Ουκρανία – 47η ημέρα: Καταρρέει η ουκρανική οικονομία – Στη Μόσχα ο Αυστριακός καγκελάριος (Συνεχής ενημέρωση)

Το πραγματικό ”κόστος” του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές συνεχίζει να αποκαλύπτεται καθώς οι ουκρανικές αρχές εντοπίζουν όλο και περισσότερους νεκρούς σε περιοχές γύρω από το Κίεβο που βρέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο, κάνοντας πλέον λόγο για πάνω από 1.200.

Την ίδια στιγμή η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται δραματικά με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για μείωση κατά περίπου 45% του ΑΕΠ ενώ για την επιτιθέμενη και υπό βαριές κυρώσεις Ρωσία εκτιμάται στο 11%.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν-η πρώτη με ηγέτη χώρας της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου- ενώ χθες είχε τετ α τετ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και η επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ινδό ηγέτη, που αψηφά τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ρωσικό κομβόι 12 χιλιομέτρων κινείται ανατολικά από το Χάρκοβο που συνεχίζει να δέχεται σφοδρές επιθέσεις καθώς η Μόσχα εστιάζει στην Αν.Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις

16:52 Η Κροατία απέλασε 24 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της «βίαιης επίθεσης», όπως δήλωσε το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε σε μια διαμαρτυρία για τη «βίαιη επίθεση στην Ουκρανία και πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν (εκεί)».

″Το ρωσικό μέρος ενημερώθηκε για τη μείωση του διοικητικού-τεχνικού προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ζάγκρεμπ”.

16:43 Ξεκίνησε η συνάντηση του Αυστριακού Καγκελαρίου με τον Ρώσο Πρόεδρο

Ξεκίνησε στις 16:30 η συνάντηση του Αυστριακού ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ.

Ο καγκελάριος Kαρλ Nεχάμερ είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που συναντά τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αυστρία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί αρκετά εγκάρδιες διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία για δεκαετίες και συχνά επιδιώκει να εμφανιστεί ως μεσολαβητής μεταξύ των ρωσικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Πριν από τη συνάντηση, ο Νεχάμερ είπε ότι στόχος των συνομιλιών είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Επισκέφτηκε την Ουκρανία το Σάββατο.

16:34 Η Σλοβακία αρνήθηκε ότι το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300 που μετέφερε στην Ουκρανία καταστράφηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Αγώνων Στρατού 2016 στο στρατιωτικό πολύγωνο Ashuluk έξω από το Αστραχάν, Ρωσία, 7 Αυγούστου 2016. REUTERS/Maxim Shemetov
Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Αγώνων Στρατού 2016 στο στρατιωτικό πολύγωνο Ashuluk έξω από το Αστραχάν, Ρωσία, 7 Αυγούστου 2016. REUTERS/Maxim Shemetov

«Το σύστημά μας S-300 δεν έχει καταστραφεί», δήλωσε η Λούμπιτσα Γιανίκοβα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ σε δήλωση που εστάλη στο Associated Press.

Τόνισε ότι οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός δεν είναι αληθινός.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα φορτίο πυραυλικού συστήματος αεράμυνας που παρείχε η Δύση στα νότια προάστια της ουκρανικής πόλης του Ντνίπρο.

Η ρωσική πλευρά είπε ότι η Ουκρανία έλαβε το σύστημα αεράμυνας από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε. Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία είπε ότι παρέδωσε τα σοβιετικού τύπου συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, η οποία ζήτησε από τη Δύση να της δώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας.

16:28 Η γερμανική Rheinmetall σχεδιάζει να στείλει 50 τανκς στην Ουκρανία

Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Αγώνων Στρατού 2016 στο στρατιωτικό πολύγωνο Ashuluk έξω από το Αστραχάν, Ρωσία, 7 Αυγούστου 2016. REUTERS/Maxim Shemetov
Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτοξεύει έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Αγώνων Στρατού 2016 στο στρατιωτικό πολύγωνο Ashuluk έξω από το Αστραχάν, Ρωσία, 7 Αυγούστου 2016. REUTERS/Maxim Shemetov

H γερμανική εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Rheinmetall με έδρα τη Γερμανία ετοιμάζεται να προμηθεύσει 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Aρμίν Πάπεργκερ είπε στην εφημερίδα ότι τα πρώτα τανκς θα μπορούσαν να παραδοθούν σε έξι εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες μέσω μιας θυγατρικής – Rheinmetall Italia – εάν η κίνηση εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το Leopard 1, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1965, είναι ο προκάτοχος του πιο σύγχρονου Leopard 2 που ανήκει επί του παρόντος στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Τα τανκς έχουν επιστραφεί στην εταιρεία από τις χώρες που τα χρησιμοποιούν για αναβαθμίσεις.

Ο Πάπεργκερ λέει ότι πιστεύει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν τα τανκς σε λίγες μόνο ημέρες, εάν έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση.

15:56: Λαβρόφ: Δεν σταματάμε τη στρατιωτική επιχείρηση για ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πριν τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε διατάξει παύση των στρατιωτικών ενεργειών κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών. Η θέση της Μόσχας έχει έκτοτε αλλάξει, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως δεν βλέπει λόγο να μη συνεχιστούν οι συνομιλίες, μα επιμένοντας πως η επιχείρηση δεν θα σταματήσει όταν συναντηθούν ξανά οι δύο πλευρές.

15:38: Ο χάρτης του θεάτρου επιχειρήσεων

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη όπου παρουσιάζεται η εικόνα του θεάτρου των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο χάρτης υποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η Ρωσία εστιάζει τις επιχειρήσεις της στα ανατολικά. Ωστόσο, φαίνονται να υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον δύο γκρουπ βόρεια του Κιέβου- και μέσα στη γειτονική Λευκορωσία.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το φιλοουκρανικό διαδικτυακό κανάλι Belaruski Hayun της Λευκορωσίας σε μήνυμα του στο Telegram αναφέρει ότι κατέγραψε σημαντικές μετακινήσεις εξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τρένα σε όλη τη Λευκορωσία. Αναφέρει πως βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό εξοπλισμό εθεάθησαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην πρωτεύουσα Μινσκ και επίσης στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, Καλινκαβίτσι και Χόμελ. Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα εντοπίστηκαν κοντά σε αυτούς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. έτοιμα να φορτωθούν. Έξι μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Μπαραναβίτσι στα δυτικά της Λευκορωσίας και αρκετά ρωσικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από το Ματσουλίσκι κοντά στο Μινσκ.

15:27 Ειδικοί από τη Γαλλία στην Ουκρανία για την διερεύνηση δάπραξης εγκλημάτων πολέμου

Μια ομάδα από τη Γαλλία έφτασε στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους τοπικούς ερευνητές να εξετάσουν καταγγελίες για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η είδηση ​​ανακοινώθηκε στο Twitter από τον Γάλλο πρέσβη Ετιέν ντε Πονσίν, ο οποίος είπε ότι αυτή είναι η πρώτη μονάδα απο το εξωτερικό που προσφέρει τέτοια υποστήριξη.

Οι ισχυρισμοί για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσαν παγκόσμια οργή την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περίπου 1.222 πτώματα βρέθηκαν σε περιοχές κοντά στο Κίεβο που άφησαν πρόσφατα Ρώσοι στρατιώτες. Η Ρωσία αρνείται ότι έφταιγαν οι στρατιώτες της.

15:01 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πριν τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

14:47 Ουκρανία: Πάνω από 4,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έως τώρα

Περίπου 44.000 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν σήμερα στους περισσότερους από 4,5 εκατ. ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραψε σήμερα ακριβώς 4.547.735 Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι κατά 44.781 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Κυριακής.

Περίπου το 90% αυτών που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

«Ανησυχούμε πολύ, όχι μόνο για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των δικών τους αναγκών: χρήματα, υγεία, φροντίδα, τρόφιμα, κατάλυμα ακόμα και ρούχα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Αντόνιο Βιτορίνο στο CNN.

14:38 Ο ουκρανικός στρατόςετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

14:14 Η απάντηση Ζελένσκι στην ερώτηση: Θα παραχωρούσατε μέρος της Ουκρανίας, ως αντάλλαγμα την ειρήνη;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας λέει ότι ”δεν προτίθεται να παραχωρήσει” οποιοδήποτε μέρος της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Μιλώντας στον Scott Pelley του CBS, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι δεν θα αναγνώριζε ποτέ την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

13:49 Αναφορές για μεταφορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού με τρένα από την Λευκορωσία

Το φιλοουκρανικό διαδικτυακό κανάλι Belaruski Hayun της Λευκορωσίας σε μήνυμα του στο Telegram αναφέρει ότι κατέγραψε σημαντικές μετακινήσιες εξοπλισμού ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τρένα σε όλη τη Λευκορωσία.

Αναφέρει πως βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό εξοπλισμό εθεάθησαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην πρωτεύουσα Μινσκ και επίσης στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, Καλινκαβίτσι και Χομελ.

Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα εντοπίστηκαν κοντά σε αυτούς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. έτοιμα να φορτωθούν.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη και μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Μπαραναβίτσι στα δυτικά της Λευκορωσίας και αρκετά ρωσικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από το Ματσουλίσκι κοντά στο Μινσκ.

13:36 Η κυβέρνηση της Σλοβακίας διαψεύδει την καταστροφή S-300 που έστειλε στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ χαρακτήρισε ως φάρσα τους ρωσικούς ισχυρισμούς υποστηρίζοντας πως είχε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από το Κίεβο.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι η Σλοβακία βρίσκεται είναι σε συνομιλίες με την Ουκρανία για την πώληση μερικών από τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Zuzana σλοβακικής κατασκευής.

Επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι οι δύο χώρες συζητούσαν το ενδεχόμενο να σταλούν κατεστραμμένα ουκρανικά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού στη Σλοβακία για επισκευή.

13:25 Κρεμλίνο: Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

13:14 Πεσκόφ: Πιθανότητα μόνο για ”τεχνητή” χρεοκοπία, όχι πραγματική

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αποπληρώσει το χρέος της και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος χρεοκοπίας της χώρας.

«Μπορεί να υπάρξει μόνο τεχνητή χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μια χρεοκοπία. Η Ρωσία διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

12:59 Ρωσόφωνοι Ντονέτσκ: Εντείνονται οι επιχειρήσεις στην Αν.Ουκρανία

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε: Τώρα η επιχείρηση θα ενταθεί. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός, όντας όμηρος αυτής της κατάστασης. Έχουμε εντοπίσει τομείς όπου ορισμένα βήματα πρέπει να επιταχυνθούν.

12:36 Δύσκολος μήνας για το Χάρκοβο, σύμφωνα με Ουκρανή αναλυτή ασφαλείας

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, η Μαρία Αντέεβα είπε ότι σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στη βορειοανατολική πόλη και τις γύρω πόλεις τις τελευταίες τρεις ημέρες, με 11 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων ένα επτάχρονο παιδί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

″Χρησιμοποιούν νέους τύπους βομβών. Είναι βόμβες που θα πέφτουν με αλεξίπτωτο τα μεσάνυχτα. Δεν ακούγεται ο ήχος της βόμβας όσο πέφτει γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες”, είπε.

Φοβάται ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προχωρήσουν από την πόλη Ιζιούμ – η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο – στα νοτιοανατολικά και θα καταλάβουν το Χάρκοβο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα παλεύουν με ελλείψεις πόρων και στρατιωτικού προσωπικού, και επομένως είναι αβέβαιο εάν θα επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη.

Ωστόσο, ακόμη και αν τα στρατεύματα αποφασίσουν να μην καταλάβουν την πόλη στο έδαφος, είπε ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στην πόλη από αέρος, «επιτιθέμενοι σκόπιμα σε πολίτες».

12:15 Ο Δένδιας θα ενημερώσει τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για την επίσκεψή του στην Οδησσό και για την Μαριούπολη

″Όπως γνωρίζετε, θα συζητήσουμε ξανά για την Ουκρανία. Και πρόκειται να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό στις 3 Απριλίου, καθώς και για τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όχι μόνο στην Οδησσό -το έχουμε κάνει ήδη- αλλά και στη Μαριούπολη, τo οποίo βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η Ρωσία στο να μας επιτρέψει να μεταφέρουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια” είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

12:01 Ζελένσκι: Η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την επόμενη επίθεση

Ο ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές της Νοτίου Κορέας, είπε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να αναγκαστεί να σταματήσει.

Επίσης, ζήτησε αεροπλάνα, πυροβόλα και πυρομαχικά, τεθωρακισμένα και κάθε άλλους είδους πολεμικό εξοπλισμό, λέγοντας ότι είναι η στιγμή για άμεση αποστολή βοήθειας και χώρες όπως η Νότια Κορέα έχουν τα μέσα να βοηθήσουν.

Κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 300 νοσοκομεία στη χώρα έχουν πληγεί κατά τη ρωσική επίθεση, ενώ οι νεκροί στη Μαριούπολη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδων. Προειδοποίησε δε ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν χιλιάδες ακόμη στρατιώτες για να εξαπολύσουν νέα επίθεση.

Παράλληλα, τόνισε, «οι ρωσικές εταιρίες πρέπει να πάψουν να είναι χορηγοί αυτού του εγκληματικού ρωσικού κράτους και ξένες εταιρείες να πάψουν να πληρώνουν φόρους στη Ρωσία».

11:59 O «γρίφος» των πυραύλων S-300 στην Ουκρανία. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε συστήματα του τύπου που είχαν δοθεί από ευρωπαϊκή χώρα

11:57 Ντομπρόβσκις: Ετοιμάζεται νέο πακέτο κυρώσεων

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τις εργασίες μία έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας η οποία θα αφορά το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

11:46 ΥΠΕΞ Κροατίας: H εικόνες από τη Ουκρανία θυμίζουν Σρεμπρένιτσα

Για «φρικτές εικόνες από την Ουκρανία» που θυμίζουν τη Σρεμπρένιτσα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκρέλιτς Ράντμαν προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

″Χρειάζεται κατάλληλη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν”, ανέφερε ο Ράντμαν και προσέθεσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στον οποίο εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

11:39 Η Γερμανία θεωρεί ότι υπάρχουν ”μαζικές ενδείξεις” για εγκλήματα πολέμου

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπ.Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ”Έχουμε μαζικές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου…Τελικά τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να διασφαλιστούν όλα τα στοιχεία”.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξει σταδιακά πλήρης αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας από τον άνθρακα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το πετρέλαιο και το αέριο. Προκειμένου αυτό να μπορέσει να εφαρμοστεί από κοινού με την ΕΕ χρειαζόμαστε ένα κοινό, συντονισμένο σχέδιο», εκτίμησε η Γερμανίδα υπουργός.

11:13 Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε S-300 που δόθηκαν στην Ουκρανία

Σε συνέχεια της ενημέρωσης από το Υπ.Άμυνας, η Μόσχα υποστηρίζει πως κατέστρεψε τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 με οποία ευρωπαϊκή χώρα προμήθευσε την Ουκρανία.

Το Reuters αναφέρει ότι το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικοί θαλάσσιοι πύραυλοι Kalibr την Κυριακή κατέστρεψαν τέσσερις εκτοξευτές S-300 που ήταν κρυμμένοι σε ένα υπόστεγο στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο στα ανατολικά της χώρας. Επίσης η Μόσχα υποστηρίζει ότι 25 Ουκρανοί στρατιώτες ”χτυπήθηκαν” κατά την επίθεση.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η Ρωσία δεν είπε ποια ευρωπαϊκή χώρα είχε προμηθεύσει τα συστήματα S-300, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι δώρισε το σύστημα την Παρασκευή.

11:13 Για την Ουκρανία: Ο γιος του Τζον Λένον, Τζούλιαν, τραγουδάει πρώτη φορά το «Imagine». Η «ασύλληπτη τραγωδία στην Ουκρανία με ώθησε να απαντήσω με τον πιο ουσιαστικό τρόπο που μπορούσα», έγραψε στα social media.

11:07 Δύο ουκρανικά αεροσκάφη μεταξύ των πιο πρόσφατων ρωσικών στόχων

Η Ρωσία κατέρριψε δύο ουκρανικά αεροσκάφη κοντά στην πόλη Ιζιουμ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και κατέστρεψε τέσσερα ουκρανικά drones και ένα ελικόπτερο.

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης αυτών των ισχυρισμών.

10:55 Ιρλανδία: Η ΕΕ επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός πιθανού εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο ενός πιθανού νέου πακέτου κυρώσεων, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

10:50 Άνοιγμα εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι διάδρομοι αυτοί περιλαμβάνουν και έναν για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα την Μαριούπολη.

10:41 Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Μόντι με στόχο την μη υπονόμευση των δυτικών κυρώσεων από την Ινδία

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι με στόχο να πιέσει την Ινδία να μην αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

″Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει τις στενές μας διαβουλεύσεις σχετικά με τις συνέπειες του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον μετριασμό των αποσταθεροποιητικών επιπτώσεών του στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στις αγορές εμπορευμάτων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Δελεασμένη από τις νέες τιμές που προσφέρει η Ρωσία εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολή ενώ όλο το 2021 είχε αγοράσει 16 εκατ. βαρέλια. Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Ινδία ότι είναι η μόνη ”κάπως ασταθής” χώρα στην ομάδα των Quad – η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία και την Αυστραλία – όσον αφορά την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής η Ινδία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και αποφεύγει να καταψηφίσει ψηφίσματα του ΟΗΕ σε βάρος της.

10:27 Διακοπή συνεργασίας της Société Générale με τη Ρωσία

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Εκτός από τον περιορισμό των τραπεζικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Société Générale λέει ότι πουλά ολόκληρο το μερίδιό της στη ρωσική τράπεζα Rosbank. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η απόσυρση θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μετά από έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

10:17 Κουλέμπα: Η Μόσχα ετοιμάζει νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης

″Η Ρωσία γνωρίζει ότι οι προμήθειες όπλων είναι απαραίτητες για την Ουκρανία και καταβάλλει προσπάθειες για να τις υπονομεύσει. Η Μόσχα ετοίμασε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο ξένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Το ”εργοστάσιό τρολ” μπορεί να στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να σας κατακλύσει με σχόλια που περιέχουν παραπληροφόρηση για την Ουκρανία. Μην πέσετε θύματα”.

10:04 Μπορέλ: Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντονμπάς

«Φοβάμαι ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντόνμπας. Το γνωρίζουν αυτό οι Ουκρανοί. Φοβάμαι ότι την επόμενη ημέρα ο πόλεμος θα ενταθεί στο Ντόμπας», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα ο ίδιος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που ήδη έχουν αποφασιστεί, αλλά και τα επόμενα βήματα.

09:58 Η Νέα Ζηλανδία στέλνει μεταγωγικό αεροσκάφος, στρατιωτικό προσωπικό ειδικευμένο στην επιμελητεία στην Ευρώπη

Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει αεροσκάφος C-130 Hercules και 50 μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών της στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στις προσπάθειες να υποστηριχθεί η Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν σήμερα.

Στην ανάπτυξη, που θα έχει καταρχήν διάρκεια δύο μηνών, θα συμμετέχουν οκτώ ειδικοί σε ζητήματα επιμελητείας, που θα εγκατασταθούν στη Γερμανία. Θα προσφερθεί επίσης ποσό 13 εκατομμυρίων νεοζηλανδικών δολαρίων (κάπου 8 εκατ. ευρώ) στη Βρετανία προκειμένου να προμηθεύσει με όπλα και πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό.

09:47 Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζει αεροδιακομιδή τραυματιών από την Ουκρανία

Αεροσκάφος-ασθενοφόρο Airbus A310 MedEvac της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί από αεροπορική βάση στην Κολονία στη Ζέτσνο, στη νοτιοανατολική Πολωνία, για να παραλάβει παιδιά και ενήλικους για νοσηλεία στη Γερμανία.

Θα πρόκειται για την πρώτη πτήση αυτής της φύσης αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί πάντως ήδη διακομίστηκαν στη Γερμανία με άλλα μέσα.

Η Ζέτσνο απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

09:37 Βρετανικό ΥΕΘΑ: Προειδοποίηση για χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη

Στην σχετική ενημέρωση του υπουργείου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Λονδίνο προειδοποιεί ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ (που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα) «αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη εντείνονται».

Ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, «με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν αρκετές επιθέσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης, οχημάτων και εξοπλισμού πυροβολικού».

Τέλος επισημαίνεται ότι η χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών από την Ρωσία μειώνει την ικανότητά της για στοχευμένα πλήγματα και αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών για τον άμαχο πληθυσμό.

09:15 Κίεβο: Η Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει «προκλητικές ενέργειες» στη Μολδαβία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην καθημερινή ενημέρωση αναφέρουν:

-ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να χτυπά υποδομής μεταφορών προκειμένου να διαταραχθεί η ροή εμπορευμάτων στη χώρα.

-Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να έχουν υπό μερικό αποκλεισμό το Χάρκοβο, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές της πόλης

-Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις με τελευταία στο εργοστάσιο Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα της χώρας.

-Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τέσσερις εχθρικές επιθέσεις στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

08:48 Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος μειώνει σχεδόν στο μισό το ΑΕΠ της Ουκρανίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε έκθεση με τις καταστροφικές οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας, που έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, ενώ προειδοποίησε πως το σενάριο θα είναι ακόμη πιο ζοφερό αν η ένοπλη σύρραξη παραταθεί.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας θα κάνει βουτιά 45,1% φέτος, ενώ αυτό της Ρωσίας θα πέσει κατά 11,2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του θεσμού της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για πρόβλεψη πολύ χειρότερη από αυτή που δημοσιοποίησε πριν από έναν μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά οποίο πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση από 10% ως 35%, ή το 20% που προέβλεψε την 31η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

08:30 Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ με θέμα την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας

Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Τζουζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ήδη, έχει αποφασιστεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ

08:16 Ζελένσκι: Θα λογοδοτήσει κάθε μπάσταρδος που ήρθέ στη χώρα μας υπό τη ρωσική σημαία

Ο ουκρανός πρόεδρος καταφέρθηκε με σφοδρότητα το Κυριακή το βράδυ εναντίον της πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ με τους 57 νεκρούς και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

«Κατέλαβαν την Κριμαία, υποτίθεται εμείς φταίμε γι’ αυτό. Κατέστρεψαν τη φυσιολογική ζωή στο Ντονμπάς, εμείς φταίμε. Σκοτώνουν κόσμο στη χώρα μας επί οκτώ χρόνια και λένε πως εμείς φταίμε. Εντέλει άρχισαν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, και πάλι εμείς φταίμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, κατηγορώντας τους Ρώσους πως ψεύδονται επειδή είναι «άνανδροι».

08:13 Απειλές Καντίροφ: Μετά το Ντονμπάς θα ”απελευθερώσουμε” το Κίεβο

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, διεμήνυσε ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram. «Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

08:05 Κουλέμπα: Δεν θα γινόταν πόλεμος εάν Γαλλία και Γερμανία μας είχαν δεχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος των δύο χωρών την εναντίωση τους τονίζοντας πως τώρα η χώρα του πληρώνει αυτό το λάθος. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», είπε σε συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.

Επέκρινε επίσης τη Γερμανία ότι δεν υποστηρίζει την Ουκρανία όσο θα ήθελε:«Αν δεν χάναμε τόσο χρόνο να συζητάμε για αμυντικά (όπλα) έναντι επιθετικών, για το τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται η Ουκρανία, θα βρισκόμασταν σε άλλη θέση τώρα, σε πολύ ισχυρότερη θέση», επέμεινε.

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ακόμη πως η χώρα του προτείνει μια «δίκαιη συμφωνία» στο NATO και στη Δύση. «Μας προμηθεύετε με ό,τι χρειαζόμαστε. Και πολεμάμε για λογαριασμό σας, ώστε να μη χρειαστεί να εμπλακείτε στη σύγκρουση αν ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν αποφασίσει να δοκιμάσει το Άρθρο 5 του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού επιτιθέμενος σε κράτος μέλος του NATO», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί