Βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Σε κίνδυνο η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει επέλθει η Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου λόγω της υποστελέχωσης και της παράλληλης συνεχιζόμενης αύξησης του όγκου εργασιών, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Η συνταξιοδότηση εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα αιτήματα μεταθέσεων και αποσπάσεων υπαλλήλων εκτός της υπηρεσίας, πολλά από τα οποία οφείλονται στη συστηματική υποστελέχωση της Δ.Ο.Υ., δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη λειτουργία μια ιδιαίτερα σημαντικής υπηρεσίας» αναφέρει ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων για παρεμβάσεις προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της υπηρεσίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δε διαφαίνεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Γι’ αυτό και καλούμε τον υπεύθυνο Υπουργό να απαντήσει σχετικά με το εάν προτίθεται να προχωρήσει στην απαραίτητη στελέχωση, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου απασχολεί σήμερα 122 υπαλλήλους, εν αντιθέσει με υπηρεσίες που λειτουργούν σε νομούς αντίστοιχου πληθυσμού, όπου το προσωπικό τους υπερβαίνει τους 150 εργαζόμενους, ενώ τα «ορφανά» αντικείμενα θέσεων εργασίας που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, επιμερίζονται σε άλλους παρά το ότι μπορεί ακόμη και να μην εμπίπτουν στα αντικείμενα των θέσεων εργασίας τους. Επιπλέον, στον όγκο εργασιών που βαίνει αυξανόμενος, προστίθενται και οι δυσλειτουργίες λόγω του απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας που δε μπορεί να υποστηρίξει, λόγω χαμηλής μνήμης, τις εφαρμογές της Α.Α.Δ.Ε.

Η σχετική ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Σε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου Κρήτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επέλθει η Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και της παράλληλης συνεχιζόμενης αύξησης του όγκου εργασιών. Η συνταξιοδότηση εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα αιτήματα μεταθέσεων και αποσπάσεων υπαλλήλων εκτός της υπηρεσίας (πολλά από τα οποία οφείλονται στη συστηματική υποστελέχωση της Δ.Ο.Υ.) δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ωστόσο, και παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων για παρεμβάσεις προκειμένου για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δε διαφαίνεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Η Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου απασχολεί σήμερα 122 υπαλλήλους, εν αντιθέσει με υπηρεσίες που λειτουργούν και εξυπηρετούν νομούς αντίστοιχου πληθυσμού το προσωπικό των οποίων υπερβαίνει τους 150 εργαζόμενους. Τα «ορφανά» αντικείμενα θέσεων εργασίας που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου επιμερίζονται στους εν ενεργεία υπαλλήλους παρότι μπορεί να μην εμπίπτουν στα αντικείμενα του περιγράμματος της θέσης εργασίας τους. Επιπλέον, στον όγκο εργασιών που βαίνει αυξανόμενος, προστίθενται και οι δυσλειτουργίες λόγω του απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας που δε μπορεί να υποστηρίξει, λόγω χαμηλής μνήμης, τις εφαρμογές της Α.Α.Δ.Ε. Αναφέρονται ενδεικτικά οι εφαρμογές «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» και «ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΟΥ». Αναφορικά με το τρόπο σχεδιασμού των ως άνω εφαρμογών επισημαίνεται ότι από τη μία αυξάνει το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων των φορολογουμένων και από την άλλη δεν καθίσταται σαφές ποιος είναι ο αρμόδιος χειριστής της εκάστοτε υπόθεσης για την οποία έγινε αίτημα για ραντεβού.  

Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό τόσο με την αναγκαιότητα επιτέλεσης του ρόλου μίας δημόσιας υπηρεσίας, από πλευράς εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, όσο και με την εγγύηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: 

1.     Προτίθεστε να προχωρήσετε στην απαραίτητη στελέχωση για τη λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας;

2.     Προτίθεστε να εκσυγχρονίσετε τον υπάρχων τεχνολογικό εξοπλισμό της υπηρεσίας για την απρόσκοπτη λειτουργία της;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης 

Ηγουμενίδης Νίκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί