Στη Βουλή η διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών υδρόμυλων Κεφαλοβρυσίου Βιάννου

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο χαρακτηρισμός των ιστορικών υδρόμυλων στο Κεφαλοβρύσι της Βιάννου ως διατηρητέων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με τη συνυπογραφή της αρμόδιας τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου και των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη.

«Πάγιο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου και των κατοίκων του ομώνυμου χωριού στη Βιάννο αποτελεί η διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών υδρόμυλων της περιοχής που σήμερα κινδυνεύουν λόγω παλαιότητας και εγκατάλειψης», όπως σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησης.

 «Παρά τις συστηματικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί για τον άμεσο χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, το θέμα εκκρεμεί μέχρι και σήμερα». Οι βουλευτές εξηγούν ότι ναι μεν η αρμόδια Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης έχει αναλάβει το φάκελο, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η τελική αξιολόγηση και παράλληλα το Υπουργείο κεντρικά δεν ασχολείται.

Οι βουλευτές ρωτούν την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού: Πρώτον, σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η αξιολόγηση του φακέλου των ιστορικών υδρόμυλων στο Κεφαλοβρύσι; Δεύτερον, γιατί ακόμη μέχρι σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του φακέλου για τον χαρακτηρισμό των εν λόγω υδρόμυλων ως διατηρητέων ιστορικών μνημείων ανοίγοντας το δρόμο για τη μόνιμη προστασία και την ανάδειξη τους;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί