O υψηλότερος πληθωρισμός από το 1995

Ρεκόρ 27 ετών κατέγραψε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 8,9%. Πρωταθλητές στις ανατιμήσεις ο ηλεκτρισμός με 79%, το φυσικό αέριο με 68%, πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5% ενώ στα τρόφιμα, μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στα λάδια με 19,9%, στα λαχανικά με 13%, τα νωπά φρούτα με 7,8%, το ψωμί και τα δημητριακά με 7,6%.

Με σπασμένα τα φρένα κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς εκτινάχθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο από 7,2% το Φεβρουάριο καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών ειδών διατροφής.

Ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των τελευταίων 27 ετών γυρνώντας μας πίσω στο μακρινό 1995!

Πρωταθλητές στις ανατιμήσεις ο ηλεκτρισμός με 79%, το φυσικό αέριο με 68%, πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5% και τα καύσιμα και λιπαντικά με 29% ενώ στα τρόφιμα, μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στα λάδια με 19,9%, στα λαχανικά με 13%, τα νωπά φρούτα με 7,8%, το ψωμί και τα δημητριακά με 7,6% και τα κρέατα με 6,4%. Στο τομέα των υπηρεσιών αυξήσεις 26,8% καταγράφονται στα εισιτήρια των αεροπλάνων, 16% σε αυτά των πλοίων και 18,5% στο κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 8,9% προέκυψε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Στην οδό Νίκης η ανησυχία των στελεχών πηγάζει από το θολό τοπίο σχετικά με την ένταση και τη διάρκεια των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι.

Εξέλιξη ετήσιων μεταβολών Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (1995-2021)

Αντιπολιτευτικά πυρά 

Με κοινή δήλωσή τους, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνουν ότι «η οικονομική ασφυξία των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιτείνεται με δραματικό τρόπο, όπως επιβεβαιώνει το νέο άλμα του πληθωρισμού.

«Η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση καλύπτει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αφήνοντας χωρίς ουσιαστική προστασία τους πολίτες», προσθέτουν και τονίζουν ότι «ήδη έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Τομέας Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η ανακοίνωση του ετήσιου πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ, «επιβεβαιώνει και στατιστικά ότι το πρόβλημα της ακρίβειας διογκώνεται με διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις για τα βαλάντια των νοικοκυριών και με σοβαρή επίπτωση στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλέπουν και τα σχετικά μακροοικονομικά σενάρια της έκθεσης του του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2021».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί