Μητσοτάκης: Με καθυστέρηση και αστερίσκους οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη και άλλες 4 περιοχές

ην ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού έχασε πολύτιμο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές.

«Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Οι έρευνες θα επιταχυνθούν σε έξι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου θαλάσσιες και χερσαίες και συγκεκριμένα:

  • Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας
  • Περιοχή Ιονίου
  • Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός)
  • Δυτικά της Κρήτης
  • Νοτιοδυτικά της Κρήτης
  • Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη)

Στις περιοχές της Κρήτης, η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), Σύμφωνα με την παρουσίαση της ΕΔΕΥ, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6,500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029), μέχρι την παραγωγή το 2030 στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας παραγωγού πια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρα, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Σημείωσε ότι αφορά έξι εκτάσεις, η μία στην Ήπειρο και οι άλλες στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή, η πορεία των τιμών και τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μας υποχρεώνουν να αναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί