Ουκρανία: Σκηνές φρίκης με δεκάδες πτώματα στους δρόμους της πόλης Μπούτσα μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που εισήλθαν στην πόλη Μπούτσα με τα πρώτα ουκρανικά στρατεύματα μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού είδαν τουλάχιστον 20 πτώματα να κείτονται στους δρόμους – Μερικοί από τους νεκρούς είχαν τα χέρια τους δεμένα, μερικοί είχαν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι – Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης, το Reuters είδε τα θύματα σε ομαδικό τάφο – Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο η Δύση – Για σκηνοθετημένη παράσταση για τα δυτικά ΜΜΕ από το ουκρανικό καθεστώς κάνει λόγο η Ρωσία

Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο αποκάλυψε στοιχεία για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων, καθώς πτώματα είναι διάσπαρτα στα προάστια και τις πόλεις της περιοχής.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, μεταδίδει ο Guardian, που εισήλθαν στην Μπούτσα, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, βρήκαν δρόμους αποκλεισμένους από καμένα ρωσικά τανκ και στρατιωτικά οχήματα και σκορπισμένα πτώματα πολιτών που οι ντόπιοι λένε ότι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις εισβολής χωρίς πρόκληση.

Φωτογραφίες από την πόλη δείχνουν σκηνές καταστροφής, με κομμάτια απανθρακωμένων και κατεστραμμένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων παρατεταγμένα κατά μήκος ενός δρόμου της πόλης, μαζί με πτώματα.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε χθες ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης για ένα μήνα από το ρωσικό στρατό. Το Reuters είδε τα θύματα σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ πτώματα υπάρχουν ακόμη στους δρόμους της πόλης.

410 πτώματα έχουν βρεθεί σε πόλεις γύρω από το Κίεβο, λέει η ουκρανική εισαγγελία  

Τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε απόψε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

«410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη» γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές «εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας, μιλώντας σε μια εκπομπή που αναμεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας. Η Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο. Μόνο στην Μπούτσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε σήμερα στην Μπούτσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», είπε.

Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απορρίπτει τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι όλο το διάστημα που η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τα νότια προάστια της πόλης βομβαρδίζονταν όλο το εικοσιτετράωρο από ουκρανικά στρατεύματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινα και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ζελένσκι: Γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. «Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Αποτροπιασμός από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου» ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία. «Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.

«Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Γερμανία: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα – Προανήγγειλε κυρώσεις ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς. «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για “τα εγκλήματα πολέμου” που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, λίγο πιο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την “απρόκλητη βία” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια” έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

Γερμανικό υπ. Άμυνας: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας. «Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Ντερ Λάιεν: Αποτροπιασμός

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται». «Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» υπογράμμισε.

Μετσόλα: Φρικαλεότητες

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές».

«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν» υπογράμμισε η κ. Μετσόλα με ανάρτησή της στο τουίτερ. Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις» καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί