Πόλεμος στην Ουκρανία – 35η ημέρα: Επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως θα μειώσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες (Συνεχής ενημέρωση)

Κρεμλίνο: Δεν απαιτούμε άμεσα πληρωμές σε ρούβλια για το αέριο

Αξιωματούχοι στη Δύση και στην Ουκρανία τηρούν επιφυλακτική στάση ως προς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως θα μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη βόρεια Ουκρανία μετά από «ουσιώδη» πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «θετικές μα δεν πνίγουν τις εκρήξεις από τα ρωσικά βλήματα», προσθέτοντας πως η χώρα του δεν έχει πρόθεση να μειώσει τις στρατιωτικές της προσπάθειες. Επίσης, τόνισε πως οι Ουκρανοί «δεν είναι αφελής λαός». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε πως «δεν “διαβάζω” σε αυτό τίποτα μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους», ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως δεν είχε δει κάτι που να υποδεικνύει πως οι συνομιλίες προχωρούν «εποικοδομητικά», σημειώνοντας πως οι ρωσικές ενδείξεις περί απόσυρσης θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια της Μόσχας για παραπλάνηση.

Σε σχετική αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σημειώνεται πως ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ μα οι κινήσεις αυτές είναι απλά «εναλλαγή» (rotation) μονάδων, με σκοπό την παραπλάνηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Πάντως Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως παρατηρείται όντως απόσυρση κάποιων ρωσικών δυνάμεων από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν συνιστά κατάπαυση πυρός.

Η Ουκρανία ζητά έναν διεθνή μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας παρόμοιο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (συλλογική άμυνα), ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε πως πλέον ο κύριος στόχος της Μόσχας ήταν η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς. Στο μεταξύ, στην τελευταία του ταξιδιωτική οδηγία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία μπορεί να «διαχωρίζουν» τους Αμερικανούς πολίτες: «Υπάρχουν συνεχιζόμενες αναφορές για Αμερικανούς πολίτες που διαχωρίζονται και τίθενται υπό κράτηση από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία» και μετά απομακρύνονται από ξηράς μέσω κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών ή στη Ρωσία ή Λευκορωσία, σημειώνεται σχετικά.

Όλες οι εξελίξεις

16:46 Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ουκρανία, σύμφωνα με τον βασικό Ρώσο διαπραγματευτή

Οι γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας που παραδόθηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη περιέχουν την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και βασικός Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. 

«Χθες για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι αρχές του Κιέβου δήλωσαν την ετοιμότητά τους να εκπληρώσουν μια σειρά από σημαντικούς όρους για να κτιστούν φυσιολογικές και ελπίζω καλές σχέσεις γειτονίας με τη Ρωσία στο μέλλον. Μας παρέδωσαν τις αρχές μιας πιθανής συμφωνίας σε χαρτί, οι οποίες προβλέπουν: άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αποκήρυξη των πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής» είπε ο Μεντίνσκι, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις του Κιέβου αναφέρουν μεταξύ άλλων την μη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα καθώς και την υποχρέωση για την περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των χωρών που θα υπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και η Ρωσία. 

Όπως είπε ο Μεντίνσκι, η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει και η Μόσχα θεωρεί ότι υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση στους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. 
 

16:43 Αισιοδοξία εξέφρασε Ουκρανός διαπραγματευτής

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε σήμερα ότι ένιωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

«Έχω μια αίσθηση αισιοδοξίας σε σχέση με τον γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο Ποντόλιακ σε μια ενημέρωση που έγινε διαδικτυακά μετά τις συνομιλίες που έγιναν χθες Τρίτη στην Τουρκία.

Ο ίδιος είπε ότι πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, ως αντάλλαγμα για την ουδετερότητα της, το οποίο θα τεθεί σε εθνικό δημοψήφισμα, μόνο αφού τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν και επανέλθουν στις θέσεις τους που κατείχαν πριν την επέμβαση τους στην Ουκρανία.

16:29 Ζελένσκι στη νορβηγική Βουλή: «Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται τώρα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα στο νορβηγικό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία θέλει «να καταστρέψει τα θεμέλια της Ευρώπης».

«Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται τώρα» είπε ενώπιον της 169μελούς Stortinget, όπου απευθύνθηκε ζωντανά μέσω βιντεοσύνδεσης με τη βοήθεια διερμηνέα

Μιλώντας γενικά για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι «για τους Ρώσους δεν υπάρχουν απαγορευμένοι στόχοι».

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου ήταν η τελευταία από μια σειρά ομιλιών προς βουλευτικά σώματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, του Καναδά, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας και του Ευρωκοινοβουλίου.

16:24 Οι Ουκρανοί κατήγγειλαν χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Ρωσικό πλήγμα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, κατήγγειλε σήμερα η Ουκρανή Συνήγορος του Πολίτη, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σε δήλωσή της στα social media ανέφερε:

«Στη Μαριούπολη, οι κατακτητές στόχευσαν το κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Εχθρικά αεροσκάφη και πυροβολικό πυροβόλησαν κατά κτιρίου σημαδεμένου με κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο, υποδηλώνοντας την παρουσία τραυματισμένων, πολιτικών ή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πότε έγιναν τα χτυπήματα και είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για απώλειες.

«Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949.
Μέχρι τώρα, οι μόνοι που βομβάρδιζαν κτίρια και οχήματα με κόκκινους σταυρούς ήταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας.
Καλώ την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει τις βάρβαρες ενέργειες της κατοχικής χώρας στον βομβαρδισμό του κτιρίου της ΔΕΕΣ και να λάβει μέτρα για τον τερματισμό του αιματηρού πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό» τονίζει στη δήλωσή της η Ντενίσοβα.
Το χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 

16:02 «Στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία Τουρκίας – Ουκρανίας

Η ουκρανική αντιπροσωπεία που είχε συνομιλίες με την ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει εκεί για να πραγματοποιήσει σήμερα συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία.

Χθες, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στο Παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ, καταγράφοντας μικρή πρόοδο στα ακανθώδη θέματα που καλούνταν να ξεπεράσουν. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

15:52 Τι απαντά ο Στόλτεμπεργκ στους Ρώσους για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde δήλωσε πως δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικές με το πώς θα αντιδράσει η Συμμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της. Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του.

15:30 Ρεκόρ πληθωρισμού στην Γερμανία

Στο υψηλότερο ποσοστό (7,3%) μετά την επανένωση σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Γερμανία το μήνα Μάρτιο. 

15:25 Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην πόλη Τσερνίχιβ λένε οι Ουκρανοί

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις στα προάστια του Κιέβου.

Η Ουκρανία έχει δει κάποιες μετακινήσεις στρατευμάτων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, αλλά όχι μαζική απόσυρση, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

15:14 Μια «πιο δίκαιη» παγκόσμια τάξη

Πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα από τον κινέζο σύμμαχό του για τη «χωρίς όριο» φιλία των δύο χωρών απέναντι στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ επωφελήθηκε από μια διμερή συνάντηση στην ανατολική Κίνα με τον ομόλογό του Γουάνγκ Γι για να ανακοινώσει την έλευση μιας νέας παγκόσμιας τάξης την οποία ονειρεύονται οι δύο χώρες.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», δηλώνει σε βίντεο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του.

«Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτού του σταδίου, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (…) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του.

Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση δια ζώσης του Γουάνγκ με τον Σεργκέι Λαβρόφ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

14:09 Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς.

14:02 Δορυφορικές εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Maxar Technologies via AP
Maxar Technologies via AP

13:48 Βομβαρδισμοί στο μέτωπο του Ντονέτσκ

Το Ντονέτσκ είναι η μία από τις δύο περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων από το 2014. Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, Παύλο Κιριλένκο, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σχεδόν όλες τις πόλεις και χωριά κατά μήκος του μετώπου που χωρίζει την ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση περιοχή από τις περιοχές των αυτονομιστών.

Όπως είπε, είχαν λάβει το πρωί χώρα επιθέσεις στη Μαριγίνκα και τη Νοβομιχαϊλίβκα. Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες και είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη της περιοχής του Ντονέτσκ.

13:34 Κρεμλίνο: Δεν απαιτούμε άμεσα πληρωμές σε ρούβλια για το αέριο

Η Ρωσία δεν θα απαιτήσει άμεσα οι άλλες χώρες να πληρώνουν για τις εξαγωγές αερίου της σε ρούβλια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και λέγοντας πως η Ρωσία θα έπρεπε να εργαστεί πάνω σε μια ιδέα για διεύρυνση της λίστας των εξαγωγών της που απαιτούν πληρωμές σε ρούβλια.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, κορυφαίος βουλευτής της Ρωσίας, προειδοποίησε νωρίτερα την Τετάρτη την ΕΕ πως αν ήθελε ρωσικό φυσικό αέριο τότε θα έπρεπε να πληρώνει σε ρούβλια, λέγοντας επίσης πως θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για το πετρέλαιο, τα σιτηρά, τα μέταλλα, τα λιπάσματα, τον άνθρακα και την ξυλεία.

13:24 Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει δει κάποια πραγματικά ελπιδοφόρα εξέλιξη ή σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα χαιρέτισε το γεγονός ότι το Κίεβο έχει διατυπώσει τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά είπε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα.

Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας πρότειναν χθες την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος για εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στην Τουρκία.

13:23 Επίκειται επικοινωνία Πούτιν – Ντράγκι

«Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

13:00 Έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή ”να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας”, ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

12:50 Έκτακτη συνεδρίαση στο υπουργείο Ενέργειας για το φυσικό αέριο

Εκτάκτως συγκαλεί ο Κώστας Σκρέκας συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων την Τετάρτη καθώς αύριο, Πέμπτη, λήγει το τελεσίγραφο Πούτιν για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σημειώνεται πως κατά τη σύσκεψη θα εκτιμηθούν εναλλακτικά σενάρια για την τροφοδοσία της χώρας σε περίπτωση που ο Πούτιν «κλείσει την κάνουλα».

Υπογραμμίζεται ότι στη σύσκεψη θα είναι παρόντες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

12:48 Οι κάτοικοι της Μαριούπολης μαγειρεύουν στον δρόμο

Εικόνες των κατοίκων της Μαριούπολης που προσπαθούν να μαγειρέψουν ανάμεσα στα συντρίμια μιας κατεστραμμένης πόλης, που δεν έχει φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό και αέριο, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η εικόνα δημοσιεύτηκε στην σελίδα του Τζεν Αμπρόσκιν στο Facebook, ενός Ουκρανού αστυνομικού, ο οποίος προσέφερε τον εαυτό του στους Ρώσους ως αντάλλαγμα για να απομακρυνθούν όλα τα παιδιά από την πολη.

12:44 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP. «Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

12:00 Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ενεργοποίησε η Γερμανία

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο ενεργοποίησε σήμερα, Τετάρτη, η Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενεργοποιήθηκε το «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης».

Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία.

«Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

11.36 Η Ρωσία «λέει ψέματα» λέει ο δήμαρχος του Τσερνιχίβ

Bομβαρδισμένο κτίριο στο Τσερνιχίβ στις 9 Μαρτίου.
Bομβαρδισμένο κτίριο στο Τσερνιχίβ στις 9 Μαρτίου.

Περισσότερα από το Τσερνιχίβ: Η πολιορκημένη πόλη βομβαρδίστηκε το βράδυ, είπε ο δήμαρχός της, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί περιορισμού των δραστηριοτήτων εκεί και στο Κίεβο.

Ο Βλαντισλάβ Ατροσένκο είπε πως οι Ρώσοι είπαν ψέματα και συνέχιζαν να επιτίθενται αδιακρίτως στην πόλη, λιγότερο από 100 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας. Οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, με τους κατοίκους να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, αέριο ή νερό.

Ο Ατροσένκο είπε πως «η νύχτα ήταν όπως τνη περιμέναμε, πως (όλα όσα υποσχέθηκε η Ρωσία) ήταν ψέματα εξαρχής, για αυτό τη νύχτα είχαμε βομβαρδισμούς. Και οι Ρώσοι προσπαθούσαν να καταστρέψουν όλα τα πιθανά μέσα διάβασης του ποταμού Ντέσνα προς το Κίεβο».

Ο Ατροσένκο, που έχει ζητήσει από το Κίεβο να μην ανταλλάσσει πιλότους που καταρρίφθηκαν πάνω από το Τσερνιχίβ με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, είπε ότι δεν είχαν υπάρξει στοιχεία που να δείχνουν απόσυρση δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες γύρω από την πόλη.

Όπως είπε, «οι ντόπιοι ζουν σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση εδώ και εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση, νερό, μόνο σε μερικές περιοχές της πόλης υπάρχει αέριο. Χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί. Χθες η περιοχή Λιότκα βομβαρδίστηκε σφοδρά, σκοτώθηκαν μερικοί και δεκάδες τραυματίστηκαν. Έχετε συναντήσει ποτέ ψεύτες στη ζωή σας; Τι βρίσκεται πίσω από τα ψέματά τους; Είναι απλά ψεύτες. Λένε ψέματα συνέχεια!».

11.34 Διεύρυνση συνεργασίας Ρωσίας- Κίνας

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

10.53 Μαριούπολη: Προσωπικό και ασθενείς μαιευτηρίου μεταφέρθηκαν δια της βίας, λένε οι αρχές

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

10.18 Καμία μείωση των ρωσικών επιθέσεων, λέει ο κυβερνήτης του Τσερνιχίβ

Ο κυβερνήτης του Τσερνιχίβ είπε πως δεν είδε μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την υπόσχεση από τη Μόσχα για περιορισμό της στρατιωτικής της δραστηριότητας εκεί.

Ως προς τις ρωσικές εξαγγελίες, το Reuters μετέδωσε πως είπε «αν το πιστεύουμε; Φυσικά όχι».

Ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Χάους δήλωσε μέσω Telegram πως «η ”μειωμένη δραστηριότητα” στο Τσερνιχίβ επιδεικνύεται από το ότι ο εχθρός πραγματοποιεί πλήγματα στο Νιζίν, περιλαμβανομένων αεροπορικών πληγμάτων, και όλη τη νύχτα χτυπούσαν το Τσερνιχίβ».

Η περιφέρεια του Τσερνιχίβ βρίσκεται βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Κιέβου.

09:14 Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα

.
.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατέφθασε στην Κίνα, στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, ζητώντας προστασία των ζωών των αμάχων και σεβασμό προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα σημείωσε πως οι αυξανόμενες κυρώσεις στη Ρωσία θα οδηγήσουν σε «νέα ανθρωπιστικά προβλήματα».

09:12 Βρετανία: Ρωσικές μονάδες με μεγάλες απώλειες επιστρέφουν σε Λευκορωσία και Ρωσία

Ρωσικές μονάδες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία για ανασύνταξη και ανεφοδιασμό, αναφέρεται στο σημερινό intelligence update του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Αυτές οι δραστηριότητες, σημειώνεται, ασκούν επιπλέον πίεση στην ήδη πιεσμένη επιμελητεία των ρωσικών δυνάμεων και «επιδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην αναδιοργάνωση των μονάδων σε προκεχωρημένες περιοχές εντός της Ουκρανίας».

Η Ρωσία «πιθανότατα θα συνεχίσει να αντισταθμίζει τις μειωμένες δυνατότητες κινήσεων στο έδαφος με μαζικά πλήγματα πυροβολικού και πυραύλων» συμπληρώνεται, ενώ εκτιμάται πως οι εξαγγελίες περί εστίασης σε επίθεση στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι «πιθανότατα μια σιωπηρή παραδοχή πως δυσκολεύεται να διατηρήσει πάνω από έναν σημαντικό άξονα προέλασης».

09:01 Ήχοι πυροβολικού στο Κίεβο

Εκρήξεις έχουν ακουστεί κοντά στο Κίεβο: Ανταποκρίτρια του BBC είπε ότι η ημέρα άρχισε με σειρήνες και ακολούθησαν εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης. Επίσης υπάρχουν αναφορές στα social media για ήχους πυροβολικού που γίνονταν αισθητοί από τις άκρες της πόλης μέχρι το κέντρο της.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε αναγγείλει «μείωση δραστηριότητας».

08:51 ΟΗΕ: Χιλιάδες πιθανοί νεκροί πολίτες στη Μαριούπολη

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.

«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε. Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε.

8:48 Επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

8:30 Βομβαρδισμοί στο Λουσιτσάνσκ

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

8:26 Στον ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγορείται πως προκαλεί «παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες Τρίτη πως προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Ο Ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Για την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, ο Νικολά ντε Ριβιέρ, προειδοποίησε πως «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει τον κίνδυνο λιμού απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου», με «τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι οι πρώτοι που πλήττονται».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια αντέτεινε ότι «οι αληθινοί λόγοι των σοβαρών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων δεν οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά μάλλον στην ανεξέλεγκτη υστερία των κυρώσεων της Δύσης» σε βάρος της Μόσχας.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, η Τζόις Εμσούγια, η σύρραξη στην Ουκρανία «απειλεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και (κρατών) στο Κέρας της Αφρικής».

08:18 Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες γυρνούν μαζί από τον ISS

Ένας αστροναύτης των ΗΠΑ και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πρόκειται να αποχωρήσουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μαζί, με κάψουλα Σογιούζ, παρά την αυξημένη αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η κάψουλα Σογιούζ με τον Μαρκ Βάντε Χέι της NASA και τους Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτρ Ντούμπροφ θα αποσυνδεόταν από τον διαστημικό σταθμό λίγο πριν τις 9 (ώρα Ελλάδας) και θα έπεφτε με αλεξίπτωτο στο κεντρικό Καζακστάν πέντε ώρες μετά, περίπου 400 χλμ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Μόλις μία ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να «καταστρέψουν» τη συνεργασία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο η NASA έχει πει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της και ότι οι κυρώσεις συνεχίζουν να επιτρέπουν τη συνεργασία με τη Ρωσία.

08:15 Βομβαρδισμός γραφείου της ΕΕ

Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε την Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί