Πένθος στο Ηράκλειο: «Έφυγε» ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος

Φωτο: Μανώλης Σπανάκης – viannitika.gr (βράβευση του Δημοσθένη Ραπτόπουλου από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο, 16.9.2014, κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Αριστομένη Α. Συγγελάκη)

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βιάννος, καθώς έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια, ο αντισταστιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, γιος μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την Κρήτη, του πρωτεργάτη της, Αλέξανδρου Ραπτόπουλου.

Όπως γράφει ο Aristomenis Syngelakis, ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος υπήρξε αρχηγός της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης, της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής που ίδρυσε στις 3.8.1941 στους Φιλίππους Μονοφατσίου, μαζί με επτά ακόμη αξιωματικούς που αρνήθηκαν την ιταμή συνθηκολόγηση Τσολάκογλου.Συνελήφθη από τους Ιταλούς μετά από προδοσία στις 22 Φεβρουαρίου του 1942 και παραδόθηκε στους Γερμανούς που, μετά από φοβερές ανακρίσεις, τον οδήγησαν στο κολαστήριο της Αγυιάς Χανίων στις 22 Μαΐου 1942. Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος αν και είχε τη δυνατότητα να δραπετεύσει το απέφυγε, φοβούμενος τις πράξεις αντεκδίκησης των Γερμανών, οι οποίοι τελικά τον εκτέλεσαν στην Αγυιά στις 3.9.1942.Λίγο πριν την εκτέλεσή του ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος έστειλε το τελευταίο σημείωμα στην οικογένειά του, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του γράφοντάς τους το εξής συγκλονιστικό – δηλωτικό της μεγαλοσύνης του:«Συγχωρήσετε τους εχθρούς μου και εστέ υπερήφανοι».

Και τα παιδιά του, η Αταλάντη και ο Δημοσθένης το έκαναν πράξη. Ρίχθηκαν στον αντιστασιακό αγώνα και αργότερα στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες με θαυμαστά επιτεύγματα.Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος ήταν Μηχανικός και σημαντικός ερευνητής της Ιστορίας της Κρητικής Εθνικής Αντίστασης. Στήριξε ολόψυχα τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Τίμησε την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη θερμή ανταπόκρισή του στις πρωτοβουλίες της. Τιμήθηκε για την σπουδαία αντιστασιακή του δράση και τον αγώνα του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε εκδήλωση στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στις 16.9.2014, απ’ όπου και η φωτογραφία.

“Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να συνομιλήσω αρκετές φορές μαζί του. Κάποιες φορές παρουσία και της Άννας Μανουσάκη – Μεταξάκη, σπουδαίας μελετητριας της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Με εντυπωσίασε ο μειλίχιος χαρακτήρας του, η γενναιοδωρία του, η ευγένεια, η αξιοπρέπεια του. Αλλά και η ασίγαστη φλόγα για Μνήμη και Δικαιοσύνη που έκαιγε μέσα του. Μας έδινε, πάντα, θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, να παλέψουμε για το δίκαιο. Ζέσταινε με τα λόγια και τις πράξεις του τις καρδιές μας. Χωρίς ίχνος μνησικακίας αλλά με υπερηφάνεια και πάθος για αγώνα, τηρώντας κατά γράμμα την τελευταία παραγγελιά του σπουδαίου πατέρα του. Αγαπητέ μας Δημοσθένη σε αποχαιρετούμε με οδύνη. Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό! Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για Ελευθερία, Ειρήνη και Δικαιοσύνη, μέχρι τη νίκη!” καταλήγει.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη

Η Βιάννος σήμερα πενθεί. Με μεγάλη θλίψη, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια αποχαιρετούμε τον Δημοσθένη Ραπτόπουλο. 

Άξιο τέκνο του μεγάλου Κρητικού πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης, Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, οργανώθηκε και ο ίδιος στην Αντίσταση και αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της και την ανάδειξη των γεγονότων και των ηρωικών μορφών της, κόντρα στη φθορά του χρόνου και της λήθης.  

Ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στον τόπο μας, που αφήνει πίσω μία μεγάλη παρακαταθήκη με την πορεία και το έργο του.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ε. Ηγουμενίδη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια σημαντική προσωπικότητα της Κρήτης, τον αντιστασιακό και μάχιμο ιστορικό ερευνητή Δημοσθένη Ραπτόπουλο. Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος, γιος του πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, μπήκε από νωρίς στην αντιστασιακή δράση, αγωνίστηκε με πάθος σε όλη του την διαδρομή για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και για τις ιδέες του ενάντια στη λήθη.  Η Κρήτη οφείλει πολλά και στον ίδιο και στους αγώνες της οικογένειάς του στην υπεράσπιση της πατρίδας και της ιστορικής μνήμης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη 

«Με σεβασμό στη μνήμη του αποχαιρετούμε τον αντιστασιακό αγωνιστή, αλλά και συνεπή και ακούραστο ερευνητή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη Δημοσθένη Ραπτόπουλο.

Στα βήματα του τιμημένου πατέρα του, αντιστασιακού και αρχηγού της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης στη Μεγαλόνησο, του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας. 

Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμε την πλούσια δράση του και σκύβουμε με σεβασμό στο συγγραφικό έργο του για να αντλήσουμε θάρρος και παραδείγματα για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εποχής.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)

Παράρτημα Ηρακλείου

Το παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποχαιρετά με θλίψη και βαθειά συγκίνηση  τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, και πάντα δραστήριο μέλος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Δημοσθένη Ραπτόπουλο που «έφυγε» πλήρης ημερών, και εκφράζει τα συλλυπητήρια όλων των φίλων και απογόνων των αγωνιστών της Εαμικης Εθνικής Αντίστασης, του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί