Συνέδριο Ενότητας Προοπτικής Αλλαγής Νίκης

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Την Πέμπτη 14/4 ξεκινά το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ένα συνέδριο ορόσημο, κομβικής σημασίας όχι μόνο για το κόμμα αλλά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Ένα συνέδριο που σηματοδοτεί και επικυρώνει τη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε με θάρρος και εξωστρέφεια μπροστά, δίπλα στο λαό και την κοινωνία, για να δοθεί προοδευτική διέξοδος, στα αδιέξοδα που έφερε η σημερινή δεξιά κυβέρνηση. Ένα συνέδριο που μέσα απ τη σύνθεση σφυρηλατεί την Ενότητα, δίνει Προοπτική και το πολιτικό στίγμα της πολιτικής Αλλαγής που έρχεται τόσο στο ίδιο το κόμμα όσο και στην κοινωνία. Θα βγούμε πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί, σε πλήρη ετοιμότητα για να δοθεί η μεγάλη μαχή απαλλαγής του τόπου απ τον επιτελικό βραχνά της δεξιάς που πνίγει τους ανθρώπους. Η διεύρυνση και απεύθυνση στην κοινωνία δεν τελειωνει με το συνέδριο, ουσιαστικά τώρα επανεκκινεί.

Οι ίδιοι άνθρωποι που στο πρόσφατο παρελθόν κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, που ευθύνονται για την εγκατάλειψη και την ερήμωση της υπαίθρου, την αποβιομηχάνιση, και εν τέλει τη χρεοκοπία και τα μνημόνια σήμερα χρεοκοπούν ξανά τη χώρα οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δυστυχώς σήμερα η πατρίδα μας έχει την χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη και πιο κρίσιμη στιγμή. Με ανεκδιήγητες πολιτικές γκάφες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική κατέστησαν την Ελλάδα περιθωριακό και δεδομένο παρατηρητή των εξελίξεων, καταλείποντας πεδίον δόξης λαμπρόν στην Τουρκία για να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής και τάχα ειρηνοποιός δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας. Τραγικά λίγοι, τραγικά επικίνδυνοι για την διεθνή θέση της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στην ελληνική Βουλή δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο γιατί έχει άριστες σχέσεις μαζί της, που δεν ήθελε να διαταράξει. Ενώ η Ελλάδα έσπευσε και έστειλε όπλα, υιοθέτησε τις κυρώσεις, η Τουρκία ως ουδέτερη απείχε απ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν έστειλε όπλα και κερδίζει διπλωματικά. Δεν αξίζει καν σχολίου ότι η κυβέρνηση επέτρεψε μες τη Βουλή, το ναό της Δημοκρατίας, να προβληθεί βίντεο με ομιλητή μέλος του ναζιστικού τάγματος του Αζόφ.Η ιστορία απλά καταγράφει και θα κρίνει.

Την ίδια ώρα  στο εσωτερικό  η ακρίβεια, η κερδοσκοπία, η ανεργία σαρώνουν την κοινωνία, διαλύουν τους μεσαίους και μικρομεσαίους, που πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η ακρίβεια, η φτώχεια είχαν έρθει πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει την ανευθυνότητα, κοινωνική αναλγησία και τις επιλογές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των παρόχων ενέργειας, μετά και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Απίστευτη κυνική ομολογία απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης, αφού πρώτα λεηλάτησε τις τσέπες των καταναλωτών: Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 – Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός στην Κοζάνη. Δηλαδή επαναφέρει το σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος της βίαιης απολιγνιτοποίησης που επιχείρησε θα μας πει πόσο κόστισε στον ελληνικό λαό?

Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε μια κυβέρνηση με σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που ξεπουλά δημόσιο πλούτο και υποδομές και αρνείται να ελέγξει την κερδοσκοπία των διυλιστηρίων, των παρόχων ενέργειας, να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους.

Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύει και να παριστάνει δήθεν την προοδευτική και επιτελική μια κυβέρνηση του αναχρονισμού, της ακραίας δεξιάς οπισθοδρόμησης και συντήρησης που γυρνά την Ελλάδα σε εποχές του 50? Πόσο ακόμα οι πολίτες θα ανέχονται να υποβαθμίζεται το επίπεδο της ζωής τους καθημερινά και να γίνονται δυσπρόσιτα είδη πολυτελείας για το μέσο πολίτη τα αυτονόητα αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίας για μια Ευρωπαϊκή δυτική χώρα?

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 8,9% τον Μάρτιο, με νέο ρεκόρ 27 ετών, με την κοινωνία σε ακραία φτώχεια και απόγνωση.

Οι συνθήκες πια είναι ώριμες για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο κόσμος. Η κατάρρευση τους φαίνεται πλέον ακόμα και στις δημοσκοπήσεις φανερές και κρυφές, όσο και αν τις ρετουσάρουν επικοινωνιακά. Ακόμα και ο ταυτισμένος με το κυβερνητικό αφήγημα  Α. Πορτοσάλτε το ομολόγησε δημόσια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Η κυβέρνηση τρώει άγριο ξύλο σε μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις».

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδιαΚαθαρές κουβέντες και καθαρές θέσειςΚάθε κόμμα οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς το αίτημα των εκλογών και των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών. Όποιος δεν θέλει πρόωρες εκλογές θέλει απλά να συνεχίσει για ακόμα ένα χρόνο η δεξιά να υλοποιεί καταστροφικές πολιτικές για την κοινωνία και τη χώρα.

Η σκληρή πραγματικότητα δίκασε την κυβέρνηση και ο λαός θα την καταδικάσει στις κάλπες.

Απ το 3ο συνέδριο μας ξεκινά η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική πορεία προς το μέλλονμε το λαό και για το λαό. Μια νέα αρχή που θα οδηγήσει στην μεγάλη πολιτική αλλαγή που απαιτείται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν στο παρελθόν, σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα, να ενώσουμε τις φωνές μας, να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο ελπίδας, ανατροπής, νίκης για να αποτινάξει ο τόπος το δεξιό ζυγό που μας στερεί το οξυγόνο, το φως, τα όνειρα.

Η πορεία προς τη μεγάλη πολιτική αλλαγή ξεκινά…Συνέδριο ενότητας προοπτικής αλλαγής νίκης.

*Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι δικηγόρος και Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί