Ελ. Τουλουπάκη: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της για το σκάνδαλο Novartis

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την απολογία της στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αποχώρησε από τον Άρειο Πάγο λίγο μετά τις 12, χθες τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα 125 σελίδων.

«Η εντολέας μου Ελένη Τουλουπάκη μετά από 14ωρη κατάθεση στην ανακρίτρια αποσύνθεσε πλήρως τις κατηγορίες σε βάρος της. Υπερασπίστηκε το θεσμικό της ρόλο, το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία. Υπερασπίστηκε τη θεσμική υποχρέωση των εισαγγελέων να ερευνούν κρίσιμες καταγγελίες και να ελέγχουν κάθε φερόμενη ως αξιόποινη πράξη. Υπερασπίστηκε και το δικαίωμα των πολιτών σε πλήρη ισότητα στην οποία στηρίζεται η αρχή ότι ουδείς μπορεί να αποφύγει τον έλεγχο και την νομιμότητα όποιος και να είναι και όποια ιδιότητα η αξίωμα και να έχει» δήλωσε ο δικηγόρος της, Βασίλης Χειρδάρης, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της.

«Κατηγορείται η κ. Τουλουπάκη γιατί εφάρμοσε τους νόμους και εκτέλεσε το καθήκον της! Είναι τραγικό σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η τήρηση της νομιμότητας και των καθηκόντων να οδηγεί στην θέση του κατηγορουμένου!» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστικός που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες. Μάλιστα, μιλώντας στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είχε κληθεί σχετικά, ζήτησε την παρέμβαση των οργάνων της ΕΕ κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ενώπιον των ευρωβουλευτών, η Ελένη Τουλουπάκη, κατήγγειλε  ανελέητο πόλεμο από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως ανέφερε προεξοφλούσαν ότι «θα κληθούμε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις για την έρευνά μας αυτή».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπογράμμισε πως «η προσφυγή στην ΕΕ είναι μονόδρομος για  την διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς Novartis, όλες οι αρχές του έχουν στην κυριολεξία  ποδοπατηθεί». Ζήτησε δε την «άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί