“Παίζει” να νομίζει ο Μητσοτάκης ότι “δεξιότητα” είναι το πόσο δεξιός είσαι!

Την ευθύνη στους ανέργους για το ότι βρίσκονται χωρίς δουλειά έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές Ξανά». Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επαγγελματίες ανέργους» ενώ ισχυρίστηκε ότι χιλιάδες βρίσκονται χωρίς δουλειά όχι εξαιτίας των μισθών πείνας, αλλά επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Δεν έχουν δεξιότητες, όπως είπε!

“Παίζει” και να νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι “δεξιότητα” σημαίνει πόσο δεξιός είσαι! Και κατανοεί, με τη δική του λογική, ότι ΄ένας άνεργος δεν είναι δεξιός άρα γι αυτό δε βρίσκει δουλειά!

Για να δούμε όμως πόσο σοβαρό είναι αυτό που εκστόμισε ο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα πρωθυπουργός, όπως του απάντησε η κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ας διαβάσουμε τη δήλωσή του:

«Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για πάνω από ένα έτος. Μιλάμε για σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας με 1/3 να είναι δηλωμένοι άνεργοι για παραπάνω από 5 χρόνια ενώ 50.000 είναι κατά δήλωσή τους σε αυτήν την κατάσταση για πλέον της μίας δεκαετίας. Και όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξιδεικευμένες δουλειές όπως αυτές που δημιουργούνται στους κλάδους της τεχνολογίας αλλά αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Και σήμερα με την ανεργία να είναι στο 12,8%, 7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό την ίδια στιγμή η χώρα έχει ανεργία 12,8%».

Αυτό που «ξέχασε» να πει ο πρωθυπουργός είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού, μία κατάσταση που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, χαρακτηρίζεται από μισθούς πείνας και όρους εργασίας που μοιάζουν με γαλέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε άλλο σημείο ότι «εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως μία αναγκαία βοήθεια που πρέπει να έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους οι οποίοι να εξαρτώνται από το κράτος».

Τι να κάνουμε, Κυριάκο, όπως έχεις πει, υπάρχουν και συμπολίτες που εξαρτώνται από τον μισθό τους…

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί