Ουκρανία – 43η ημέρα: Ο Ζελένσκι αναφέρει ότι αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι – Μιλάει σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων (Συνεχής ενημέρωση)

Για μια πιθανή μακρά περίοδο εχθροπραξιών και πολιορκίας πόλεων ετοιμάζονται κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας και δυνάμεις του στρατού που διαρκώς ενισχύονται. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που ελέγχει ακόμα το Κίεβο καθώς ο ρωσικός στρατός πλησιάζει επιχειρώντας να κυκλώσει τον ουκρανικό αφού διατηρεί δυνάμεις και ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους περιοχές.

Στο μεταξύ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα, οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, με τον ΓΓ να προειδοποιεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια και να κάνει λόγο για ”νέα ισορροπία δυνάμεων”.

Συνεχίζονται όμως και οι συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας καθώς χθες δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών του μπλοκ καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν περί απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού άνθρακα. Οι ΗΠΑ ωστόσο ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και των θυγατέρων του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στην Ελλάδα, σήμερα στις 12:00 αναμένεται να απευθυνθεί στα μέλη της Βουλής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ χθες η Αθήνα κήρυξε ανεπιθύμητους 12 Ρώσους διπλωμάτες, προκαλώντας την αντίδραση της πρεσβείας.

Όλες οι εξελίξεις

16:04: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανές «χημικές επιθέσεις»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της σημερινής κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους από την Λβιβ της Ουκρανίας.

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια και εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους της Ουκρανίας, από τη συνεχή αντιμετώπιση μαζικών απωλειών, έως χημικές επιθέσεις», δήλωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

15:05 Το Κίεβο για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέσκι Αρέστοβιτς στην τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών αναφέρει:

-Οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις επικεντρώνονται πλέον στις ανατολικές περιοχές – όπου τα ρωσικά στρατεύματα θέλουν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό

-Από τις εννέα επιχειρησιακές περιοχές της επίθεσης του ρωσικού στρατού, μόνο οι δυόμισι παραμένουν ενεργές οι οποίες επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς και στην Μαριούπολη. Αλλά η Μαριούπολη αντέχει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι οι ρωσικές προσπάθειες θα είναι μάταιες – και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

14:58 Ρώσος πρωθυπουργός: Η Ρωσία στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί εδώ και 30 χρόνια

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη κατάστασή στην οποια έχει βρεθεί εδώ και τρεις δεκαετίες λόγω των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων, αλλά οι ξένες προσπάθειες να την απομονώσουν από την παγκόσμια οικονομία θα αποτύχουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Είπε επίσης ότι η κατάσταση δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς οι ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία θα δημιουργούσαν χώρο για άλλες.

14:44 Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί για εξηγήσεις των φινλανδο πρέσβη για την κατάσχεση έργων τέχνης που ανήκουν σε ρωσικά μουσεία.

Οι φινλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εμπόδισαν έργα τέχνης αξίας περίπου 42 εκ. ευρώ να επιστρέψουν στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για το καθεστώς αυτών των έργων τέχνης ως προϊόντων πολυτελείας.

14:39 Engie: Ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η προειδοποίηση ήρθε από τα χείλη του Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας Engie.

«Εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε πιθανώς να αντικαταστήσουμε περίπου το μισό, αλλά το υπόλοιπο, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης, ιδίως στους βιομηχανικούς τομείς» ανέφερε.

14: 21 Καταδίκη της σφαγής στην Μπούτσα από την G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) καταδίκασαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7…και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Βρετανία.

14:06 Τσίπρας: Οι Ναζί δεν μπορεί να έχουν λόγο στη Βουλή

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός», σημειώνει και σχολιάζει: «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή».

«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», τονίζει η Αλ. Τσίπρας.

13:45 ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 για το μήνυμα μέλους του νεοναζιστιού Τάγματος του Αζοφ προς την Ελληνική Βουλή

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

13:43 Ρωσική απαγόρευση στην Google

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών απαγορεύει στην Google να διαφημίζεται στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα YouTube ότι διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.

H Roskomnadzor, κατηγορεί επίσης τον ιστότοπο ότι δημοσιεύει περιεχόμενα Ουκρανών ”εξτρεμιστών” και πως λογοκρίνει τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, τα κανάλια των οποίων στο You Tube έχουν κλείσει.

Κατά συνέπεια, η Google δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να μεταδίδει διαφημίσεις της Google LLC” και των πλατφορμών της στη Ρωσία.

Εξάλλου, οι ρωσικές μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να δηλώσουν πως η Google και οι θυγατρικές της παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, όταν μια αναζήτηση πραγματοποιείται στο όνομά τους.

13:25 Der Spiegel: Συνομιλίες ρώσων στρατιωτών για τις δολοφονίες στην Μπούτσα

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία φαίνεται να γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, αναφέρει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπηρεσία παρουσίασε τα ευρήματά της στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. Το περιοδικό δεν αναφέρει όμως κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, τα μηνύματα ασυρμάτου αντιστοιχούν σε γνωστούς θανάτους. Σε ένα απ’ αυτά που υποκλάπηκαν, ένας στρατιώτης αναφέρει ότι πυροβόλησε κάποιον που έκανε ποδήλατο.

Το Spiegel προσθέτει ότι υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

13:15 Ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας-Ουγγαρίας

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι βοηθά τη Ρωσία να συνεχίσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, εν μέσω επιδείνωσης της διαμάχης μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Ουγγαρία ότι ενίσχυσε το ”αίσθημα ατιμωρησίας” της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι η ”απροθυμία της Ουγγαρίας να αναγνωρίσει την ευθύνη της Ρωσίας για τις φρικαλεότητες” την ενθαρρύνει επίσης να ”διαπράξει νέα εγκλήματα”. ”Μια πρόταση για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Βουδαπέστη φαντάζει κυνική. Εάν η Ουγγαρία θέλει να βοηθήσει, πρέπει να σταματήσει να βλάπτει την ενότητα της ΕΕ”.

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – ο οποίος είναι σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν παρά την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ – επανεξελέγη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στις νέες και πολλές υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και αρνήθηκε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία. Την Τετάρτη, ο Όρμπαν είπε στον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι η Ουγγαρία μπορεί να πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου – μια κίνηση που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε επίσης αυτή την προθυμία να πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα, κατηγορώντας την Ουγγαρία ότι υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ.

13:09 Ο ρώσος πρέσβης στην Γαλλία καλείται για εξηγήσεις σχετικά με την Μπούτσα

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στο Παρίσι, ύστερα από ανάρτηση στο Twitter της πρεσβείας που κρίθηκε ‘απρεπής’ αναφορικά με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην ουκρανική πόλη της Μπούτσα.

«Απέναντι στην απρέπεια και την προκλητικότητα της ανακοίνωσης της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία για τις φρικαλεότητες της Μπούτσα, αποφάσισα να καλέσω στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί τον πρεσβευτή της Ρωσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός.

Η πρεσβεία ανήρτησε ένα tweet, το οποίο απέσυρε στην συνέχεια, με τίτλο ‘σκηνικό’ που συνοδευόταν από μια φωτογραφία στην οποία εμφανιζόταν μια ομάδα δημοσιογράφων σε έναν δρόμο, κατά τα φαινόμενα, της Μπούτσα, υποδηλώνοντας ότι η σφαγή αμάχων που διαπράχθηκε στην πόλη αυτή ήταν σκηνοθετημένη.

12:59 Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για το μήνυμα μέλους του Τάγματος του Αζόφ που προέβαλλε ο Ζελένσκι ενώπιον της Ελληνικής Βουλής

″Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα” δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

12: 45 Μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στη Βουλή

Με βίντεο που πρόβαλε τοποθετήσεις δύο Ουκρανών στρατιωτών πλαισίωσε την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον έναν εξ αυτών να δηλώνει ελληνικής καταγωγής και στρατιώτης του ναζιστικού τάγματος Αζόφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ενήμερος για την προβολή του εν λόγω βίντεο, με πηγές από το περιβάλλον του να αρνούνται ότι γνώριζε για τη σύνδεση του Έλληνα ομογενή με το ναζιστικό τάγμα.

12:42 Ουκρανοί έξω από την ελληνική Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι

12:05 Ομιλία Ζελένκι στην Ελληνική Βουλή

Σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής προς την οποία απευθύνεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βασικά σημεία ομιλίας Ζελένσκι:

-Κάθε πρωί ξυπνώ και σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία από την Β′ Π.Π.100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι αλλά δεν έχουν παραμείνει όρθια τα κτίρια. Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τα πάντα. Νοσοκομεία, θέατρα, σπίτια. Η πόλη έχει καταστραφεί.

-Υπερχιλιετής η συνύπαρξη μας με τους Έλληνες. Απεικονίζεται ακόμη και στο νόμισμά μας. Συνδεόμαστε και για θρησκευτικούς λόγους. Ειμαστε ορθόδοξη χώρα που εκχριστιανίστηκε από Ελληνες. Θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας χάνοντας Έλληνες που ζουν εδώ

-Ελευθερία ή Θάνατος λέγανε οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα.

-Απειλείται και η Οδησσός. Σήμερα είναι ήρεμα εκεί γιατί καταφέραμε να εκδιώξουμε βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε ασφαλή απόσταση.

-Η οδύνη είναι μεγάλη για όλα αυτά και για την ουκρανική και για την ελληνική κοινότητα.

-Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει. Τα εγκλήματα της δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα.

-Η Φιλική Εταιρεία σχηματίστηκε εδώ. Μια νέα μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα αυτή τη φορά για την βοήθεια της Μαριούπολης, της Οδησσού, της Ουκρανίας.

-Προβολή βίντεο με μήνυμα ελληνο-ουκραού μαχητή: Λέγομαι Μιχάηλ. Ο παππούς μου πολέμησε κατά των Ναζί. Εγώ γεννήθηκα εδώ. Από την 1η Μαρτίου η Μαριούπολη περικυκλώθηκε από Ρώσους.

-Μιλάει ένα δεύτερος ελληνο-ουκρανός: Λέγομαι Αναστάσιος. Υπερασπίζομαι την Μαριούπολη. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη. Προσφέρετε ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι και δική σας άνθρωποι.

Μιλάει ο Ζελένσκι ξανά.

-Βοηθήστε να οργανωθεί μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να τη σώσουμε. Να μη καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομίας. Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν χιλιάδες.

-Θα χάσουν οι Ρώσοι όπως πάντα χάνει μακροπρόθεσμα ο επιτιθέμενος.

-Οι ενέργειες της Ρωσίας στρέφονται κατά όλης της Ευρώπης.

-Επαναλαμβάνει αιτήματα για εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης εισόδου ρωσικό πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

-Χρειαζόμαστε όπλα. Μόνο έτσι με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη θα μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα.

-Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, την Ουκρανία,. Μαζί

-Δόξα στην Ουκρανία!

12:00 Κίεβο: Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στην Αν.Ουκρανία

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι η πολιορκημένη Μαριούπολη κρατά και ότι πιστεύει πως οι ρωσικές απόπειρες να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά θα είναι μάταιες.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

11:59 Μόσχα: Ρωσικά πλήγματα σε Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Τσουχούιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατά διάρκεια της νύκτας ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στις ουκρανικές πόλεις Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Τσουχούιβ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε αυτές τις εγκαταστάσεις για να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της κοντά στο Μικολάγιφ και το Χάρκοβο αλλά και την περιφέρεια Ντονμπάς.

11:48 To Υπ. Άμυνας της Ουκρανίας ανάρτησε βίντεο,που ισχυρίζεται δείχνει χαρακώματα και ίχνη από τανκς στο Κόκκινο Δάσος, μια από τις πιο ραδιενεργές τοποθεσίες στη Γη, στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.

″Απόδειξη βίντεο – η ρωσική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες της να σκάψουν κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσορνόμπιλ στο ραδιενεργό Κόκκινο Δάσος τον Μάρτιο του 2022″.

Το Κόκκινο Δάσος απέχει μόλις 500 μέτρα από το πυρηνικό συγκρότημα του Τσερνομπίλ όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα το 1986 κατά την έκρηξη και τη φωτιά στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Η αρμόδια ουκρανική κρατική εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σκάψει χαρακώματα στο πιο μολυσμένο τμήμα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, εκτιθέμενοι σε «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας.

Η προέλευση και η ημερομηνία λήψης των εικόνων δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

11:13 Αύριο η συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι στο Κίεβο

Η πρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει στη ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

11:05 Στόλτενμπεργκ: Άμεση η ανάγκη για επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, ”γι′ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

″Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση , λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους”, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.

10:53 Δένδιας πριν την σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ζητάμε την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

10:45 Στρατιωτικός εξοπλισμός από την Τσεχία στην Ουκρανία

ΜΜΕ στην τσεχική πόλη Τζιχλάβα αναφέρουν πως εθεάθησαν τρένα που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων αρκετά τανκς. Την Τρίτη, η υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι η Τσεχική Δημοκρατία στέλνει «απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Ουκρανία.

10:20 Σήμερα ή αύριο πιθανές νέες κυρώσεις από την ΕΕ, λέει ο Μπορέλ

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

″Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο”, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

10:05 Ψηφοφορία στον ΟΗΕ για αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα και σχετικό ψήφισμα για την αποβολή της έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ζήτησε και ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του προς τα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ μετά τις αποκαλύψεις για την σφαγή στην Μπούτσα.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες αποβολή της από την επιτροπή των 47 μελών θα θεωρηθεί ως «μη φιλική κίνηση», σύμφωνα με επιστολή προς διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Η αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάλεσε τις χώρες να «μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στο αντιρωσικό ψήφισμα».

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να αποβληθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο.

Σε δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο επικεφαλής της αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε: «Εάν εγκριθεί το ψήφισμα, οι Δυτικοί θα μπορούν να επιβάλλουν ελεύθερα στις υπόλοιπες χώρες τις δικές τους απόψεις και το δικό τους όραμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς ικανοποίηση των ίδιων και των συμμάχων τους». Τόνιζεται δε πως η αποβολή της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα πλήγμα για την αρχή της καθολικότητας του Συμβουλίου, θα έβλαπτε την αποτελεσματικότητά του και θα υπονομεύε πλήρως την εμπιστοσύνη όχι μόνο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ», είπε. Γκενάντι Γκατίλοφ.

09:51 Στις 12:00 η ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή στις 18:00 στην Κυπριακή

09:31 Το Κίεβο πιέζει τη Δύση να επιβάλει πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, ζητεί περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει για την επιβολή πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε πάντως ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.

«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» είπε χαρακτηριστικά.

09:15 Ζαχάροβα: ”Εχθρική” κίνηση η απέλαση διπλωματών και πρωτοφανείς για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Για «εχθρική κίνηση» κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Θα απαντήσουμε κατάλληλα» προειδοποιεί η Ζαχάροβα μετά την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τους 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Στον ίδιο τόνο, η ρωσική πρεσβεία, μετά την απόφαση της Ελλάδας για απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών, έκανε λόγο χθες για συγκρουσιακό βήμα και τόνισε πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία ανέφερε: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

08:41 Η Βρετανία εξετάζει την αποστολή τεθωρακισμένων καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων

Σύμφωνα με Times oι επιλογές που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμπεριλαμβάνουν την αποστολή οχημάτων περιπολίας τύπου Mastif ή Jackal, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Από τα οχήματα που θα αποσταλούν θα έχει αφαιρεθεί ο ευαίσθητος εξοπλισμός που φέρουν για τη χρήση τους από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας, ενώ Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε μία γειτονική χώρα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της σχετικής εκπαίδευσης, όπως ανέφεραν οι Times, με την εφημερίδα να επικαλείται μία αμυντική πηγή.Η διάθεση περαιτέρω αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπως αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Βρετανία στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

08:17 Ο Ζελένσκι λέει πως αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε σε διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα και πλέον ο ρωσικός στρατός φροντίζει να απομακρύνει τα πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.

08:06 Πρέσβης Ρωσίας στις ΗΠΑ: Οι κυρώσεις σε τράπεζες πλήττουν «τους απλούς πολίτες»

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν εναντίον δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», δήλωσε Ανατόλι Αντόνοφ, πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των καταθέσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από την Ουάσινγκτον σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

07:59 Ο Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων

Στις 12:00 το μεσημέρι πρόκειται να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

07:57 Αναφορές για 11 πτώματα στο Χοστομέλ

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου σύμφωνα με την Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη τον πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:43 Βομβαρδισμοί στην Λόσοβα του Χαρκόβου

Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.

Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

07:35 Ζελένκσι: Η καθυστέρηση της επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας κοστίζει ζωές Ουκρανών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους. Σε διάγγελμά του είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως λέει η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.

«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.

«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί –ξέρουμε ποιοι είστε–, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί