Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Εκρηξη πληθωρισμού καταγράφει η Eurostat στη χώρα μας όπως και σε όλη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή της, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα –εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδό τους κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ χτυπάει η άνοδος των τιμών και στην ευρωζώνη. Κατά 7,5% αναμένεται να έχει αυξηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).

euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί