Στην Κρήτη πριν από 60 χρόνια – Ένα μοναδικό φιλμ του 1962 (βίντεο)

Τοπόλια, Κρήτη, Ιούλιος 1962 – Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας
Ασπρόμαυρο βουβό φιλμ 8mm – Αρχείο Dr. Γ. Χατζηδάκη

Βρισκόμαστε στο Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, 47χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων της Κρήτης, στα δυτικά τοιχώματα του φαραγγιού των Τοπολίων.
Το φιλμ ανοίγει με την παρέα του κινηματογραφιστή να βρίσκεται στο φαράγγι των Τοπολίων και να θαυμάζει τη φύση. Δύο γυναίκες έχουν κάτσει στη σκιά ενός δέντρου να ξεκουραστούν ενώ ένας χαμογελαστός άντρας πλησιάζει και χαιρετάει. Ο κινηματογραφιστής στέκεται σ’ έναν ηλικιωμένο βοσκό που έχει βγάλει τις κατσικούλες του για βοσκή κι έπειτα σ’ έναν άντρα που πίνει νερό από μια φυσική πηγή.


Η ανάβαση προς το σπήλαιο αρχίζει κι ένας άντρας ανάβει ένα καντηλάκι σ’ ένα εικονοστάσι που υπάρχει εκεί. Πλάνα από την είσοδο του σπηλαίου και έπειτα το καμπαναριό. Η παρέα μπαίνει στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, εξ’ ου και το όνομά του. Μια γυναίκα χτυπάει την καμπάνα και η παρέα εξερευνά το σπήλαιο.
Το φιλμ κλείνει με την κατάβαση της παρέας απ’ το σπήλαιο, ένα πλάνο του τοπίου καθώς και την παρέα που έχει φτάσει και στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο τους.

Το φιλμ στέλνει στο Candiadoc το Aylon Produc.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί