Μητσοτάκης ΑΕ, ειδικών αποστολών…

Του Γιώργου Δημητρίου

Μετά τα έργα και ημέρες Μητσοτάκη, μετά το 4ο  επερχόμενο μνημόνιο ίσως υπάρξει και ένα καλό νέο. Θα αποφύγουμε στο μέλλον, ελπίζω, άλλο Μητσοτάκη ή Μπακογιάννη, τάχα φιλελεύθερο που θα έρθει για να <<ενώσει και όχι να διχάσει… με πολλές και καλές δουλειές … ότι θα μετράει το ταμείο τάχα με υπευθυνότητα μπλά μπλά>> και ένα φορτίο  τρίχες του παραμυθιού ο ΄Αλή μπαμπάς και οι 40 κλέφτες΄.

΄Δυσφήμισε το φιλελευθερισμό και τον ανταγωνισμό. Αξιοκρατία, Δημοκρατία και κράτος δικαίου ακούνε το όνομά τους και κλαίνε.

Δεν χρειάζεται μας πεί κανείς Μπάμπης ή Πορτοσάλτε, Μητσοτάκης ή Αδωνις τι είναι ανταγωνισμός και δυτικός κόσμος. Θα μας το πεί ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ. Δείτε ο καπιταλισμός των ΗΠΑ πώς παρεμβαίνει στην αγορά εναντίον των ολιγοπωλίων, τιθασεύει τις τιμές και επιβάλλει τον ανταγωνισμό. Αφιερωμένο στους ψεύτες και όχι μόνο της κυβερνησάρας.

Είπε ο κ.Μπάιντεν τι είναι ανταγωνισμός, Ιανουάριος 2022, <<Καπιταλισμός που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός είναι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ>> απευθυνόμενος στους Αμερικανούς Ολιγάρχες. Να το κάνουμε λιανά.

Πώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει πότε λειτουργεί ο ανταγωνισμός; Ενα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ θα το δοκιμάσουμε πάνω σε δύο δικές μας σημαντικές αγορές, συγκεκριμένα αυτές των καυσίμων με τα διυλιστήρια ως βασική πηγή εμπορίου και την αγορά των λιανοπωλητών των Σούπερ Μάρκετ.

Εργαλείο μέτρησης ολιγοπωλιακής συγκέντρωσης << δείκτης Η.Η.Ι>> . Όταν ο δείκτης αυτός δείξει πάνω από 1500  μονάδες αυτό θα σημαίνει ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στον κλάδο. Αντίθετα ο ανταγωνισμός υφίσταται στην αγορά αν ο δείκτης είναι λίγο πιό κάτω ή λίγο πιο πάνω από τις 1500 μονάδες.

Ας δούμε  πως ο αληθινός δεξιός καπιταλιστής κ. Μπάιντεν θα μετρούσε την αγορά των Ελληνικών Διυλιστηρίων για να εξασφαλίσει στους Έλληνες πολίτες, στη βιομηχανία και στους ξένους επενδυτές καλό οικονομικό κλίμα.

Δείτε, https://www.justice.gov USA Department of Justice.

Δύο εταρίες διύλισης καυσίμων στη χώρα μας με 4 διυλιστήρια, δηλαδή Α εταιρία + Β εταιρία=100% μερίδιο της αγοράς. Τότε ΗΗΙ=Α2+β2=50Χ50+50Χ50=<< 5000 μονάδες >> Είναι φανερό στον κ. Μπάιντεν ότι όχι μόνο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός αλλά πρόκειται εκμετάλλευση αγοράς τύπου Πακιστάν. Τι θα έκανε ο κ.Μπάιντεν σε αυτή την περίπτωση; Ασφαλώς δεν θα έβαζε πλαφόν γιατί αυτά τα κάνουν οι κομμουνιστές. Στις ΗΠΑ θα πήγαινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τους συλλάβει, να βάλει εξοντωτικά πρόστιμα.

Αμέσως μετά ο Μπάιντεν θα έφτιαχνε άμεσα ένα κρατικό δυιλιστήριο από τη μία ώστε να εξισορροπεί τις τιμές ενώ ταυτόχρονα θα επιδοτούσε άλλες ιδιωτικές εταιρίες να μπούν στον 7κλειστο κλάδο δυίλισης να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να κατέβουν οι τιμές. Μάλιστα αγαπητοί, αυτά κάνουν οι κανονικοί καπιταλιστές. Ο λαμπρός αδάμας κ. Μητσοτάκης δώρισε τα ΕΛΠΕ σε ολιγάρχη. Ενάμισυ χρόνο πρίν τον πόλεμο είχαμε την Τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη και δυιλιστήρια με ρεκόρ κερδών το 2020.

Ο Πρεζιντεντ Μπάιντεν στη λιανική αγορά των τροφίμων.Τρεις Ελληνικές αλυσίδες εχουν μερίδιο αγοράς 71,2% μαζί με μία ξένη αλυσίδα ως τέταρτη η οποία δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία -άλλο πρωτοφανές,ελέγχουν κοντά στο 86% της αγοράς. Μερίδια αγοράς δημοσιευμένα στοιχεία του 2021:  Α εταιρία 37,9%+Β εταιρία 20,21+Γ εταιρία 13,3%+Γ  κρυφή εταιρία 18% περίπου. Αρα ΗΗΙ=Α2+Β2+Γ2+Δ2= << 2501 μονάδες >>.Για να μην είναι υπερβάλλουσες τιμές θα έπρεπε ο δείκτης να είναι 1500 άντε το πολύ 1800 μονάδες.

Πρώτη κίνηση Μπάιντεν, δανειοδοτεί προνομιακά και επιδοτεί τον πέμπτο και τον έκτο και τον έβδομο στη σειρά λιανοπωλητή να μπεί στην ολιγαρχική 4άδα και να μειώσει τη συγκέντρωση. Δεύτερη κίνηση Μπάιντεν, τα πρόστιμα θα έπεφταν βροχή ενώ αυτά αποτελούν μεγάλα ποινικά αδικήματα. Να λέμε στον κόσμο ότι τα Ελληνικά τρόφιμα στα ράφια της Γερμανίας δεν έχουν ούτε τη μισή τιμή εδώ και 3 χρόνια ενώ ο ΦΠΑ στη Γερμανία είναι 26%.

Δοκιμή αλήθειας, για κάθε αφελή δεξιό που τον έπεισαν ότι ο Πόυτιν φταίει, θα είναι την ώρα που θα τελειώσει αυτός  ο πόλεμος να δεί αν ποτέ ο δείκτης ανταγωνιστικότητας  ΗΗΙ θα κατέβει στις 1500, έστω 1800 μονάδες στα διυλιστήρια και στα τρόφιμα. Τα άλλα είναι οικονομικά αγράμματες και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις. Ο Πούτιν είναι πρόσκαιρο θέμα αλλά το φαινόμενο εκμετάλλευσης τιμών που περιγράφω είναι 3 χρόνων.

Δείτε, The Anti-oligarchy Constitution – Harvard University Press https://hup.harvard.edu

TA KOMMATA-TA MME KAI Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Στο Μexico και σε άλλες τέτοιες χώρες τα κόμματα, πολλά από τα οποία χρωστούν  σε τράπεζες, και άλλα που δε χρωστούν θα πρέπει να έχουν μεγάλο προεκλογικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να θρέφουν τα πολλά κομματόσκυλα που σιτίζουν. Οι Μεξικάνοι ολιγοπωλητές τους δίνουν εκατομμύρια πέσος σε τηλεοπτικό χρόνο και πολύ μετρητό για να έχουν να κινούνται τα παιδιά. Πως την επόμενη μέρα των εκλογών οι κυβερνήσεις του Mexico θα εφαρμόσουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά υπέρ του ιθαγενή και εναντίον των ολιγαρχών που μόλις προχθές τους χαρτζιλίκωναν από τα στημένα τους κέρδη; Δε νομίζω.

Και οι εκεί δημοσιογράφοι παριστάνουν τους Ελληνες δημοσιογράφους, δηλαδή το΄΄Θανάση το Μουγκό των Αμάν πάνω στο δέντρο΄΄. Ετσι ξαναμπαίνουν οι χώρες στα μνημόνια και στο ΔΝΤ και δε θα φταίει ούτε η Πανδημία ούτε η Ουκρανία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι αριστεροί είναι ιδεοληπτικοί για τον ανταγωνισμό στην αγορά και τους καταλαβαίνω. Ομως δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον κ. Ανδρουλάκη για την ολιγαρχική του αφωνία. Κάτι κιουκιουρίζει εκεί για ανταγωνισμό, άσε που μπορεί να νομίζει ότι μιλάμε για κάτι σα να λέμε αγωνίσματα του στίβου και όχι για μορφή αγοράς.

Ο δεξιός πολιτικός να να μην καταλαβαίνει πως λειτουργεί η ανταγωνιστική αγορά, θα πρέπει είτε να είναι πολιτικός ΒΛΑΞ  είτε να είναι ολιγαρχικά΄΄χειραγωγούμενος΄΄ή στην καλύτερη περίπτωση πολιτικά καταπιεσμένος. Στην οικονομία η μορφή αγοράς που επιλέγεις σε καθορίζει αν είσαι κομμουνιστής, φιλελεύθερος η Πακιστανός και Πούτιν και Ερντογάν αν θέλετε.

Οσο πιο ολιγαρχική και συγκεντρωτική η αγορά σε ένα κλάδο τόσο πιο αντιδημοκρατικός ,αντιπαραγωγικός και με υπερβολικές τιμές είναι. Τι διαφορά έχει η κομμουνιστική συγκέντρωση 4-6 επιχειρήσεων σε ένα κλάδο από 50 κομματικούς Σοβιέτ με τη συγκέντρωση στα χέρια 50 ιδιωτών δεξιών ολιγαρχών; Ακριβώς η ίδια εκμετάλλευση είναι για  τους πολίτες, ξένους επενδυτές, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κλπ κλπ. Εδώ γίνονται δουλειές με το δημόσιο κεφάλαιο από <<επενδυτές  οφειλετών του δημοσίου>>.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Μητσοτάκης ΑΕ, ειδικών αποστολών…”

  1. νιώθει σαν φίδι

    Όταν το σκουλήκι φάει το μήλο της γνώσεως, παίρνουν τα μυαλά του αέρα και νιώθει σαν φίδι… (Martin Reisenberg, συγγραφέας και πτυχιούχος βιβλιοθηκονόμος)

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί