Δεύτερη ημέρα κατάθεσης Βαξεβάνη: Ο Μανιαδάκης «κάρφωνε» Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο, Άδωνη

Στην κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε αναλυτικά και αυτολεξεί τις επανειλλημένες επικοινωνίες που είχε με τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε σήμερα η μαραθώνια αποκαλυπτική κατάθεση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Στην κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε αναλυτικά και αυτολεξεί τις επανειλλημένες επικοινωνίες που είχε με τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη.

Τι έλεγε το «κομμένο» μήνυμα του Μανιαδάκη

Ο δημοσιογράφος περιέγραψε, διάβασε και παρέδωσε ένα προς ένα τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον Νίκο Μανιαδάκη μέσω της πλατφόρμας WhatsApp, σε αντίθεση με τον Μανιαδάκη που δεν κατέθεσε κανένα άλλο μήνυμα παρά μόνο το μισό, πλαστογραφημένο μήνυμα το οποίο χρησιμοποίησε για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του εναντίον του Βαξεβάνη. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος στη σημερινή του κατάθεση, αυτά τα μηνύματα θα μπορούσε να τα έχει βρει και ο Νίκος Μανιαδάκης με το πάτημα ενός κουμπιού, ωστόσο παρουσίασε μόνο το «κομμένο» μήνυμα με προφανή στόχο να κατευθύνει το έργο της ανάκρισης.

Για τον λόγο αυτό ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε σήμερα όλα τα μηνύματα, εξηγώντας στην ανακρίτρια και το ιστορικό τους πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που κατέθεσε με βάση το οποίο ο Νίκος Μανιαδάκης τον πληροφορούσε ότι το λεγόμενο Harvard Project, το οποίο αφορούσε χρηματισμό πολιτκών προσώπων, είχε κόστος για την εταιρεία ύψους 2,8 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει ο Μανιαδάκης στον Βαξεβάνη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε ότι εντός ενός έτους, μέσω των «δεσμευμένων (engaged) πολιτικών», η Novartis θα έβαζε σε κυκλοφορία 10 νέα φάρμακα παρά τη σχετική απαγόρευση της Τρόικας.

Πράγματι, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2013, έως τον Ιούνιο του 2014, ο Άδωνης Γεωργιάδης το είχε κάνει πράξη.

Παράλληλα, ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε και όλα τα μηνύματα με τα οποία ο Νίκος Μανιαδάκης του ζητούσε να συναντηθούν «στο συνηθισμένο μέρος», αναφερόμενος σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, γεγονός που αποδεικνύει και τη συχνή τους επικοινωνία.

Επίσης, ο Μανιαδάκης είχε στείλει το 2018 μήνυμα με το οποίο «κάρφωνε» τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ότι κράτησε ψηλά τις τιμές του φαρμακευτικού σκευάσματος Lucentis ώστε να ευνοηθεί η Novartis. Συγκεκριμένα ο Μανιαδάκης υποστήριζε τότε ότι ο Σαλμάς αύξησε την τιμή του κατά 50€ στις 30/4/2013.

Η συνομιλία των 54 λεπτών που «καίει» Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο και Άδωνη

Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής κατάθεσης του Κώστα Βαξεβάνη αφορούσε τη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Μανιαδάκη διάρκειας 54 λεπτών, στην οποία ο μάρτυρας αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε επακριβώς το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν στο συγκεκριμένη συνομιλία, παραθέτοντας το σημαντικό απόσπασμα όπου ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας του είπε ότι «θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας τα έλεγε απειλώντας τον Νίκο Μανιαδάκη ότι θα υλοποιηθούν μόλις η ΝΔ αναλάβει την εξουσία. Μάλιστα, ο Στουρνάρας του έλεγε να μη δρα μόνος του, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις απειλές του Γιάννη Στουρνάρα, που επικαλέστηκε ο Μανιαδάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γινόταν εφικτή η δίωξη των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης την 1η Μαΐου 2018, τού είχε αποκαλύψει ότι ενώ ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, συναντούσε συχνά τον ελεγχόμενο για την ίδια υπόθεση, υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη μάλιστα έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας σε μια στιγμή χαλαρού κλίματος, αφού τον χαρακτηρίζει «άνρθωπο της καρπαζιάς» και «λαγό».

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι μετά τους εκβιασμούς που ο Μανιαδάκης αφηγήθηκε στον Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος του πρότεινε επανειλημμένως να καταγγείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα ότι δέχεται εκβιασμούς.

«Να ανοίξει και πάλι η υπόθεση Novartis»

Όπως χθες, έτσι και σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά την παράθεση των νέων συγκλονιστικών και αποκαλυπτικών στοιχείων ζήτησε και πάλι όλα αυτά να διαβιβαστούν αρμοδίως στην εισαγγελία ώστε ο Νίκος Μανιαδάκης να διωχθεί για ψευδορκία και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Τέλος ζήτησε εμφατικά να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας για όλα τα νέα στοιχεία ώστε να ανοίξει και πάλι η υπόθεση Novartis, στο φως και των νέων αυτών αποκαλύψεων που ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί