ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα με αποδοχές ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον αφροαμερικανό

Να ασκηθεί δίωξη κατά του αστυνομικού που εκτέλεσε εν ψυχρώ το γιο τους στο Μίσιγκαν ζητούν οι γονείς του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως διέφυγαν από τον πόλεμο στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να ανακαλύψουν τελικά μια “γενοκτονία” στις ΗΠΑ.

Ο 26χρονος Πάτρικ Λιόγια σκοτώθηκε στη διάρκεια ελέγχου στο Γκραντ Ράπιντς στο Μίσιγκαν στις 4 Απριλίου και είναι το πιο πρόσφατο θύμα που αναγράφεται σε έναν μακρύ κατάλογο Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το συμβάν, και στο ένα από αυτά φαίνεται ένας αστυνομικός να είναι ξαπλωμένος πάνω στην πλάτη του Πάτρικ Λιόγια. Εκεί που φαίνεται να τον ακινητοποιεί και να μπορεί να του βάλει χειροπέδες – έστω με αντίσταση – βγάζει το όπλο και τον εκτελεί εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι. 

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Λιόγια συνέκριναν τον θάνατό του με τις εκτελέσεις Ουκρανών αμάχων από Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι δεν θέλουν ευνοϊκή μεταχείριση, παρά μόνον “δίκαιη δικαιοσύνη”.

Είναι σε διαθεσιμότητα… μετ’ αποδοχών

Ο εν λόγω αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετ’αποδοχών εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία της πολιτείας του Μίσιγκαν, δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκραντ Ράπιντς Έρικ Γουίνστρομ.

Η μητέρα του Πάτρικ Λιόγια είπε ότι πίστευε πως είχε έρθει “σε μια ασφαλή χώρα”, όταν η οικογένειά της μετανάστευσε από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

“Τώρα ο γιος μου σκοτώθηκε από σφαίρα”, συνέχισε η Ντόρκας Λιόγια με δάκρυα στα μάτια, ενώ ο πατέρας του Πάτρικ, ο Πίτερ, έκανε λόγο για “γενοκτονία” στις ΗΠΑ. Οι δύο γονείς μιλούσαν μέσω διερμηνέα.

Ένας καυγάς ξέσπασε ανάμεσα στον Πάτρικ Λιόγια και τον αστυνομικό έπειτα από οδικό έλεγχο και λίγο πριν από τον πυροβολισμό, οι δύο άνδρες φαίνεται να παλεύουν πεσμένοι στο έδαφος για το τέιζερ του αστυνομικού.

Η αμερικανική κοινωνία έχει συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από τους θανάτους Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στην Μινεάπολις κατά τη διάρκεια της σύλληψής του όταν ένας λευκός αστυνομικός τον εκτέλεσε κανονικότατα, πνίγοντάς τον με το γόνατο στο λαιμό του.

Οι εικόνες από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στον δρόμο μπρούμυτα, να λέει πως δε μπορεί να αναπνεύσει και τον αστυνομικό να είναι αποφασισμένος να τον δολοφονήσει, είχαν συγκλονίσει όλον τον κόσμο.

Το όνομά του έγινε, μαζί με άλλων, το σύνθημα του κινήματος “Black Lives Matters” στις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί