Τουλάχιστον 42 οι νεκροί από την καταιγίδα Μέγκι στις Φιλιππίνες

Σε τουλάχιστον 42 ανήλθαν σήμερα οι νεκροί στις Φιλιππίνες από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μέγκι, η οποία προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις. Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν ότι τώρα έχουν διακοπεί οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων επειδή σκοτείνιασε.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα σωστικά συνεργεία πέρασαν όλη την ημέρα σήμερα ψάχνοντας, μερικές φορές με γυμνά χέρια, για επιζώντες σε ορεινά χωριά που έχουν βυθιστεί στη λάσπη.

Στα περίχωρα της Μπέιμπεϊ, τη ζώνη που επλήγη περισσότερο στην επαρχία Λέιτε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπηκαν καθώς έπεφτε η νύχτα, επειδή ήταν «υπερβολικά επικίνδυνο» να συνεχιστούν στο σκοτάδι και υπό βροχή, δήλωσε η εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά γύρω από τη Μπέιμπεϊ, 26 αγνοούνται και περίπου 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στην επαρχία Νέγκρος Οριένταλ και άλλοι τρεις στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στο χωριό Μαΐλχι, κοντά στην Μπέιμπεϊ, βρέθηκαν 14 πτώματα, δήλωσε στο AFP ο λοχαγός του στρατού Καχαρουντίν Καντίλ.

Η θαλασσοταραχή που προκάλεσε υποχρέωσε δεκάδες λιμάνια να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και σχεδόν 8.000 άνθρωποι αποκλείστηκαν πριν από τις διακοπές του Πάσχα, μια από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της μόλις τον Φεβρουάριο στους εμβολιασμένους τουρίστες από την πλειονότητα των ξένων χωρών, μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πλήττονται κατά μέσον όρο από 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.

Οι νεκροί ή οι αγνοούμενοι το 2013 από τον τυφώνα Χαϊγιάν, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τη Γη, υπολογίζονται σε περισσότερους από 7.300.

Πηγή: AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί