Αλ. Τσίπρας: Να φύγει η κυβέρνηση που ωθεί τους πολίτες στην απελπισία και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση

“Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή. Μια κυβέρνηση η οποία εμμονικά συνεχίζει να αναπαράγει τη συνταγή της αποτυχίας της σε κάθε κρίση που ανακύπτει”

«Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ιστοσελίδα thebest.gr ενόψει της σημερινής περιοδείας του στην Πάτρα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εμμονικά συνεχίζει να αναπαράγει τη συνταγή της αποτυχίας της σε κάθε κρίση που ανακύπτει», ότι «ανοίγει το manual του νεοφιλελευθερισμού και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της». 

Μιλά για «αποτυχία» της στην πανδημία» και τώρα στη διαχείριση του κύματος ακρίβειας. «Για να μην κοροϊδευόμαστε, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ γράφουν τέσσερις λέξεις: Μητσοτάκης, ιδιωτικοποίηση, golden boys», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, κάθε μέρα που περνά, μεγαλώνει η ανασφάλεια ότι με αυτή την κυβέρνηση τα πράγματα μπορούν μόνο χειρότερα να γίνουν για τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νέας γενιάς, ακόμα και της μεσαίας τάξης για την οποία τόσο υποκριτικά ενδιαφερόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο thebest.gr

«Ζούμε σε μια εποχή διαρκών αλλαγών και προκλήσεων. Σε μια ιστορική περίοδο όπου οι κοινωνίες αναζητούν απαντήσεις σε μια συνθήκη αλλεπάλληλων κρίσεων. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι το πώς μια ηγεσία μπορεί να πάρει τις σωστές και κρίσιμες αποφάσεις για να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική σε κάθε πολίτη.

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή.

Μια κυβέρνηση η οποία εμμονικά συνεχίζει να αναπαράγει τη συνταγή της αποτυχίας της σε κάθε κρίση που ανακύπτει. Σε κάθε κρίση ανοίγει το manual του νεοφιλελευθερισμού και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της. Μετά την αποτυχία της στην πανδημία, μια μόνιμη ανοικτή πληγή για τη χώρα και την κοινωνία, σειρά είχε η διαχείριση του κύματος ακρίβειας.

Επί σχεδόν ενάμιση χρόνο, τόσο οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς με δημόσιες τοποθετήσεις τους όσο και εμείς στη Βουλή με σειρά παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, καλούσαμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την κρίση που έρχεται. Όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αγνόησαν το πρόβλημα και αυτό διότι η αντιμετώπισή του έρχεται σε σύγκρουση με τις στρατηγικές τους επιλογές. Όπως την επιλογή να εκχωρήσουν τη ΔΕΗ σε ιδιώτες την ώρα που σοβούσε η ενεργειακή κρίση, να προχωρήσουν σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, να κρατήσουν τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο, να αφήσουν την αγορά να «αυτορρυθμιστεί», επιτρέποντας στην αισχροκέρδεια με πρωταγωνιστή την ίδια την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, να ανθίσει. Για να μην κοροϊδευόμαστε, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ γράφουν τέσσερις λέξεις: Μητσοτάκης, ιδιωτικοποίηση, golden boys.

Αυτές τις στρατηγικές επιλογές πληρώνει σήμερα, κυριολεκτικά, κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση, κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Όχι μόνο στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά σε όλο το εύρος της αγοράς, που εκτινάσσεται από το ενεργειακό κόστος. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει πλέον εδώ που φτάσαμε. Πώς θα πάμε από την παρατήρηση των προβλημάτων στην λύση τους. 

Η μόνη λύση περνά μέσα από ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος. Ένα κράτος που θα παρέμβει για να στηρίξει την κοινωνία. Τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα το κάνουν αυτοί που ομνύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς και απεχθάνονται το κράτος. Δεν το πιστεύουν, δεν το μπορούν, δεν το θέλουν. Το απέδειξαν τόσους μήνες που αφήνουν ανεξέλεγκτο το όργιο της αισχροκέρδειας σε βάρος της κοινωνίας. 

Οι πολίτες λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, κάθε μέρα που περνά, μεγαλώνει η ανασφάλεια ότι με αυτή την κυβέρνηση τα πράγματα μπορούν μόνο χειρότερα να γίνουν για τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νέας γενιάς, ακόμα και της μεσαίας τάξης για την οποία τόσο υποκριτικά  ενδιαφερόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επομένως, το πρώτο αποφασιστικό βήμα είναι να φύγει άμεσα η κυβέρνηση που διογκώνει το πρόβλημα και ωθεί τους πολίτες στην απελπισία και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση. Και μία προοδευτική κυβέρνηση, να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Με άμεσα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα ανακόψουν το ράλι των ανατιμήσεων, όπως τόσες και τόσες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει, αλλά εδώ η κυβέρνηση εμμονικά αρνείται.  Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και αγορά, η αξιοποίηση της ΔΕΗ ως στρατηγικού πόλου ρύθμισης της αγοράς και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για όσο διαρκεί η κρίση, με πλαφόν στα τιμολόγια, με αυστηρά μέτρα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα εξαλείψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

Αυτό είναι το σχέδιο που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας. Μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, να προστατέψει το εισόδημα και τις θυσίες των πολιτών και να επαναφέρει την ασφάλεια και την προοπτική για την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ για να αναλάβει ξανά τις μεγάλες ευθύνες. Για να βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από τα αδιέξοδα που έφεραν πάλι οι πολιτικές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.  Για να δώσει λύση προς όφελος των πολλών, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή σε μια Ελλάδα που μπορεί και πρέπει να μείνει όρθια στο παρόν για να οργανώσει με ασφάλεια το μέλλον της».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί