Ουκρανία – 41η ημέρα: Σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας εξετάζει η Δύση (Συνεχής ενημέρωση)

Οι θηριωδίες του πολέμου στη Μπούκα, τη Μποροντιάνκα, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, που έρχονται σταδιακά στο φως όσο περνούν οι μέρες, αναγκάζουν τη Δύση να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει έκτακτες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πολλές χώρες προχωρούν σε απελάσεις διπλωματών της ενώ οι ΗΠΑ δεν θα της επιτρέπουν στο εξής να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια.

Το Κρεμλίνο, την ίδια ώρα, επιμένει στο αφήγημα ότι όλα είναι «σκηνοθετημένα» και διαμηνύει πώς θα ανταποδώσει τα μέτρα σε βάρος του.

Στο πεδίο της μάχης, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση. Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο ενώ καλούν ξανά τους Ουκρανούς στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν.

Ολες οι εξελίξεις

14.55 Ρωσική επίθεση σε δεξαμενή με νιτρικό οξύ στη Ρουμπίζνιε

Ρωσική επίθεση έπληξε δεξαμενή νιτρικού οξέος στην πόλη Ρουμπίζνιε της ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας ένα σύννεφο τοξικού καπνού που έχει καλύψει την περιοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους ή να φορούν μάσκα προσώπου βουτηγμένη σε διάλυμα νατρίου, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

«Είναι καλύτερα να περιμένετε μέσα, αυτό το οξύ θα αποσυντεθεί μετά τη βροχή. Κανείς όμως δεν ξέρει πότε θα βρέξει. Παρακαλώ, λοιπόν, παρακολουθήστε αυτό το ροζ σύννεφο και αν κινείται προς το μέρος σας κρυφτείτε μέσα και περιμένετε μέσα» ανέφερε η προειδοποίηση.

14.50 Διαδηλωτής στη Μόσχα ξάπλωσε δεμένος πισθάγκωνα, όπως οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα

Εδώ οι πολύ σκληρές εικόνες των νεκρών στη Μπούτσα

14.35 Πάνω από 18.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, εκτιμούν οι Ουκρανοί

Περίπου 18.500 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί σε μάχες από την έναρξη της εισβολής, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σε ότι άλλες ρωσικές απώλειες από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν 676 τανκς, 1.858 τεθωρακισμένα οχήματα, 150 πολεμικά αεροσκάφη και 134 ελικόπτερα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δικά του στοιχεία από τις 25 Μαρτίου, όταν ανέφερε ότι συνολικά 1.351 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 3.825 ήταν οι τραυματίες.

14.14 H Γαλλία ανοίγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών της στην Ουκρανία

Ο αντιτρομοκρατικός εισαγγελέας της Γαλλίας άνοιξε τρεις έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, που σχετίζονται με πράξεις κατά Γάλλων πολιτών στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας.

Σε δήλωσή του, ο εισαγγελέας είπε ότι διερευνά πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου.

14.06 Επίθεση σε πολιτικό πλοίο από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλει η Ουκρανία

Ενα πολιτικό πλοίο στο λιμάνι της Μαριούπολης καίγεται και βυθίζεται μετά από χτύπημα από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το πλοίο, υπό σημαία Δομινικανή Δημοκρατίας, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι όταν χτυπήθηκε από οβίδες κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης επίθεσης στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Τρίτη στο Telegram.

Η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο πριν εξαπλωθεί και τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος είναι γνωστό ότι τραυματίστηκε, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν μέρος του πληρώματος σε ασφαλές μέρος, αλλά λένε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης λόγω «συνεχών βομβαρδισμών».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πλοίαρχος έστειλε σήμα κινδύνου όταν δέχτηκε πυρά.

«Προσοχή! Προειδοποίηση! Το πλοίο υπό τη σημαία της Δομινικανής Δημοκρατίας καταστράφηκε βάναυσα, όλα καταστράφηκαν, η γέφυρα του καπετάνιου καταστράφηκε. Πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο», φέρεται να είπε ο καπετάνιος.

13.42 ΟΗΕ: Ολα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ολες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

13.07 Απειλητική δήλωση Μεντβέντεφ: «Στόχος μας η δημιουργία μιας ανοιχτής Ευρασίας – από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ»

Μια μακροσκελής και εν μέρει περίεργη δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί από τον στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και επαναλαμβάνει ευρέως καταρριφθέντες ισχυρισμούς του Κρεμλίνου περί ναζιστών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η παθιασμένη μερίδα των Ουκρανών προσεύχεται για το Τρίτο Ράιχ τα τελευταία 30 χρόνια».

Και πάλι, σύμφωνα με τη ρητορική του Κρεμλίνου, συνεχίζει να αμφισβητεί την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, κάνοντας λόγο για «μια ψευδοϊστορία του ουκρανικού κράτους».

Ωστόσο, η κατάληξη της ανάρτησής του είναι ίσως ως η πιο δυσοίωνη, υποδηλώνοντας ότι ο στόχος της Μόσχας στη σύγκρουση είναι «να χτίσει επιτέλους μια ανοιχτή Ευρασία – από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ».

13.00 Ο Γερμανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, επί μακρόν υποστηρικτής της προσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία εκφράζει τώρα τη λύπη του για την προηγούμενη στάση του.

Είπε ότι η πολυετής υποστήριξή του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος.

«Είμαστε προσκολλημένοι σε μια γέφυρα στην οποία η Ρωσία δεν πιστεύει πλέον και για την οποία άλλοι εταίροι μας είχαν προειδοποιήσει», είπε.

«Αποτύχαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», πρόσθεσε. «Δεν πίστευα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αγκάλιαζε την πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για χάρη της αυτοκρατορικής του τρέλας. Σε αυτό, εγώ, όπως και άλλοι, έκανα λάθος», κατέληξε.

12.48 Και στην Ιταλία απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για «λόγους ασφαλείας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η Ιταλία απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα ενώ η Ρωσία πρόκειται να κάνει το ίδιο ως αντίποινα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ιταλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να του πει ότι οι διπλωμάτες απελαύνονται.

«Το μέτρο έρχεται σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους και είναι απαραίτητο για λόγους που συνδέονται με την εθνική μας ασφάλεια και στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης που προκαλείται από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

12.03 Στο Κίεβο μεταβαίνουν Φον ντερ Λάιεν-Μπορέλ, θα συναντηθούν με Ζελένσκι

Η εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Θα συνοδεύεται από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

11:24 Σφυροκόπημα τη νύχτα στο Κραματόρσκ, που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

11:23 Κίεβο: Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους

Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (PGO).

Αναφέρει επίσης ότι 266 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

11:18 Β. Ζελένσκι: Από τον Ερντογάν εξαρτάται η απομάκρυνση αμάχων από το Μπερντιάνσκ

Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μπαλάκι της ευθύνης για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή Τύπου το πρωί της Τρίτης, λέγοντας ότι εξαρτάται από Τούρκο πρόεδρο που είναι συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να παραλάβει αμάχους από το Μπερντιάνσκ, αλλά όχι από τη Μαριούπολη αφού αυτό δεν είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Τώρα από τον Ερντογάν εξαρτάται να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, που μιλάει με τον Πούτιν. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος που εμποδίζει την πραγματοποίησή της», κατήγγειλε ο Ουκρανός ηγέτης.

Σε προσωπικό επίπεδο είπε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η δύναμη με την οποία ο ίδιος εμπνέει καθημερινά τον ουκρανικό λαό, απλώς προσπαθεί να κάνει ό,τι νομίζει σωστό. Τόνισε όμως πως «κάθε ημέρα αισθάνομαι και πιο οργισμένος με όσα βλέπω και ακούω ότι γίνονται, ιδιαιτέρως με όσα είδα στην Μπούτσα».

11:12 Β. Ζελένσκι: Μελλοντικά η Ουκρανία θα γίνει σαν ένα μεγάλο Ισραήλ, για την προστασία της.

Με το Ισραήλ, χώρα δημοκρατική αλλά με πολύ αυξημένα επίπεδα στρατιωτικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση απειλών, παραλλήλισε την Ουκρανία του μέλλοντος ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή Τύπου το πρωί της Τρίτης.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα είμαστε μια Ελβετία, με την ουδετερότητά της, στο μέλλον. Όμως σίγουρα θα είμαστε ένα μεγάλο Ισραήλ, με αυξημένη ασφάλεια για να προστατευόμαστε, και με την τελευταία τεχνολογία ασφαλείας», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε αυταρχικό καθεστώς, γιατί αυτό είναι ακριβώς που αντιμαχόμαστε σήμερα. Τώρα έχουμε στρατιωτικό νόμο γιατί είναι επιβεβλημένο, αλλά η δημοκρατία θα επιστρέψει, η δημοκρατία είναι πάνω από όλα», υπογράμμισε.

10:57 Ζελένσκι: Κριμαία και Ντονμπάς ανήκουν και θα ανήκουν στην Ουκρανία

Η Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ανήκουν στην Ουκρανία και πρέπει να παραμείνουν στη χώρα, είπε σε συνέντευξή του σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν επιτρέπουμε η Κριμαία να γίνει έδαφος άλλης χώρας, γιατί η Κριμαία είναι Ουκρανία. Το ίδιο και η περιφέρεια του Ντονμπάς. Είναι Ουκρανία το Ντονμπάς για όλους εμάς. Είναι μεν κατεχόμενες περιοχές τώρα, αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην Ουκρανία», είπε.

Σχετικά με τον επενακλεγέντα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι αργά ή γρήγορα ο Ούγγρος ομόλογός του θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι υπέρ ή κατά της Ρωσίας.

10:47 Δήμαρχος Κιέβου: «Ματωμένο χρήμα» οι συναλλαγές των Ευρωπαίων με τη Ρωσία

Πάνω από 5.000 πολίτες έχουν βρει τον θάνατο στη Μαριούπολη, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επικαλούμενος αναφορά του ομολόγου του της Μαριούπολης. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο στα ανατολικά, υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι όσα δείχνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από την Μπούτσα συνιστούν «γενοκτονία των Ουκρανών».

Ο κ. Κλίτσκο ζήτησε επίσης περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό από τη Δύση, λέγοντας πως οι φιλοδοξίες της Ρωσίας μπορεί να ξεπερνούν την Ουκρανία. Τόνισε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να διακόψουν κάθε συναλλαγή με τη Ρωσία, διότι πρόκειται για «ματωμένα χρήματα».

Σχετικά με την ουκρανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε ότι η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση και οι πολίτες σταδιακά επιστρέφουν.

10:42 Η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

10:37 B. Ζελένσκι: Αποναζιστικοποίηση χρειάζεται η Ρωσία, όχι η Ουκρανία

«Ύστερα από όσα βλέπουμε στην Μπούτσα, η φράση “αποναζιστικοποίηση” ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία», είπε σε συνέντευξη Τύπου του πρωί της Τρίτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος για συμφωνία με τη Μόσχα, λέγοντας πάντως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας.

Σχετικά με το Ντονμπάς, είναι δεδομένο ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία, αλλά «θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που διαφωνούμε», τόνισε.

10:27 Ζελένσκι: Ο Ερντογάν υποσχέθηκε εγγυήσεις αλλά δεν υπέγραψε τίποτα

Η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της Τρίτης. 

Σχετικά με ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.

«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε.

10:20 Επιμένει για «σκηνοθετημένα εγκλήματα» η Μόσχα

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής επέμεινε την Τρίτη ότι οι θάνατοι αμάχων στη Μπούκα είναι μια αίπειρα εξαπάτησης της Δύσης ώστε να αποδομήσουν τη Ρωσία.

Reuters

«Η κατάσταση στη Μπούκα είναι μία προβοκάτσια» είπε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Δούμα

«Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είναι οι συγγραφείς και οι σκηνοθέτες, και το Κίεβο οι ηθοποιοί. Δεν υπάρχουν γεγονότα. Μόνο ψέματα».

10:19 Δεν βλέπει συνάντηση με Πούτιν ο Β. Ζελένσκι

Δεν βλέπει σύντομα συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης. Ίσως να μη γίνει και καθόλου, ανέφερε.

Επεσήμανε πάντως ότι σημασία δεν έχει εάν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, αλλά κατά πόσον η κάθε πλευρά θα είναι ισχυροί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα διατράνωσε την πεποίθησή του ότι η χώρα του θα εντοπίσει τους εγκληματίες πολέμου και θα είναι μετά καθήκον εισαγγελέων άλλων χωρών να ασχοληθούν μαζί τους.

10:07 Πάνω από 7.000 αναφορές για εγκλήματα στην περιοχή του Κιέβου – Στην Μποροντιάνκα τα περισσότερα θύματα

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Reuters

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

10:00 Facebook: Διορθώθηκε το αυτόματο «μπλόκο» στις αναρτήσεις για την Μπούκα

H ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, περιόρισε για λίγο τη χρήση hashtags που σχετίζονται με το θάνατο αμάχων στη πόλη Μπούκα, όπου εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων που έχουν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta, Άντι Στόουν, δήλωσε ότι αυτοματοποιημένα συστήματα που ανιχνεύουν για εικόνες βίας στο Faceboοκ και στο Instagram, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρία, είναι υπεύθυνα για τη μη δημοσίευση των σχετικών hashtags (#bucha, #buchamassacre).

«Αυτό συμβαίνει αυτόματα, εξαιτίας του περιεχομένου ωμής βίας που αναρτούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτά τα χάσταγκ. Όταν ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό χθες, αντιδράσαμε γρήγορα προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τα hashtags», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

09:38 Νέες ενδείξεις για εγκλήματα κατά αμάχων

O κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι δήλωσε ότι στην περιοχή Κόνοτοπ, ο ουκρανικός στρατός εντόπισε τα άψυχα σώματα τουλάχιστον τριών αμάχων που έφεραν ίχνη βασανισμού.

Το Kyiv Independent αναφέρει ότι τα τρία σώματα βρέθηκαν σε μέρη όπου προηγουμένως είχαν σταθμεύσει ρωσικές δυνάμεις.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρθηκε από το Σούμι την Κυριακή 3 Απριλίου.

09:35 Γαλλία: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον, προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε, «ο νέος γύρος κυρώσεων πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο».

08:59 Βρετανικό υπ. Άμυνας: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές στο βορρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές – κλειδιά στα βόρεια εδάφη της χώρας, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να υποχωρήσει από την πόλη Τσερνίχιβ και βόρεια της πρωτεύουσας Κιέβου, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένες από τις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν, αλλά θα μειωθούν καθώς οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Πολλές από τις ρωσικές μονάδες είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό επανεξοπλισμό προτού επανατοποθετηθούν για επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.

08:48 Ιαπωνία: Η χώρα υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ιαπωνία –που διστάζει να δεχθεί αλλοδαπούς– υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες που γλίτωσαν από τον πόλεμο και οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο με ιαπωνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι πρόσφυγες αυτοί –ηλικίας 6 έως 66 ετών, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες– είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασαν στο Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στη Βαρσοβία.

Κανονικά η Ιαπωνία δέχεται μόλις μερικές δεκάδες πρόσφυγες ετησίως μεταξύ των χιλιάδων υποψηφίων και τα σύνορά της αυτή την περίοδο είναι σχεδόν εντελώς κλειστά για τους αλλοδαπούς στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19.

«Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι ήθελαν πραγματικά να μεταβούν στην Ιαπωνία, αλλά δυσκολεύονταν να κάνουν το ταξίδι με δικά τους μέσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου σήμερα.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους καλέσαμε τους 20 αυτούς ανθρώπους να πάρουν ένα κυβερνητικό αεροσκάφος», πρόσθεσε.

08:45 ΝΥΤ: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα κατά αμάχων στη Μπούκα

Ολο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις που μαρτυρούν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά αμάχων στη Μπούκα, το προάστιο του Κιέβου όπου, υποχωρούντες οι Ρώσοι στρατιώτες, άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, μερικούς με δεμένα χέρια και τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

«Ισως να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. «Λοιπόν, η αλήθεια του θέματος, είδατε τι συνέβη στη Μπούκα. Αυτό τον δικαιολογεί, είναι εγκληματίας πολέμου».

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις ως απάντηση , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Λιθουανία απέλασαν χθες Ρώσους διπλωμάτες.

Μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer

Μερικού από τους ανθρώπους βρέθηκαν μπρούμυτα, ή κουλουριασμένοι, χτυπημένοι ενώ οδηγούσαν ποδήλατα ή ενώ περπατούσαν στο δρόμο ή στα υπόγεια σπιτιών.
Οι Gall και Kramer πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσειε. Μια μέρα, ο Καπλίνσι είπε ότι είχε δεχθεί περίπου 30 πτώματα, 13 από τα οποία ήταν άνδρες των οποίων τα χέρια ήταν δεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι από κοντά.

Η Ρωσία αρνείται ότι τα στρατεύματά της συμμετείχαν σε φρικαλεότητες στην Μπούκα, αποκαλώντας τις εικόνες «άλλη μια φάρσα» και υποδηλώνοντας ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούκα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

Αλλά μια προσεκτική ανασκόπηση βίντεο και δορυφορικών εικόνων την οποία επεξεργάστηκαν οι Ν.Υ. Times δείχνει ότι πολλοί από τους πολίτες είναι νεκροί εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης, και έκτοτε σήπονται στους δρόμους.

Βίντεο που γυρίστηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου στις 2 Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Yablonska στην Μπούκα, ενώ δορυφορικές εικόνες που παρασχέθηκαν στους Times από τη Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, κατά δική της ομολογία, κατέλαβε την πόλη.

08:33 262 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (4/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 262 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 47 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 130
  • Από Ευζώνους: 20
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 13 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.295 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.224 ανήλικοι.

08:28 Η Κίνα καλεί σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, με το Πεκίνο να ζητεί νέες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Αυτή φέρεται να είναι η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών από την 1η Μαρτίου, όταν ο Κουλέμπα ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

08:09 ΒΒC: Το Σλοβιάνσκ είναι ο επόμενος βασικός στόχος της Ρωσίας

Τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζουν επίθεση κατά της ανατολικής πόλης Σλοβιάνσκ σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στα ανατολικά και να ενωθούν με άλλες δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούν από το Ιζιούμ για την κατάληψη του Σλοβιάνσκ θα αποδειχθούν πιθανότατα η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

08.00 Η Ρωσία καλεί ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Oλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

07:47 Μεντβέντεφ: Παράλογες οι απελάσεις διπλωματών – Η Ρωσία θα ανταποδώσει

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές κυβερνήσεις.

«Όλοι γνωρίζουν την ανταπόδοση: θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο κ. Μεντβιέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέσω Telegram

07.45 Οι ΗΠΑ εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε. Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», είπε η εκπρόσωπος, προτού προσθέσει πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».

Η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να εκτελέσει την πληρωμή.

Η Ρωσία, η οποία εκκρεμεί να αποπληρώσει 15 ομόλογα στους διεθνείς πιστωτές της, ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ως αυτό το στάδιο, παρά την επιβολή κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τη Δύση. Όμως το εγχείρημα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο.

Εάν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή εάν κάνει πληρωμές σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.

Μολονότι η Μόσχα δεν έχει πια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η στάση πληρωμών θα σήμαινε πως δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προτού αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές της και διευθετήσει τις όποιες προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια έχουν προκύψει στο μεταξύ.

Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά τη χρεοκοπία της το 1998, όταν η οικονομία της είχε αποσταθεροποιηθεί από την χρηματοοικονομική κρίση το έναυσμα της οποίας δόθηκε στην Ασία.

Εκτοτε, η Μόσχα μπόρεσε να εξασφαλίσει προοδευτικά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και συναλλαγματικά αποθέματα 600 και πλέον δισεκ. δολαρίων, χάρη στις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο μεγάλο μέρος των ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος πάγωσε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

07.30 Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

07.15 Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για χειρότερες θηριωδίες από τους Ρώσους

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήγγειλε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα το βράδυ πως θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, για τους οποίους η κυβέρνησή του και δυτικές χώρες κατηγορούν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει πως στην Μποροντιάνκα και σε άλλες πόλεις θα διαπιστωθούν ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί