Πέθανε, 75 ετών, ο Ρώσος υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι

Ο Ρώσος εθνικιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ένας από τους παλαιούς βουλευτές, του οποίου η στομφώδης ρητορική και οι θεατρινισμοί ανησύχησαν τη Δύση, αλλά διέγειραν την πληγωμένη υπερηφάνεια των Ρώσων, πέθανε σε ηλικία 75 ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε ότι ο Ζιρινόφσκι πέθανε μετά από «μια σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια». Ο βουλευτής νοσηλεύτηκε με COVID-19 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στα τέλη Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Ζιρινόφσκι ήταν «σε σοβαρή κατάσταση».

Ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για τρεις δεκαετίες, ο Ζιρινόφσκι ήταν διαβόητος για τις προκλητικές δηλώσεις του, που δεν ήταν ούτε φιλελεύθερες ούτε δημοκρατικές και γίνονταν με πόζα και τεχνητή λάμψη. Υποστήριξε τη βίαιη ανάκτηση του ελέγχου της Αλάσκας από τη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρότεινε στη Ρωσία να χτυπήσει την κατοικία του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με πυρηνικό όπλο και είπε ότι ήθελε ένα τεστ DNA για να δει εάν είχε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Υποστήριξε επίσης ότι είχε λάβει συνολικά οκτώ εμβόλια COVID-19 από τον Αύγουστο του 2020.

Ενώ ο Ζιρινόφσκι υποδυόταν τον άγριο, πολλοί τον είδαν ως έναν εξημερωμένο πολιτικό που είχε υποταχθεί στο Κρεμλίνο. Στο κοινοβούλιο, το κόμμα του ψήφιζε συστηματικά υπέρ των μέτρων που πρότεινε το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, το οποίο είναι η βάση ισχύος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ζιρινόφσκι ίδρυσε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 1991 καθώς η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και η ομάδα αυτή γύρω του έγινε το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας. Μεταγενέστερες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι ο σχηματισμός του ήταν ένα σχέδιο της KGB με στόχο την εκτροπή του νόμιμου αντιπολιτευτικού αισθήματος σε αναποτελεσματικά κανάλια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί