτερική αλλά εσωτερική που σημαίνει να τους  ενσωματώσουμε».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Υπάρχει το ερώτημα τι κόμμα θέλουμε; Υπάρχουν στιγμές που οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν, η πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει αλλά με αλληλεγγύη και με την άλλη άποψη. Είπε ο Γιάννης Ραγκούσης ότι υπάρχουν δυο αρχές της αριστεράς η ισότητα και η δημοκρατία. Υπάρχει και η διαβούλευση. Θέλουμε μέλη με ενεργό ρόλο και στελέχη που λογοδοτούν σε κομματικά όργανα που έχουν ρόλο».

Αναφέρθηκε στη διάκριση του Αντόνιο Γκράμσι για «κίνηση θέσεων και κίνηση πολέμου» και εξήγησε: «Υπάρχουν στιγμές που απαιτούνται εντυπωσιακές κινήσεις, και αυτό το έχει ο Αλέξης και άλλες στιγμές που πρέπει να  κάνεις δουλειά μυρμηγκιού. Από το 2009 δεν κάναμε δουλειά μυρμηγκιού και δεν είχαμε σχέδιο για κατηγορίες εργαζομένων. Είναι απαραίτητο όμως να είσαι ανοιχτός στην κοινωνία, να μιλάς στην κοινωνία, να τους μαθαίνεις και να μαθαίνεις από τη κοινωνία. Το κόμμα έχει έναν διδακτικό ρόλο να αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν μπορεί να είναι αρεστό σε όλους».

Ξανθός: Η στάση μας στην πανδημία δεν ήταν προσωπική υπόθεση κανενός

Κι ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε μια «οφειλόμενη», όπως είπε, απάντηση, σε εκείνο που «ειπώθηκε εδώ ότι η γραμμή μας απέναντι στην πανδημία και την υγειονομική διαχείριση ήταν προβληματική, δεν ήταν αιχμηρή, ήταν χλιαρή». Απαντώντας λοιπόν, σημείωσε ότι «η στάση μας και η προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δεν ήταν προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά συλλογική υπόθεση». Τόνισε ότι αυτή συζητήθηκε κατ’ επανάληψη, υπήρξε διαβούλευση με επιστήμονες, φτιάχτηκε παρατηρητήριο, έφτιαξε ο πρόεδρος think tank, συζητήθηκε στα όργανα του κόμματος «και υπήρχε απόλυτη πολιτική συμφωνία για τις αιχμές, την κριτική και την αντιπρόταση». «Όποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλει ανοικτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση μεταξύ «”προεδρικών” και “αντιπροεδρικών”», τονίζοντας: «Ας σταματήσουμε τις απλοϊκότητες και τις αχρείαστες πολώσεις. Ας σταματήσουμε να αναζητούμε εσωτερικούς εχθρούς. Όλοι μαζί με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, με δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής της νεοδεξιάς του Μητσοτάκη, με όρους αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, με σεβασμό και προσήλωση στις αξίες της αριστεράς», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουμε μπει «σε φάση ραγδαίας επιδείνωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων και μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης», όμως η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν είναι ένα συνηθισμένο κόμμα, συστημικό, εναλλαγής στην εξουσία, αλλά κόμμα που έχει ανοίξει κόντρες με εδραιωμένα συμφέροντα στον τόπο και γι’ αυτό δεν θα υποδεχθεί αυτόματα τη φθορά Μητσοτάκη». Συνεπώς, υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε κινηματική και πολιτική αντεπίθεση με αιχμή ένα κατανοητό αιχμηρό ριζοσπαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης…».

Μπίστης: Θέλουμε κυβερνώσα όχι κυβερνητική αριστερά 

«Την κυβέρνηση δεν τη θέλουμε ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο, θέλουμε κυβερνώσα όχι κυβερνητική αριστερά», είπε ο Νίκος Μπίστης. Ανέφερε ότι ο Νίκος (Βούτσης) και ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) είπαν ότι ορισμένοι όταν ακούν για ιδεολογία πιάνουν πιστόλι. «Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά εγώ δεν είμαι ανάμεσα τους», είπε, σημειώνοντας ότι δεν θέλει κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά προγραμματικής ενότητας πάνω στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.

«Είμαστε στην εποχή της πληθυντικής αριστεράς που ψάχνεται. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταματήσει να ψάχνεται, πάψει δηλαδή να είναι ένα κόμμα εν κινήσει, αν προσευχόμαστε στα Ταλμούδ, τα Ευαγγελία και τα Κοράνια της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε θα γίνουμε σαν πέτρα, σκληροί και καθόλου απορροφητικοί. Εμείς χρειαζόμαστε ένα κόμμα σφουγγάρι», πρόσθεσε. Σχολίασε ότι «κανείς δεν είναι μουσαφίρης, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποκοπεί κάποια από τις ταυτότητες και παραδόσεις στο όνομα μιας επιζήμιας ιδεολογικής καθαρότητας».

«Θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις. Όχι το αντίστροφο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα δίνουμε κάποια στιγμή και κόμμα των μελών, γιατί αυτό που είμαστε σήμερα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο» και πως «οι κίνδυνοι της ακινησίας είναι αυτοί που δεν αντιμετωπίζονται».

Αναγνωστοπούλου: Να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά

«Το μεγαλύτερο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού και η πιο σκληρή επίθεση έγινε στον πολιτισμό» υπογράμμισε η Σία Αναγνωστόπουλου. Η Σ. Αναγνωστόπουλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες εξελίξεις με τα «μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας», όπως τα έργα στην Ακρόπολη και τα αρχαία στο μετρό και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα μουσεία και «καταργεί» όπως είπε, όλη τη «μουσειακή πολιτική», «την κάνουν απολύτως νεοφιλελεύθερη και τα χαρίζουν στους ιδιώτες».

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από τον πολιτισμό να συνδιαμορφώσουμε το κίνημα. Να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά εκτός από κυβερνώσα», τόνισε η Σ. Αναγνωστόπουλου.

Κλείνοντας, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση και έστειλε ενωτικό μήνυμα σε «όλους του συντρόφους, είτε συμφωνούν είτε όχι» πως θα βρεθούν «στα ίδια μετερίζια κατά του εθνικισμού, υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ των κοινωνικών αγώνων, πάντα στο δρόμο με προοπτική τον σοσιαλισμό και την αριστερά στην κυβέρνηση». 

Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

«Η κρίση Μητσοτάκη ήταν εδώ πολύ πριν την διεθνή κρίση της ενέργειας», ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τόσο στον τομέα της ενέργειας ευνοεί οικονομικά συμφέροντα με την ταχεία απολιγνιτοποίηση. «Ο κ. Μαρινάκης αγοράζει πλοία μεταφοράς LNG», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλασιέ συμφερόντων στην υγεία».

Αναφέρθηκε και στο εσωκομματικό, λέγοντας ότι «η πρόταση Τσίπρα είναι θετικό σοκ για το κομματικό μας σώμα. Η δομή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχουν φθάσει στα όριά τους τελματώνοντας την καθημερινή λειτουργία του κόμματος». Κλείνοντας «καλωσόριζε τα χιλιάδες νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως συγκάτοικους στο νέο μας σπίτι». 

Καλπάκης: Να κάνουμε τον θυμό δημοκρατική αλλαγή

Τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ως συνέπεια της κρίσης βασικών αναγκών της καθημερινότητας των ανθρώπων τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι αυτές τις καταστάσεις προσπαθούν πάντα να τις εκμεταλλευτούν οι εχθροί της δημοκρατίας και πως χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διοχετεύσει αυτό το ολοένα διογκούμενο κύμα θυμού και ανασφάλειας σε μια κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με «ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο όπως αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντι στους μηχανισμούς της άγριας κερδοσκοπίας που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πλάτες του λαού».

Σημείωσε ότι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και την ίδια τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι το ‘19 με την Προοδευτική Συμμαχία έσπασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και πως τρία χρόνια μετά «οφείλουμε πάλι να κάνουμε βήματα μπροστά». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλειοψηφούσα δύναμη στη νέα γενιά και η πολιτική επιρροή του κόμματος πρέπει να αποκτήσει πιο στενή σχέση μαζί της. «Να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές και τομές», είπε, σημειώνοντας ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια του κόμματος είναι το πνεύμα και η λαϊκότητα.

Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές θέσεις μας, οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και οι προτάσεις του προέδρου για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «συνθέτουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα το κόμμα μας». «Δεν υπάρχουν μέλη μιας χρήσης, γιατί δεν υπάρχουν και πολίτες μιας χρήσης», υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι με τα ζόρια και τις δυσκολίες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ο καθένας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τα πράγματα».

Χρυσοβελώνη: Κόμμα ανοικτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει και μπορεί να επαναφέρει τη γνήσια πολιτική στο προσκήνιο, είναι ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πολιτικής διαδρομής», είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή όλων στις γραμμές, τις αρχές και τις αξίες του, για να τονίσει πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογική της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «ασφαλώς και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη». Είπε ότι θεωρεί πως αποτελεί μια δημοκρατική αλλαγή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό κόμμα, επιταχύνει τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος. «Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αγώνας για να πετύχουμε να φύγει η άγρια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει εξαντλήσει, εξαθλιώσει και εξοντώσει την κοινωνία», πρόσθεσε. Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι το συνέδριο «πρέπει να είναι συνέδριο προωθητικών συνθέσεων και να απέχουμε από άγονες αντιπαραθέσεις που αφήνουν απολύτως αδιάφορη την κοινωνία» και είπε ότι «επιβάλλεται να γίνει κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, με ενεργά μέλη, κόμμα συλλογικής ευθύνης».

Παναγιώτου: Πολιτικό σχέδιο με θετικό πρόσημο και όραμα 

«Άμεσος πολιτικός στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με βάση μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία» ανέφερε ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Ακολούθως σημείωσε:

«Χρειάζονται κρίσιμες επιλογές: η αντιπολίτευσή μας εκτός από την αποδόμηση του σχεδίου της κυβέρνησης, απαιτεί προώθηση του δικού μας σχεδίου, με θετικό πρόσημο, με όραμα και επιχειρήματα. Οι εκλογές κερδίζονται από την επιρροή στα μεσαία στρώματα, όχι με κεντρώες πολιτικές, αλλά με ρεαλιστικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η νίκη θα κερδηθεί μέσω της διαμόρφωσης μία νέας κοινωνικής συμμαχίας με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινό παρονομαστή τη νεολαία και τα κινήματα. Είναι αναγκαία μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Προφανώς θα κριθεί όταν θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αναδεικνύοντας τις συμπτώσεις και τις συγκλίσεις δημιουργούμε κρίκους στην συνεργασία».

Κλείνοντας υποστήριξε: «Η διευκόλυνση της ένταξης νέων μελών είναι αναγκαία όπως και η καταστατική αναβάθμιση των μελών. Η πρόταση του προέδρου είναι στοιχείο προωθητικό. Απαραίτητα για την πολιτική και εκλογική μάχη είναι η νίκη της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». 

Μουζάλας: Να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ και του κινήματος των αναπήρων

Ανεπιφύλακτα υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα, τάχθηκε ο βουλευτής Γιάννης Μουζάλας. Ακολούθως εξήγησε: «Η αλλαγή που προτείνει ο πρόεδρος είναι βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι μόνο οργανωτική. Διαμορφώνουν το οργανωτικό σχήμα που όμως υποστηρίζεται από τις πολύ προοδευτικές και ρηξικέλευθες προτάσεις και θέσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει».

Από το 2014 συνέχισε, έχουν συντελεστεί δύο αλλαγές, που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο μετασχηματισμός της Αριστεράς και η δραπέτευσή της από την φιλοσοφία της ήττας στην φιλοδοξία της νίκης. Μέχρι τότε ήμασταν περήφανοι που ήμασταν ηττημένοι, φτωχοί αλλά τίμιοι, από εδώ και μπρος θα είμαστε νικητές και τίμιοι. Είναι μία αλλαγή από το 1945 που θα καταγραφεί στην ιστορία της αριστεράς.

Η δεύτερη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από κόμμα των εργαζομένων είναι και κόμμα των μικρομεσαίων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι μία βαθύτατη πολιτική αλλαγή στην Αριστερά. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν το άνοιγμα του κόμματος σε κάθε προοδευτική φωνή. Ο μετασχηματισμός δεν είναι οργανωτικός, είμαστε η αριστερά της νίκης όχι της ήττας, είμαστε η αριστερά των εργαζομένων αλλά και της μεσαίας τάξης».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι στην νέα ΚΕ επιτροπή θα πρέπει να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ, του κινήματος της αναπηρίας και των Αλβανών ομογενών. Θα είναι τεράστιο το αποτύπωμα στη κοινωνία αν μέσα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ και των ανάπηρων». 

Λάμπρου: Ξεχνάμε σήμερα τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% με τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, τις προτάσεις, υπογράμμισε ο Πάνος Λάμπρου. «Αλλά το ξεχνάμε», σχολίασε. Είπε ότι «υπάρχει μια αγωνία του “μεγάλου κόμματος”».

«Κι εγώ την είχα και την έχω και σήμερα, ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, πήγαμε στο 3%, στο 3,5%, στο 4%, δώσαμε σκληρή μάχη, στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες και ασφαλώς και ο σύντροφος Τσίπρας και άλλοι και πήγαμε με αυτή τη γραμμή, τη ριζοσπαστική, την κινηματική, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, με τις προτάσεις», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «πήγαμε από το 3% στο 27% και μετά στο 35-36%. Με αυτή τη γραμμή όμως πήγαμε. Αλλά σήμερα το ξεχνάμε και λέμε θέλουμε ένα πλατύ κόμμα, να βγούμε στον ήλιο και στα ουράνια. Να πάμε στα ουράνια, άρα να σπάσουμε το κέλυφος».

Σε αυτό το σημείο σχολίασε ότι το ίδιο έπαθε το ιταλικό ΚΚ που έσπασε το κέλυφος του Κ και έβαλαν το Α και μετά δεν τους έκανε κι αυτό γιατί είπαν ότι τους περιόριζε και έβαλαν το Δ και μετά κάποιοι διαφωτισμένοι μεταδημοκράτες είπαν το Δ τι το θέλεις, ας πάμε στο Ρ. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε. Ο κ. Λάμπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλή κουβέντα περί δημοκρατίας μέσα στο κόμμα και πως «τώρα γίνεται μια αποθέωση στα μέλη, αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε, σε αυτά που ψήφισαν τώρα και σε αυτά που δεν ψήφισαν ούτε τώρα». «Η ίδια ευαισθησία υπήρχε όταν ένα όργανο κατά το μισό διορισμένο αποφάσισε ερήμην, όχι των μελών αλλά του συνεδρίου, την αλλαγή του ονόματος μας;», πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη ότι του κάνει εντύπωση πως «τον τελευταίο μήνα γίνεται ένας φοβερός διαχωρισμός μεταξύ μας, ξεχάσαμε τα ρεύματα ιδεών, τις απόψεις και ξαφνικά έγιναν όλοι “προεδρικοί” και από την άλλη μεριά η “oμπρέλα”. Καταργούνται τα ιδεολογικά ρεύματα στην πράξη, καταργούνται οι προβληματισμοί».

Κουβέλης: Τελικός στόχος ο δημοκρατικός σοσιαλισμός

Αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σε αυτό το συνέδριο ως σύνεδρος, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το συνέδριο «διεξάγεται σε πολιτική συγκυρία που προσδιορίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξαιρετικά ανησυχητικό με μια κοινωνία πιεσμένη με φοβερές ανακατατάξεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και έξω από τη χώρα».

Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν αστοχεί σε αυτά που επιλέγει να προωθήσει και να εγκαταστήσει», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επιλογή απόλυτης εγκαθίδρυσης του νεοφιλελευθερισμού, με καινούριες δομές που θα ανατρέπουν ακόμα κι εκείνα που είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής κατάκτησης μέσα στη διαδρομή του χρόνου». Είπε πως η παρουσία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται αποφασιστικός παράγοντας στην εξέλιξη των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων στη χώρα, ότι έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που τίθεται στην κρίση του συνεδρίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν «από τη δική μας κυβερνώσα αριστερά».

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα τα προσδιορίζουν το πολιτικό πρόγραμμα και ο ιδεολογικός άξονας και ότι δεν κινδυνεύει το κόμμα από άλλα πράγματα όταν η συμμετοχή σε αυτό γίνεται στη βάση πολιτικής συμφωνίας, όπως αυτή καταγράφεται με συγκεκριμένο προγραμματικό τρόπο. Σχολίασε ότι κανείς, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει αντίρρηση ότι ο τελικός στόχος που καθορίζει την πορεία μέχρι την επίτευξη του, είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο, από τη Δευτέρα και μετά θα καθοδηγεί αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στην κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί