Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης: Δεν παραχωρείται, διαμηνύει στην κυβέρνηση το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πιθανή απομάκρυνση εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών και έχουν παραχωρηθεί στους φορείς της Αυτοδιοίκησης (όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο). Ομόφωνο ψήφισμα σχετικά με την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του Δ.Ε.Κ.Κ. από την ΕΤΑΔ, εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Δείτε επίσης: Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Να ακυρωθεί η ανάκληση παραχώρησης της έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης

Αντίθετο το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε κάθε προσπάθεια ανάκλησης της έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης

Στο ψήφισμά του το ΠΣ κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη βούληση- πρόθεση της ΕΤΑΔ ΑΕ, να ανακαλέσει την παραχώρηση των ακινήτων στο χώρο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών από την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ», τα οποία είχε παραχωρηθεί σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα πριν τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης».

Το ΠΣ αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, ζητώντας τη συνέχιση παραχώρησης του ακινήτου στην εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ» καθώς και την ανάκληση του εγγράφου της ΕΤΑΔ για επιστροφή του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να ανακαλέσει μονομερώς την παραχώρηση έκτασης 55 στρεμμάτων μέσα στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης.

Την αντίθεσή του σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης ο οποίος σε δήλωσή του μίλησε για προσπάθεια «δήμευσης» του χώρου ο οποίος, όπως τόνισε, «αποτελεί τον μοναδικό στο μέγεθος και στο είδος του εκθεσιακό χώρο στην Κρήτη, σε ευρεία χρήση από όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το έργο σχεδιάσθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο παραμένει εταίρος στη διοίκηση του και για περίπου εικοσιπέντε (25) χρόνια έχει φιλοξενήσει λαμπρά εκθεσιακά εμπορικά, πολιτιστικά γεγονότα, στηρίζοντας ενεργά τους παραγωγούς της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι εδώ και είκοσι χρόνια, ακίνητα εντός του χώρου της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε τοπικούς φορείς.

Αναλυτικά το ψήφισμά του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά την τακτική συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη 31.3.2022 στο Ηράκλειο συζήτησε  την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη βούληση- πρόθεση της ΕΤΑΔ ΑΕ, να ανακαλέσει την παραχώρηση των ακινήτων στο χώρο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών από την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ», τα οποία είχε παραχωρηθεί σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα πριν τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης.

Στα εν λόγω ακίνητα έχει ανεγερθεί και λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι:

  1. ​Η περιοχή της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών (Π.Α.Β.Γ.), λόγω της θέσης της αλλά και της σπουδαιότητάς της εντάσσεται σε ένα δυναμικό περιβάλλον,
  2. Την ανάγκη εξασφάλισης και κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα και ρόλου του συγκεκριμένου ακινήτου, με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που αποφέρουν όφελος στην κοινωνία ως την κατ’ εξοχήν δημόσια υποδομή εκθεσιακού χώρου σε όλη την ΚΡΗΤΗ,
  3. Την αδιαπραγμάτευτη θέση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της Κρήτης, το ακίνητο αυτό να διατηρήσει τον κοινωφελή του χαρακτήρα του και να μην αποτελέσει συμπλήρωμα της προς υλοποίηση ιδιωτικής επένδυσης που σχεδιάζεται στην υπόλοιπη έκταση,
  4. Την ανάγκη αναβάθμισης και διαχείρισης από τους τοπικούς φορείς του Δ.Ε.Κ.Κ.,  το οποίο έχει ανεγερθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους και από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτελέσει ένα βασικό έργο υποδομής της τοπικής οικονομίας.

Αποφασίζει ομόφωνα την έκδοση του παραπάνω ψηφίσματος και τη συνέχιση παραχώρησης του ακινήτου στην εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ» καθώς και την ανάκληση του εγγράφου της ΕΤΑΔ για επιστροφή του ακινήτου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί