Ουκρανία: 1.480 οι νεκροί άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ – Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ (Συνεχής ενημέρωση)

Την επιβολή και νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρώντας στις αποκαλύψεις για την σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα και καθώς ο στρατός της Μόσχας κατηγορείται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει και μέτρα που στοχεύουν τις δύο κόρες του Πούτιν και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στην μικρή πόλη έξω από το Κίεβο, απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ τα οποία κάλεσε να στερήσουν από τη Ρωσία το δικαίωμα άσκησης βέτο. Πρόβαλλε και ένα ανατριχιαστικό βίντεο, ισχυριζόμενος ότι άμαχοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ. Η Ρωσία επιμένει να αρνείται τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων όπως και γενικότερα την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό της κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, κατασκευασμένες εικόνες και προπαγάνδα.

Όλες οι εξελίξεις

11:27 ”Επιστρέφουν” οι θετικοί δείκτες στο ρωσικό χρηματιστήριοRemaining Time-0:00FullscreenMute

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος ύστερα από τη βραχύβια πτώση τους στην αρχή της συνεδρίασης σήμερα, αψηφώντας τις απειλές για νέες κυρώσεις από τη Δύση ως απάντηση σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Οι μετοχές κινήθηκαν γενικώς πτωτικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ετοιμάσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο δείκτης RTS, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, υποχώρησε στις 979,34 μονάδες, πριν μετριάσει τις απώλειές του και καταγράψει άνοδο 0,4% στις 1.008,9 μονάδες στις 10:46 ώρα Ελλάδας. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,4% στις 2,674.1 μονάδες.

11:25 Ο.φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα

Oι δράστες πρέπει να πληρώσουν, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

11:22 Η τουρκική πρεσβεία επιστρέφει στο Κίεβο και η Άγκυρα ζητά διεξαγωγή έρευνας για τους νεκρούς στην Μπούτσα

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την Μπούτσα. ”Οι εικόνες σφαγής, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων η Μπούτσα και το Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, είναι σοκαριστικές και θλιβερές για την ανθρωπότητα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ η Τουρκία ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στην στο Κίεβο, αφού την είχε μεταφέρει προσωρινά το Μάρτιο για ασφάλεια στα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Είχαμε προσωρινά μεταφέρει τις δραστηριότητές μας στην πόλη Τσερνίβτσι, η οποία είχε γίνει το κέντρο επιμελητείας των προσπαθειών εκκένωσης. Σήμερα επιστρέψαμε στο Κίεβο, στο σπίτι μας», ανακοίνωσε η πρεσβεία.

11:17 Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συνέχισε να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας σήμερα, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αιτήματα για εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμορφώθηκαν σε 108,3 εκατ. κυβικά μέτρα για τις 6 Απριλίου, αντίστοιχα με τα αιτήματα για τις 5 Απριλίου.

11:11 Επίθεση χάκερς κατά της ιστοσελίδας της Gazprom Neft

Η ιστοσελίδα της Gazprom Neft, του πετρελαϊκού βραχίονα του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom ”έπεσε” καθώς φαίνεται να δέχθηκε επίθεσης από χάκερς, στο πλαίσιο της κυβερνοεκστρατείας κατά ιστοσελίδων που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Οι χάκερς ανέβασαν στην ιστοσελίδα ανακοίνωση που υποτίθεται προερχόταν από τον Αλεξέι Μίλερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom και άνθρωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν με την οποία επέκρινε την αποστολή των δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Η ιστοσελίδα της Gazprom κατέβηκε αμέσως μετά. Εκπρόσωπος της εταιρείας χαρακτήρισε «ανοησίες» την ανακοίνωση.

Ο Αλεξέι Μίλερ κάλεσε τον περασμένο μήνα τους 500.000 εργαζόμενους της Gazprom να συσπειρωθούν γύρω από τον Πούτιν για την διαφύλαξη της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης απέναντι στις ξένες προσπάθειες για την καταστροφή της.

11:04 Τοπικές αρχές: Βομβαρδισμός χώρου αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο Ντνίπρο

″Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Ο εχθρός επιτέθηκε από αέρος και έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο. Ο χώρος αποθήκευσης καυσίμων καταστράφηκε (…) και μια ισχυρή πυρκαγιά κατακαίει το εργοστάσιο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, στο Telegram. ”Ευτυχώς, δεν υπάρχουν τραυματίες”, διευκρίνισε, λέγοντας λίγο αργότερα πως ”η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες” που ”αγωνίστηκαν [για την κατάσβεσή της] οκτώ και πλέον ώρες”.

Βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, το Ντνίπρο διασχίζει ο Δνείπερος, ο ποταμός που χωρίζει την ανατολική Ουκρανία από την υπόλοιπη χώρα.

10:49 Οι αρχές του Λουχάνσκ καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή όσο ακόμη μπορούν

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμειςανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για νέα επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Λουχάνσκ και το Ντονάτσκ. Ένα μέρος αυτών των περιοχών έχει αποσχιστεί και ελέγχεται από ρωσόφωνος και ένας μέρος των δύο περιφερειών ελέγχεται ακόμη από το Κίεβο.

″Θα τους βγάλουμε όλους έξω αν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να πάμε στα σημεία συνάντησης (για την απομάκρυνση αμάχων). Καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες”, σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. ″Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Λουχάνσκ ―εκκενώστε (την περιοχή) όσο είναι ασφαλές (…) Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα – αδράξτε αυτήν την ευκαιρία”, τόνισε.

Σε ξεχωριστό μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους κατοίκους, ο Γκαϊντάι υπογραμμίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν την ουκρανική άμυνα στην περιοχή τους, αλλά καταστρέφουν ”τα πάντα στο πέρασμά τους” και ”δεν σταματούν σε τίποτα”.

10:46 Η Ολλανδία δέσμευσε 14 γιοτ ρώσων ολιγαρχών

Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου τους από τα λιμάνια της χώρας ενώ μεταξύ αυτών είναι και υπό κατασκευή σκάφη.

«Δεδομένων των ισχυόντων σήμερα μέτρων, τα πλοία αυτά προς το παρόν δεν μπορούν να παραδοθούν, μεταφερθούν ή εξαχθούν», δηλώνει στην επιστολή προς το κοινοβούλιο ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

10:38 Επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων μέσω 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων

Οι κάτοικοι της Μαριουύπολης όμως θα πρέπει να να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα, όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες για να φτάσουν στην πόλη οι πομπές των λεωφορείων για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που είναι παγιδευμένοι ί, έχουν αποτύχει επανειλημμένα.

10:32 Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ καταγγέλλει ρώσος τοπικός αξιωματούχος

Η Βουδαπέστη κάνει λόγο για για τις προσβλητικές δηλώσεις από την πλευρά του Κιέβου σχετικά με την στάση της Ουγγαρίας για τη ρωσική εισβολη.

″Ηρθε η ώρα οι ουκρανοί ηγέτες να σταματήσουν τις προσβολές τους που απευθύνονται στην Ουγγαρία και να αναγνωρίσουν την βούληση του ουγγρικού λαού”, είπε ο υπ.ΕξωτερικώνΠέτερ Σιγιάρτο αναφερόμενος στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της Κυριακής.

10:13 Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά στην περιφέρεια Κουρσκ, λέει τοπικός αξιωματούχος

Συνοριοφύλακες στην περιφέρεια Κουρσκ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκαν την πυρά την Τρίτη, όπως ισχυρίστηκε σήμερα Ρώσος αξιωματούχος.

″Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι”, δήλωσε ο Ρομάν Σταρόβοϊτ που είναι κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ.

″Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (…) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά”, πρόσθεσε.

10:00 Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι

Νεκρός είναι ο οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι νωρίς σήμερα το πρωί, αναφέρει η αστυνομία της ρουμανικής πρωτεύουσας σε ανακοίνωσή της.

Βίντεο που καταγράφηκε προτού φτάσουν οι πυροσβέστες στο σημείο δείχνει το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου να έχει τυλιχθεί στις φλόγες καθώς εξακολουθούσε να βρίσκεται σφηνωμένο στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για δυστύχημα ή για εσκεμμένη ενέργεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ρωσικές πρεσβείες σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν μπει στο στόχαστρο διαδηλωτών που έχουν εξοργιστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

09:42 ΝΥΤ: Βίντεο από UAV κατέγραψε τον θάνατο άμαχου ποδηλάτη από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων στην Μπούτσα

Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι ο θάνατος άμαχου ποδηλάτη στην πόλη Μπούτσα από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων αποδεικνύεται από βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού και το μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της.

Το υλικό αυτό τραβήχτηκε στην Μπούτσα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το προάστιο αυτό του Κιέβου τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το βίντεο δείχνει κάποιον να κινείται με ποδήλατο κατά μήκος δρόμου. Όταν φθάνει σε γωνία, κατεβαίνει από το ποδήλατο και την περνά βαδίζοντας.

Με το που εμφανίζεται, δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανοίγουν πυρ προς την κατεύθυνσή του με πολυβόλα. Στο σημείο όπου ρίχνουν υψώνεται καπνός και σκόνη.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης διαβεβαιώνουν ότι μπόρεσαν να επαληθεύσουν με ανεξάρτητο τρόπο το υλικό. Το πτώμα του άνδρα βρισκόταν ακόμη στο σημείο όπου είχε πέσει νεκρός αφού οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το προάστιο του Κιέβου, αναφέρει.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν τα λείψανα αρκετών ανθρώπων σε δρόμους στην Μπούτσα στα μέσα του Μαρτίου, προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, δεν είναι φυσικά δυνατό να εξακριβωθεί ποιοι τους σκότωσαν από αυτά τα στιγμιότυπα.

Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων που βρέθηκαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί τους κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας για βασανισμούς και εκτελέσεις αθώων. Η Μόσχα το διαψεύδει, χαρακτηρίζει ανυπόστατες και κατασκευασμένες τις κατηγορίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματιά.

09:14 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 186 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 25 ανήλικοι. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.481 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.249 ανήλικοι.

09:04 Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των ΥΠΕΞ των κρατών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία αναμένει ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να καταλάβει «ολόκληρη» την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, με στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία προς την προσαρτημένη Κριμαία. Ωστόσο, συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα ή αεροπλάνα του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

08:43 Σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, λέει το Κίεβο

Οι Ρώσοι έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε μια «επιθετική» επιχείρηση με στόχο τον πλήρη έλεγχο των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Υπήρξαν επίσης συνεχείς επιθέσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αλλά χωρίς επιτυχία, όπως ισχυρίζεται και τονίζει πως παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης Μαριούπολη. Όπως τονίζεται, τα ουκρανικά στρατεύματα αποτρέπουν τις επιθέσεις στην πόλη για περισσότερες από σαράντα ημέρες ενώ η Ρωσία, όπως καταγγέλλει το Γενικό Επιτελείο συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυρομαχικά που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Οι καταγγελίες ήταν αδύνατον να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

08:31 Ουκρανή ελεύθερη σκοπευτής με το παρατσούκλι «ξυλάνθρακας» λέει «Πρέπει να νικήσουμε τα Ορκ». Έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη θρυλική Σοβιετική ελεύθερη σκοπεύτρια του Κόκκινου Στρατού Λουντμίλα Παβλιτσένκο

Μια γυναίκα Ουκρανή ελεύθερη σκοπευτής γνωστή ως «ξυλάνθρακας» έγινε εθνική ήρωας αφού είπε στους μαχητές στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο της Ουκρανίας: «Πρέπει να νικήσουμε αυτά τα ορκ».

Η ελεύθερος σκοπευτής εντάχθηκε στους Ουκρανούς πεζοναύτες το 2017 και πολέμησε τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας.

08:19 Δήμαρχος Μπούτσα: 320 οι νεκροί άμαχοι

Μιλώντας στο BBC υποστήριξε πως περί τα 320 άτομα πυροβολήθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης. Όπως είπε, είδε προσωπικά τις εκτελέσεις πολλών ανθρώπων από τις δυνάμεις της Μόσχας. ”Είδα πολλά περιστατικά…Υπήρχαν τρία αυτοκίνητα πολιτών που προσπαθούσαν να φύγουν προς το Κίεβο και άνοιξαν πυρ κατά τους. Βάναυσα. Υπήρχε μια έγκυος γυναίκα της οποίας ο σύζυγος ούρλιαζε ζητώντας να μην την πυροβολήσουν, αλλά απλώς την πυροβόλησαν”, είπε ο Ανατόλι Φεντόρουκ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κυνηγούσαν τοπικούς πολιτικούς κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Κάλεσε δε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Κιέβου περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τα στρατεύματα της Μόσχας, ”να έρθει στην πόλη Μπούτσα, να δει τα πτώματα των νεκρών και να κοιτάξει στα μάτια τα μέλη των οικογενειών τους, των μητέρων, των συζύγων, των παιδιών που έμεναν ορφανά”.

08:13 Η Ινδία εναρμονίζεται με τη Δύση και καταδικάζει την σφαγή στην Μπούτσα

Η Ινδία είπε ότι ”καταδικάζει απερίφραστα” τις δολοφονίες στην Μπούτσα και υποστήριξε την έκκληση για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την διερεύνηση αυτών των ”βαθιά ανησυχητικών αναφορών”.

Η καταδίκη της Ινδίας στη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ την Τρίτη είναι η ισχυρότερη δήλωση της χώρας για την Ουκρανία και τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Η Ινδία έχει απουσιάζει μέχρι στιγμής από την ψηφοφορία για ψηφίσματα στο Σ.Α, στη Γ.Σ. τ και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζουν τις ρωσικές ενέργειες.

Η Ινδία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τις εισαγωγές πετρελαίου, επικρίνεται από τις χώρες της Δύσης για τη στάση της σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ ΗΠΑ και Αυστραλία την κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα επειδή εξέταζε να αποδεχθεί μια ρωσική πρόταση που υπονομεύει τις δυτικές κυρώσεις.

08:01 Το Κίεβο υποστηρίζει πως αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι από το Χοστομέλ

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ –προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής. Όπως δήλωσε ο Τάρας Ντουμένκο, επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης είπε πως γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο του Κιέβου ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί.

Το Χοστομέλ, ΒΔ της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

07:47 Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

07:41 ΟΗΕ: 1.480 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του Σ.Α του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί