Έχουν κάνει τσιφλίκι τους τον ΕΦΚΑ: «Είστε κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σας θέλουμε» είπε ο διοικητής στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων!

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων εμβρόντητος άκουγε τον οργισμένο «τσιφλικά του ΕΦΚΑ» να του απευθύνεται με αγοραίες εκφράσεις για μια σύννομη ενέργεια του συλλόγου

«Είστε κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σας θέλουμε στον ΕΦΚΑ…»! Η οργισμένη φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν κάποιου μεγαλοτσιφλικά που μιλούσε στους υποτακτικούς του. Ηταν του διοικητή του ασφαλιστικού φορέα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας Παναγιώτη Δουφεξή που απευθυνόταν στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Γιώργο Δημητριάδη!Ο τελευταίος εμβρόντητος άκουγε τον οργισμένο «τσιφλικά του ΕΦΚΑ» να του απευθύνεται με αγοραίες εκφράσεις για μια σύννομη ενέργεια του συλλόγου. Μια ενέργεια που αφορούσε την προστασία πολλών εκ των μελών του που έχουν υπογράψει από τον Φεβρουάριο τις παράνομες συμβάσεις του ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων. Πρόκειται για τους 100 επιστήμονες που με τη «σκοτεινή εργολαβική σύμβαση» αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες γαλέρας και μάλιστα υπό την απειλή της «δωρεάν εργασίας»!

Κινήθηκε σύννομα

Τι είχε πράξει λοιπόν ο συνδικαλιστικός αυτός σύλλογος; Πολύ απλά είχε ζητήσει από έναν εργατολόγο να συντάξει γνωμοδότηση για τις συνθήκες εργασίας αυτών των 100 ανθρώπων. Ειρήσθω εν παρόδω από τα μέσα Φεβρουάριου που υπoγράφηκαν οι συμβάσεις αυτές παραιτήθηκαν πάραυτα 20 έως 25 επιστήμονες, αφού διαπίστωσαν ότι οι Χατζηδάκης – Δουφεξής ήθελαν «σκλάβους που θα τραβούν δωρεάν το κουπί στη γαλέρα».

Η διοίκηση του συλλόγου, λοιπόν, αφού έλαβε τη γνωμοδότηση από τον εργατολόγο και με δεδομένο ότι περισσότερα από 15 μέλη του έχουν υπαχθεί στις συνθήκες γαλέρας, επιχείρησε ως οφείλει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που δεν διατρέφεται από τις εισροές ΕΣΠΑ να διεκδικήσει για τα μέλη της τα νόμιμα! Ετσι προχώρησε σε αίτηση για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς στο ΣΕΠΕ! Ανοιξε τη διαδικασία ενάντια στη διοίκηση του ΕΦΚΑ που παράνομα κατάρτισε και επέβαλε συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών (δήθεν εργολάβοι) για εργασία που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες (έκδοση συντάξεων) και μάλιστα με όλα τα χαρακτηριστικά της σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην διευθυντής των υπουργών Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη «κλέβει» στην ουσία από τους εργαζόμενους αυτούς το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας! Ομως ο πρώην διευθυντής των Βρούτση – Χατζηδάκη «κλέβει» και κάποιον άλλο… Τον ίδιο τον ΕΦΚΑ!.. Ο λόγος είναι ότι γι’ αυτούς τους 100 επιστήμονες στους οποίους επέβαλε την κατά τη νομολογία «κρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας» ο ΕΦΚΑ δεν θα εισπράξει ασφάλιστρα για τα επιδόματα και τα δώρα! Με τον τρόπο αυτό ο κ. Δουφεξής δίνει το σύνθημα σε όσους θέλουν να καταπατήσουν την εργατική νομοθεσία να το πράξουν άφοβα! Δηλαδή ο κ. Δουφεξής από «διώκτης» ως οφείλει τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών μετατρέπεται σε «φωτεινό παράδειγμα» των απανταχού ληστρικών συμπεριφορών κάποιων εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων τους, της οικονομίας γενικότερα και βέβαια των εσόδων του ΕΦΚΑ. Είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε εισφοροαποφυγή και στην περίπτωση αυτή το πράττει ο ίδιος ο διοικητής του ΕΦΚΑ!

Σε δύσκολη θέση το ΣΕΠΕ

Από την άλλη η υπηρεσία του ΣΕΠΕ που παρέλαβε την αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς δεν έπραξε το συνηθισμένο… Δεν έδωσε ημερομηνία, αλλά ειπώθηκε στο προεδρείο του συλλόγου ότι θα τους ειδοποιήσει! Μια τέτοια πρακτική δεν είναι συνηθισμένη καθότι αν κάποιος εργαζόμενος καταγγείλει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας το ΣΕΠΕ δίνει αμέσως ημερομηνία διεξαγωγής της! Γιατί τώρα δεν έδωσε; Ο λόγος είναι προφανής. Πώς μπορεί να δράσει μια υπηρεσία που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και άρα από τον κ. Χατζηδάκη ενάντια στον διοικητή μιας άλλης υπηρεσίας που εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο; Μάλιστα ο καταγγελλόμενος Π. Δουφεξής ήταν και ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του κ. Χατζηδάκη! Ελα όμως που η παρανομία είναι σκαστή…

Τζώρτζης Ρούσσος, Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί