Κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας με τα μάτια στραμμένα σε Β. Κορέα και Κίνα

Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα του αμερικανικού και ιαπωνικού στρατού πραγματοποίησαν σήμερα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια κοινή άσκηση στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου που συνορεύει με την Ιαπωνία.

Η στρατιωτική αυτή κίνηση υπαγορεύεται από τη εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για ενίσχυση της παρουσίας της στην Ασία και τον Ειρηνικό στο πλαίσιο του εντεινόμενου πολύπλευρου ανταγωνισμού με την Κίνα, καθώς και ως απάντηση στις πρόσφατες βαλλιστικές ασκήσεις της Βόρειας Κορέας στην περιοχή.

Οι κρατικές υπηρεσίες των δύο συμμάχων επικαλούνται πληροφορίες για νέα πυραυλική άσκηση της Β. Κορέας τις επόμενες μέρες, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μία τροχιά αναβάθμισης της επιθετικής της πολιτικής ενάντια στη Δύση και τις γειτονικές χώρες Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Ως εκ τούτου ΗΠΑ και Ιαπωνία προχώρησαν στην εν λόγω στρατιωτική άσκηση, της οποίας ηγείται η αμερικανική αεροπορική ομάδα Αβραάμ Λίνκολν, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, συσφίγγοντας ταυτόχρονα τους πολιτικοστρατιωτικούς τους δεσμούς.

Η στρατιωτική άσκηση στην Ιαπωνική Θάλασσα διήρκησε δύο μέρες -Τρίτη και Τετάρτη- και η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ήταν το 2017.

Οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών θεωρούν ότι η Β. Κορέα σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη νέα πυραυλική της άσκηση ανήμερα της επετείου της γέννησης του πρώτου ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας, Κιμ Ιλ Σανγκ.

Αυτή την περίοδο παρατηρείται πύκνωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται και η ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Πάντως, ο ανώτατος γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, είπε σε διάφορα Μέσα ότι η άσκηση με τις ΗΠΑ «δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα» και «αποτελεί μία πρωτοβουλία για την ισχυροποίηση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί