Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου: Χαμηλές αποδοχές, κακές συνθήκες εργασίας και έλλειψη πλάνου εκπαίδευσης οι βασικές αιτίες μετανάστευσης νέων γιατρών

Ανακοίνωση με αφορμή την πρωτοβουλία των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης να ανοίξουν διάλογο με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα για τις επικείμενες αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί για την έναρξη και την λήψη της ιατρικής ειδικότητας, εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης να ανοίξουν διάλογο με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα για τις επικείμενες αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί για την έναρξη και την λήψη της ιατρικής ειδικότητας.

Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο πρόβλημα της φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό και της τεράστιας έλλειψης ειδικευομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, αναφέρεται πως μόνο στην Γερμανία σήμερα υπηρετούν περισσότεροι από 3000 Έλληνες γιατροί, το οποίο μεταφράζεται στο γεγονός ότι, για τρία τουλάχιστον χρόνια, όλες οι Ιατρικές σχολές της χώρας μας παρήγαγαν γιατρούς μόνο για την Γερμανία!! 

Πάγια θέση μας είναι ότι βασικές αιτίες για την μετανάστευση νέων γιατρών αποτελούν οι χαμηλές αποδοχές, οι κακές συνθήκες ζωής και εργασίας και η έλλειψη συγκεκριμένου πλάνου εκπαίδευσης (ξεχωριστό και ενιαίο για όλη την επικράτεια για κάθε ειδικότητα).

Οι προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί για επιλογή ειδικότητας με βάση το βαθμό πτυχίου ή ο υποχρεωτικός χρόνος υπηρεσίας σε κάποιο νοσοκομείο χωρίς ή με συμβολική αμοιβή το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αναγκάζουν όλο και περισσότερους νέους γιατρούς να καταφεύγουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Επιπρόσθετα η ανυπαρξία προσλήψεων, η καθήλωση των μισθών, αλλά και η απαξίωση των νέων επιμελητών από το Υπουργείο Υγείας, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το ιατρικό κατεστημένο αποτρέπουν την επιστροφή τους, μετά την απόκτηση της ειδικότητας.

Το γεγονός πως τον διάλογο αυτό τον ανοίγουν οι φοιτητές δεν μας ξενίζει, αφού πιστεύουμε ότι διαχρονικά η νέα γενιά αποτελεί την πρωτοπορία και την κινητήριο δύναμη της κοινωνίας μας. Αυτό που περιμένουμε με αγωνία να δούμε είναι την ανταπόκριση των πανεπιστημιακών δασκάλων που είτε θα συνδράμουν με ουσιαστικές προτάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών και την ανάσχεση του brain-drain είτε θα κρυφτούν πίσω από ακαδημαϊκές αγκυλώσεις προκειμένου να παραμείνουν αρεστοί και προνομιακοί συνομιλητές του υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί