Η Σανγκάη μπαίνει στη δεύτερη φάση lockdown, ενώ αλλού αίρονται τα μέτρα

Οι κάτοικοι της ανατολικής Σαγκάης που ήλπιζαν να βγουν από ένα τετραήμερο lockdown έλαβαν άσχημα νέα απόψε: Κάποιοι θα περιοριστούν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 10 ακόμη ημέρες.

Αρχικά ειπώθηκε στους 26 εκατομμύρια κατοίκους της Σαγκάης, της μεγαλύτερης πόλης στην Κίνα, ότι το ανατολικό τμήμα θα αποκλειστεί για μαζικά τεστ κορονοϊού για τέσσερις ημέρες, ακολουθούμενο από μια παρόμοια άσκηση στα δυτικά.

Η πόλη ανακοίνωσε νέους περιορισμούς εννέα ώρες προτού λήξει το lockdown που ήταν σε ισχύ στα ανατολικά όπως ήταν προγραμματισμένο για τις 5 το πρωί της Παρασκευής. Δεν είναι σαφές ακόμα πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους πέρα ​​από αυτό, αναφέρει σχετικά το Associated Press. Εν τω μεταξύ, το τετραήμερο lockdown στο δυτικό τμήμα της Σαγκάης είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 3 π.μ.

Ωστόσο, υπήρχαν μερικά καλά νέα σε άλλα μέρη στην Κίνα, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο ξέσπαμα της επιδημίας COVID-19 απ’ το αρχικό ξέσπαμα του ιού το 2020 στην επαρχία Χουμπέι. Οι αρχές ανακοίνωσαν την άρση του lockdown σε όλη την πόλη στην επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο.

Οι κάτοικοι της Τζιλίν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα από την Παρασκευή για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο ανακοίνωση του δήμου. Θα πρέπει να φορούν μάσκες και, όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, να μένουν σε απόσταση 1 μέτρου. Απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις σε πάρκα και πλατείες.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα κρούσματα ήταν στην επαρχία Τζιλίν, η οποία συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας.

Ο Ma Chunlei, ανώτερος αξιωματούχος της Σαγκάης, αναγνώρισε τις ελλείψεις στην απάντηση της πόλης στο νέο ξέσπασμα του ιού. Οι αρχές έσπευσαν να ενισχύσουν τις παραδόσεις τροφίμων στην πόλη μετά τις εικόνες πανικού σε καταστήματα πρώτης ανάγκης. «Δεν προετοιμαστήκαμε αρκετά», είπε. «Δεχόμαστε ειλικρινά την κριτική από το κοινό και καταβάλλουμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε την κατάσταση».

Ο αξιωματούχος μίλησε πριν ανακοινωθούν οι νέοι κανόνες για το Pudong, το μισό της Σαγκάης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Huangpu, την Πέμπτη το βράδυ. Όσοι διαμένουν σε κτίριο όπου βρέθηκε θετικό κρούσμα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για 10 ακόμη ημέρες. Οι κάτοικοι άλλων κτιρίων στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών θα μείνουν σε περιορισμό για άλλες τρεις ημέρες.

Οι άνθρωποι που ζουν στη γύρω γειτονιά όπου βρέθηκε θετικό κρούσμα θα αντιμετωπίσουν λιγότερο περιοριστικά όρια. Μπορεί να τους επιτραπεί να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένες ημέρες.

Το lockdown δύο φάσεων της Σαγκάης, που πραγματοποιείται σε διάστημα οκτώ ημερών, έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές ανησυχώντας για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Μάρτιο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, καθώς τα lockdown και άλλοι περιορισμοί ανάγκασαν τα εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή.

Περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του lockdown στο Puxi στη δυτική πλευρά του ποταμού στη Σαγκάη. Οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους ή τις κατοικίες τους κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, με παράδοση ειδών παντοπωλείου ή γεύματος κατ΄οίκον.

Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη 8.559 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, εκ των οποίων τα 6.720 δεν είχαν συμπτώματα. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων ήταν υψηλότερο από ό,τι σε προηγούμενα επιδημικά κύματα, ιδιαίτερα στη Σαγκάη. Περίπου 100 από τα νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα μεταξύ ατόμων που είχαν φτάσει πρόσφατα από το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί