«Αντιεπιστημονική και ασυλική επιλογή υποβάθμισης του νοσοκομείου η δημιουργία ξενώνα εφήβων μέσα στο Παίδων Πεντέλης»

Στη βουλή το θέμα της ασυλικής δομής για παιδιά που αποδιοργανώνει το Παίδων Πεντέλης

Εδώ και χρόνια τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν το οξυμένο πρόβλημα των παιδιών που μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή και παραμένουν εκεί χωρίς να υπάρχει λόγος  νοσηλείας. Δεκάδες παιδιά που απομακρύνονται από την οικογένειά τους με απόφαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων, μεταβαίνουν στο νοσοκομείο για εξέταση και στη συνέχεια φιλοξενούνται στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 6 μήνες), καθώς η προώθησή τους σε μόνιμο περιβάλλον (πχ ανάδοχη οικογένεια) καθυστερεί.

Το 2018 το πρόβλημα είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Περίπου 70 παιδιά στοιβάζονταν στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας (Αγ. Σοφία & Αγλ. Κυριακού), κάποια από αυτά για αρκετούς μήνες, καταλαμβάνοντας παιδιατρικές κλίνες και προκαλώντας σειρά επεισοδίων, κάποιες φορές βίαιων, καθώς ο εγκλεισμός σε ένα νοσοκομείο δεν είναι κατάλληλο πλαίσιο για υγιή παιδιά. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έπραξε το αυτονόητο. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του κοινωνικού τομέα σε τέτοιες υπηρεσίες, που λόγω του προγράμματος ‘Ψυχαργώς’ και της προσπάθειας αποασυλοποίησης των χρόνιων ασθενών που διαβιούσαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας έχει αναπτύξει μεγάλη εμπειρία σε στεγαστικές δομές, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανοιχτή προκήρυξη για τη δημιουργία Ξενώνα Εφήβων 20 θέσεων (10 αγόρια, 10 κορίτσια) που τελικά ανατέθηκε στον φορέα «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών μελετών» ( ΕΨΥΜΕ), ώστε να διαμένουν εκεί τα παιδιά προσωρινά έως ότου προωθηθούν σε μόνιμο περιβάλλον. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη μονάδα παρακολουθούν σχολικά μαθήματα, κάτι που ήταν αδύνατο όταν έμεναν στο νοσοκομείο, και λαμβάνουν υπηρεσίες απόκτησης δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης από το Κέντρο Ημέρας της μονάδας. Με τη λειτουργία του Ξενώνα ανακουφίστηκαν σημαντικά τα νοσοκομεία Παίδων και απελευθερώθηκαν κλίνες που είχαν καταληφθεί από τα παιδιά με εισαγγελική εντολή, αλλά καλύφθηκε ταυτόχρονα και η ανάγκη των παιδιών να διαβιούν σε κατάλληλο περιβάλλον στην κοινότητα, με τη βοήθεια έμπειρου και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι αντίστοιχο πρόβλημα παιδιών με εισαγγελική εντολή αντιμετωπίζει και το Παίδων Πεντέλης. Όμως η λύση που προκρίνει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κινείται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ξενώνας για τη φιλοξενία παιδιών μέσα στο νοσοκομείο, στεγασμένος σε τμήματα που ήδη έχουν κλίνες και εξυπηρετούν ασθενείς! Και ενώ όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι μόνο οι κοινοτικά εγκατεστημένες μονάδες, δηλαδή εκτός νοσοκομείου, είναι κατάλληλες για παιδιά, το Υπουργείο όχι μόνο εγκαθιστά τον Ξενώνα εντός νοσοκομείου, αλλά υποβαθμίζει και τη λειτουργία μιας εξειδικευμένης νοσηλευτικής μονάδας ,  συμπιέζοντας  και αποδιοργανώνοντας ζωτικής σημασίας κλινικές και τμήματα .  

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, δεδομένου ότι ο Ξενώνας είναι δωρεά του Ροταριανού Ομίλου, μέλος της διοίκησης του οποίου είναι η υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ( ΥΠΕ), όπου και  υπάγεται  το Παίδων Πεντέλης.

Με την απόφαση του Υπουργείου διαφωνούν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας ότι το νοσοκομείο υποβαθμίζεται προκειμένου να ενσωματωθεί  μια ακατάλληλη για παιδιά στεγαστική μονάδα.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Γιατί προκρίθηκε η επιλογή να δημιουργηθεί η μονάδα φιλοξενίας εφήβων εντός νοσοκομείου; Ποιο επιστημονικό όργανο εισηγήθηκε σχετικά; 
  2. Αναγνωρίζει ότι υποβαθμίζεται το νοσοκομείο και οι υπηρεσίες που προσφέρει, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των γιατρών ΕΣΥ ;  
  3. Ποια είναι ακριβώς η εμπλοκή του Ροταριανού Ομίλου στη δημιουργία της νέας μονάδας; Θεωρεί ότι είναι ηθικό οι δωρητές να εμπλέκονται και στην αποδοχή της δωρεάς;  

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Πέτη

Πούλου Παναγιώτα

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί