Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Δυναμικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο – Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη (Φωτο)

Δυναμικό «παρών» με μαζικές συγκεντρώσεις και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έδωσε το Ηράκλειο.

Σωματεία και φορείς βρέθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ένωση Συνταξιούχων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ», ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος Παράρτημα Κρήτης, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Ωρομίσθιων & Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες του Κώστα Μεταξάκη για το Imageonline, από την πλατεία Ελευθερίας:

Μαζική συγκέντρωση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης, από όπου δήλωσε:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο,  προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας,  αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης και διεκδικούν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία.

Στη χθεσινή μας συνάντηση των εργαζομένων με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μας περιγράφηκε με τα μελανότερα χρώματα η οικονομική ασφυξία τους, η εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν και αδιαφορία της Κυβέρνησης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Είμαστε στο πλευρό των δίκαιων αγώνων και διεκδικήσεών τους. Οφείλουμε να ανακόψουμε με κάθε τρόπο τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας και να την βγάλουμε από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Να καταπολεμήσουμε την αισχροκέρδεια που εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών και να προασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών. Ο λαός απεργεί και δείχνει την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση της ΝΔ»

Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Η κινητοποίηση και ανακοίνωση των οικοδόμων του Ηρακλείου

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου:

Μεγάλη, δυναμική, μαζική απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων πραγματοποιήθηκε σήμερα  στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στα πλαίσια της πανελλαδικής πανεργατικής Απεργίας. 

Από τις πρώτες πρωινές  ώρες, απεργιακές φρουρές βρέθηκαν έξω από εργασιακούς χώρους, περιφρουρώντας την απεργία, σπάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές, μαθητές, έδωσαν ηχηρή απάντηση ενάντια στην ακρίβεια, στα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Μαμαγκάκης Μανόλης ( ΔΣ ΣΦ Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών ΠΚ , Γιακουμής Νίκος (ΔΣ Παραρτήματος Κρήτης Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Βουρλιώτης Δημήτρης (πρόεδρος Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών), Βρύσαλης Δημήτρης (πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ), Σοφίου Βαγγέλης (μέλος Διοίκησης σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων), Λενακάκης Γιώργος ( Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ), Καραβιώτης Δημήτρης (από τους Αγροτικούς Συλλόγους), Ποθητού Γιάννα ( Επιτροπή Ειρήνης), Πετράκη Θάλεια (Ομάδες Γυναικών), Λιναρίτης Γιάννης ( μέλος ΔΣ εργαζομένων ΔΕΥΑΗ), Πίττακα Λαμπρινή (μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας) Δοριάκη Δέσποινα (πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων), Μαυράκη Μαρία( Σωματείο Εργαζομένων Υπ. Πολιτισμού). 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γωνιανάκης Γιάννης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. 

Τα συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»,  «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «μας φάγανε μισθούς, μας ‘φέραν ανεργία, τώρα τα παιδιά  μας τα στέλνουν στα σφαγεία», «Αυξήσεις ζητά η εργατιά ζωή με αξιοπρέπεια κι όχι στη ζητιανιά» «πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή»  έδιναν συνεχώς παλμό στην πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. 

Μέσα από την σημερινή απεργία στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Η κινητοποίηση της ΟΕΒΕΝΗ

Η ΟΕΒΕΝΗ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης, σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Στην συγκέντρωση, το “παρών” έδωσε πλήθος εκπροσώπων των σωματείων  μελών της Ομοσπονδίας διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα της Κυβέρνησης σε σχέση με τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέλη του Προεδρείου της ΟΕΒΕΝΗ συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη όπου του επέδωσαν ψήφισμα με τα παρακάτω αιτήματα, ζητώντας τη συμβολή της Περιφέρειας στην ικανοποίηση τους και την προώθησή τους, στην κυβέρνηση.

Αιτήματα:

  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης 
  • Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των αναστολών (“lock down”)
  • Πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη διακράτηση των θέσεων εργασίας
  • Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις
  • Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προστατευθεί και το καλάθι των νοικοκυριών αλλά και τα έσοδα των επιχειρήσεων
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών που εισπράχθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, σε  μη επιστρεπτέες

Η κινητοποίηση στα Χανιά

«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» φώναξαν εκατοντάδες Χανιώτες όλων των ηλικιών το πρωί της Τετάρτης συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μικροί και μεγάλοι, φοιτητές, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι και επαγγελματίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σύμφωνα με το zarpanews.gr.

Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών, η οποία αρχικά ξεκίνησε με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, στις 10 του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών και εργατικών σωματείων και στις 11 του ΠΑΜΕ, των εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και συλλόγων. Στις 10:30 συγκεντρώθηκαν η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ, το ΜΕΡΑ25 κ.α.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί προέδρων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και συλλόγων, φοιτητών.

Η κινητοποίηση στο Ρέθυμνο

Κινητοποιήσεις με αιχμή το εργασιακό Νομοσχέδιο και την ακρίβεια πραγματοποιήθηκαν και στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της Πανεργατικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για σήμερα από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δείθτε φωτογραφίες του goodnet.gr:

apergia1.jpg
apergia 2.jpg
apergia 3.jpg
apergia 4.jpg
apergia 5.jpg
apergia7.jpg
apergia8.jpg
apergia 9.jpg
apergia 10.jpg

Κάλεσμα στο Ρέθυμνο για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία απηύθυναν το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, το Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου και η Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Ρεθύμνου ενώ συμμετέχουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σύλλογοι, συνδικάτα εργαζομένων του Ρεθύμνου.
Νωρίτερα το πρωί με δύο συγκεντρώσεις στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και το Εργατικό Κέντρο , οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου εξέφρασαν την αντίθεσή τους απέναντι στην ακρίβεια και την υπερφορολόγηση των πενιχρών εισοδημάτων των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση στη Σητεία

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σητείας.

Φωτογραφίες: anatolh.com

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο της κηρυχθείσας 24ωρης πανελλαδικής γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ως έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι τόσο στην ακρίβεια και στο μπαράζ αυξήσεων και ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες σε ενέργεια, βασικά είδη, καύσιμα, που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά, όσο και προς τη στάση της κυβέρνησης που μέχρι τώρα δεν έχει δώσει το απαραίτητο αντίδοτο για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής αυτής κρίσης.

Σύμφωνα με το anatolh.com, στην κινητοποίηση – που δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης – συμμετείχαν η Διοίκηση του Ε.Κ. Λασιθίου και τα μέλη του Δ.Σ. (Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου, Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λασιθίου), το Ν.Τ. Λασιθίου της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου ενώ παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί