ΚΚΕ για την επίσκεψη Γεωργαντά στην Κρήτη: «Κυβέρνηση στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, για την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Κρήτη έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. 

Με ψίχουλα και ξένα κόλλυβα και με πολλά «θα» απάντησε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ, για μία ακόμη φορά, στα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης.  

Ταυτόχρονα, έθεσε ξανά τις «αντοχές της οικονομίας» επιβεβαιώνοντας ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ,  όπως και για την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία δεν αντέχει να στηρίξει τους βιοπαλαιστές αγρότες, αντέχει όμως να μοιράζει δεκάδες δις ευρώ σε βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, εφοπλιστές, μεγαλοκλινικάρχες, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχους και σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο.

Ο υπουργός ξανα-ανακοίνωσε ως μέτρα αντιμετώπισης τα ψίχουλα που ήδη εδώ και μέρες διαλαλεί η κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα,  υποσχέθηκε ότι θα δώσει τις ενισχύσεις στην ώρα τους. Δηλαδή θα τους στηρίξει με δικά τους χρήματα. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο!  

Δεν δεσμεύτηκε για καμία αποζημίωση ή μέτρο στήριξης για την κρητική σταφίδα, όταν βρίσκονται αδιάθετοι 700 τόνοι από το 2021 και θα πάει για ξύδι. Επιχείρησε να ξεγελάσει τους νέους αγρότες με το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών», όταν οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για τη συμμετοχή όσων ξεκινούν από το μηδέν ή με μικρή περιουσία και με την ετήσια χρηματοδότηση να μην εξασφαλίζει την επιβίωση του νέου αγρότη.

Κορόιδεψε τους κτηνοτρόφους με την υποτιθέμενη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, όταν από το 4% επί του συνολικού κόστους που αρχικά είχε εξαγγείλει τώρα μίλησε για 2%. Κρύβοντας, ταυτόχρονα, τους κόφτες και αποκλεισμούς. Κορόιδεψε για το αφορολόγητο πετρέλαιο τη στιγμή που τα μόλις 60 εκατομμύρια δεν φτάνουν ούτε για ένα γέμισμα του τρακτέρ. Κορόιδεψε και για το μεταφορικό ισοδύναμο, αφού το μέτρο αυτό δεν είναι επιδότηση στον παραγωγό, αλλά είναι μια ακόμη κρατική ενίσχυση στους εφοπλιστές, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να αυξήσουν τα κόμιστρα των πλοίων,  κερδίζοντας διπλά και τρίδιπλα.

Δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα» λέει η κυβέρνηση. Ξέρει όμως να δίνει δις ευρώ για τα Rafale κα τις φρεγάτες, που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά χρησιμοποιούνται για επεκτατικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα κινδυνεύει ο λαός μας να μείνει χωρίς βασικά διατροφικά αγαθά όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας κ.λπ.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που στα λόγια αναγνωρίζουν τα προβλήματά τους και την ίδια στιγμή υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ  – ΚΑΠ,  που έχει στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς για κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, για μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και μείωση της τιμής του στα αγροτικά νοικοκυριά, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Για να δοθεί τώρα στην κτηνοτροφία ενίσχυση τουλάχιστον 20 ευρώ για κάθε ζώο και πάνω από 100 ευρώ στα βοοειδή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για έκτακτη κρατική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών της Κρήτης.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να συστρατευτούν με τους κομμουνιστές για την ενίσχυση του αγροτικού κινήματος,  τη συμπόρευσή τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, στον αγώνα για την επιβίωσή τους,  αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλου τύπου οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής που θα διασφαλίζει την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας,  αλλά και το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του. Μια κοινωνία όπου τον πλούτο θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί