«Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας – Εργάνη 2, Κάρτα Εργασίας»: 7ο Webinar της ΕΣΕΕ στην Κρήτη σε συνεργασία με την ΟΕΣΚ  

Την ευκαιρία αναλυτικής ενημέρωσης για τα επίκαιρα ζητήματα της αγοράς εργασίας που αφορούν την  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το ελληνικό εμπόριο έδωσε στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης το  7ο υβριδικό WEBINAR με θέμα «Νέες Εξελίξεις στην Αγορά Εργασίας: Προκλήσεις και  Προβληματισμοί» που διοργάνωσε χθες, Τετάρτη 13 Απριλίου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και  Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης με την παρουσία των αρμόδιων στελεχών του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με επικεφαλής την Γ.Γ. εργασιακών σχέσεων και  κοινωνικών υποθέσεων Άννα Στρατινάκη. Στις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και στην πλούσια συζήτηση  που ακολούθησε τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας  από όλη την Κρήτη. Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 

κ. Στέλιος Βοργιάς και ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιώργος Γερωνυμάκης

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας επισήμανε πως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία η  αρμονική «συμπόρευση» του επιχειρηματία με τον εργαζόμενο είναι μεγάλης σημασίας, τόσο για την  επιβίωση των επιχειρήσεων όσο και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των δύο μερών. Υπογράμμισε  ότι οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον γίνονται ακόμη πιο σύνθετες λόγω του αναγκαίου ψηφιακού  μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της  ΟΕΣΚ & του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης επισήμανε την ανάγκη  θεσμικής δικαίωσης της σωστής και νόμιμης εργοδοσίας, χαρακτηρίζοντας ανισοβαρή τη σχέση εργασίας – εργοδοσίας όπως έχει διαμορφωθεί από το θεσμικό πλαίσιο, μέσα από νόμους που θεσπίστηκαν επί δεκαετίες  που, όπως είπε, προβλέπουν δικαιώματα για τους εργαζόμενους, όχι όμως για τους εργοδότες. 

Η Γεν. Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα  Άννα Στρατινάκη αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, κάνοντας λόγο για  «τομές» που έχουν εξισορροπητικό χαρακτήρα στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ανέδειξε  μεταξύ άλλων τη σημασία της θεσμοθέτησης των συνδικαλιστικών μητρώων, του νέου νομοθετικού πλαισίου  για την τηλεργασία, της εφαρμογής της «Εργάνης 2» και της Κάρτας Εργασίας, των προωθούμενων αλλαγών  στη λειτουργία του ΟΑΕΔ και στην χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, της ενεργοποίησης ψηφιακών  εργαλείων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και της ανεξαρτητοποίησης του ΣΕΠΕ.  

Η Πρόεδρος του του ΕΛΙΝΥΑΕ κα Ρένα Μπαρδάνη σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός  μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, εργαζομένων, επιχειρήσεων, ειδικών και Πολιτείας, σε ένα οργανωμένο σύστημα θεσμών και διαδικασιών που θα διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων  και την ευελιξία στην αντιμετώπιση νέων συνθηκών και απειλών στο εργασιακό περιβάλλον. 

Ο Γεν. Διευθυντής της 01 Solutions Hellas κ. Χαράλαμπος Σάμιος ανέλυσε τις τεχνικές παραμέτρους του  «Εργάνη 2» και της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, υπενθυμίζοντας πως από την 1η Ιουνίου  ξεκινά στο Εργάνη 2 η απογραφή όλων των επιχειρήσεων και από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής  Κάρτας Εργασίας, καταρχήν πιλοτικά στις τράπεζες και στα σουπερμάρκετ. 

Ο Γεν. Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.  Κώστας Αγραπιδάς ανέλυσε το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων όπως διαμορφώνονται με το νόμο  48/082021 και, ειδικότερα, τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, το χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες και τη  διευθέτηση χρόνου. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας που αφορούν το εμπόριο και τις μικρές  επιχειρήσεις, καθώς και στη ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ και τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες  εργοδοτών και εργαζομένων. 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε από τη σελίδα Facebook της ΕΣΕΕ και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός  εμπόρων από όλη τη χώρα. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί