Σ. Βαρδάκης: «Απαραίτητος ο προγραμματισμός νέων μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη νέων, μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, προχώρησαν 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Συγκεκριμένα, μετά από 12 χρόνια απουσίας διορισμών στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό παραμένουν ακόμα μεγάλες, καθώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών την τελευταία δεκαετία, δεν κατάφεραν να καλυφθούν από τους τελευταίους διορισμούς.

Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά χρειάστηκαν περίπου 44.000 αναπληρωτές για τη στελέχωση των σχολείων, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.  Το επόμενο σχολικό έτος 2022 – 2023, οι ανάγκες στην εκπαίδευση αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο –προβλέπεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 50.000 αναπληρωτές, αφού στα υπάρχοντα κενά θα προστεθούν και οι φετινές, πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις. 

Όπως επισημαίνει ο Κ. Βαρδάκης, Τα δεδομένα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, να λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με τις καθυστερήσεις στην τοποθέτησή τους και την μετακίνησή τους κάθε χρόνο να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στην ανάπτυξη σταθερής παιδαγωγικής σχέσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. 

Επιπλέον, συνεχίζεται η ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι για περισσότερα από δέκα χρόνια αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό, γεγονός που έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική, αλλά και οικογενειακή τους ζωή». 

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από την  αρμόδια Υπουργό αφενός, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την έγκαιρη κάλυψη των διαφαινόμενων αυξημένων κενών του επόμενου σχολικού έτους 2022 – 2023 και αφετέρου, αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες με σκοπό τον προγραμματισμό για την έκδοση προκήρυξης νέων μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στην Γενική και Ειδική αγωγή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί