Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης 75 ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Δίκτης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σελί Αμπέλου που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς του Οροπέδιου Λασιθίου ενάντια στην εγκατάσταση 75 ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Δίκτης, όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωση της ΚΟ Λασιθίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η ΚΟ Λασιθίου χαιρετίζει και στηρίζει την χθεσινή κινητοποίηση  που πραγματοποιήθηκε στην Άμπελο στο Οροπέδιο Λασιθίου, που διοργάνωσαν ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Οροπέδιου Λασιθίου, ο εμποροβιοτεχνικός σύλλογος, ο κτηνοτροφικός σύλλογος και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής. Αφορμή για αυτή την μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη(ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura στην Ανατολική Κρήτη, που είναι σε εξέλιξη, καθώς και οι σχεδιασμοί ενεργειακών “πράσινων” επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν βάλει στο μάτι τις κορυφογραμμές της Δίκτης για εγκατάσταση 75 ανεμογγενητριών(Α/Γ). 

Όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου, εκ μέρους των συλλόγων και το κοινό τους ψήφισμα, πρόκειται για γιγάντιες Α/Γ όπου η καθεμία έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα, είναι συνολικής ισχύος κοντά στα 200MW και για κάθε βάση χρειάζονται 350 τετραγωνικά μέτρα μπετόν, όπου σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα(διανοίξεις δρόμων, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.) που προϋποθέτονται μιλάμε για οικολογική καταστροφή με τρομακτικές συνέπειες στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνέπειες τις οποίες θα τις πληρώσει ο αγρότης της περιοχής, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες, συνολικά ο λαός. Αντίστοιχα η ΕΠΜ για τις περιοχές Natura που είναι σε διαβούλευση όχι μόνο δεν προστατεύει την περιοχή, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη με τρόπο που να μην εμποδίζει καθόλου του “πράσινους” επιδρομείς και αντίστοιχα βάζει νέα εμπόδια στον κτηνοτρόφο-αγρότη του Λασιθίου, στους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την αγροτική παραγωγή και να ζουν σε αυτό τον τόπο.

Το πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ.Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης και τον Κ.Χαλκιαδάκη, δημοτικό σύμβουλο Οροπεδίου Λασιθίου έδωσε δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και χαιρέτησε του παρευρισκόμενους.

Ο Μ.Συντυχάκης επισήμανε ότι η σημερινή συγκέντρωση αποδεικνύει ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση των 75 Α/Γ είναι ενάντια στην θέληση του ίδιου του Λαού του Οροπεδίου και δεν αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μαζική αλλαγή χρήσεων γης, αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν.

Ο Βουλευτής του Κόμματος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Με αυτές τις επενδύσεις, διασφαλίζεται φθηνό ρεύμα για τον λαό; Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων; Εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας μας; Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει! Οι επενδύσεις αυτές δεν θα εξασφαλίσουν φτηνότερο ρεύμα στον λαό, ενώ τα εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν δεν θα τα πάρουν ούτε οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Άλλωστε, τα αιολικά πάρκα αξιοποιούν πολλούς εργαζόμενους μόνο στη φάση της κατασκευής, ενώ στη φάση της λειτουργίας τους το αναγκαίο προσωπικό περιορίζεται στο ελάχιστο. Το “πράσινο” μείγμα στην «απελευθερωμένη» Ενέργεια είναι κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να ανεβαίνουν συνολικά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας, και την ενεργειακή φτώχεια να θεριεύει. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του, στους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου(…) Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, πως το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση βρισκόταν και θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού και των φορέων του Οροπεδίου Λασιθίου, που παλεύουν ενάντια στην επένδυση, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και των δραστηριοτήτων που απειλούνται από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.»

Ο Μ.Συντυχάκης κλείνοντας τον χαιρετισμό του είπε: «Πίσω απ’ την έκρηξη της ακρίβειας, την ενεργειακή φτώχεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που θα την επιτείνει, κρύβονται οι ίδιες βαθύτερες αιτίες. Οι ανταγωνισμοί των ομίλων, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, των αστικών κρατών για τα κέρδη, τα μερίδια αγοράς, τις σφαίρες επιρροής. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν δαιμονοποιούν τις ΑΠΕ, το σύνολο των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών. Εμείς μιλάμε για σχέδιο αξιοποίησης του εγχώριου πλούτου που επειδή υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ και τα παζάραια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα; Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ναι! Αναφερόμαστε σ’ έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του, όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας για την Ενέργεια, που θα λειτουργεί με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο νέος δρόμος προϋποθέτει αλλαγή εξουσίας, όπου ο λαός θα έχει το πάνω χέρι. Μόνο στα πλαίσια μια τέτοιας οικονομίας, η χώρα μας, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (ήλιο, αέρα, θάλασσα, εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, κ.λ.π.) μπορεί να παράγει ενέργεια, φθηνή για το λαό, να πάψει να είναι πανάκριβο εμπόρευμα, να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια και να προστατέψει το περιβάλλον.  Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των αδειών εγκατάστασης των 75 γιγάντιων ανεμογεννητριών στις προστατευόμενες κορυφογραμμές της Δίκτης, καθώς και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.

Εδώ και τώρα, σε συνθήκες ακρίβειας και συνεχών ανατιμήσεων, το ελάχιστο που απαιτείται είναι:

  1. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.
  2. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
  4. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Κ.Χαλκιαδάκης, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Οροπέδιου Λασιθίου ο οποίος ανέδειξε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο χωροθέτησης, αλλά βαθύτερο που έχει να κάνει με την στρατηγική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων στην ενέργεια. Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι αντιλαϊκοί και καταδικάζουν τον κόσμο στην φτώχεια, ενεργειακή και μη, και για αυτό το νομικό πλαίσιο που έχουν κτίσει και ο σχεδιασμός τους δεν βελτιώνεται ούτε χωροταξικά, ούτε περιβαλλοντικά, ούτε τεχνικά. Δεν μπορεί να συμφέρει και το Λαό του Λασιθίου, της Κρήτης της χώρας μας και τα επιχειρηματικά μονοπώλια της ενέργειας. Άλλωστε ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου ξεσηκώνεται όλη η Ελλάδα, μόνο εδώ στο Λασίθι με αφορμή την ΕΠΜ για τις περιοχές Natura έχουν γίνει αρκετές διαμαρτυρίες και κινητοποίησεις όπως η σημερινή(28/3) και μάλιστα στη Σητεία, στο Παλαίκαστρο οργανώνονται αντίστοιχες κινητοποίησεις την Τρίτη 30 Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης για την ΕΠΜ στην Ανατολική Κρήτη.

Με βάση τα παραπάνω, ο Κ.Χαλκιαδάκης έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους μαζικούς φορείς του Οροπεδιου Λασιθίου να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αποφασιστικά και δυναμικά, συντονιζόμενοι με όλο το Λασιθιώτικό και Κρητικό Λαό που είναι αντιμέτωποι με αυτόν τον σχεδιασμό καλώντας τους να δηλώσουν προς πάσα κατέυθυνση: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  Η περιοχή μας είναι υπερκορεσμένη και δεν θα παραδοθεί στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.

  • Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. 
  • Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιοθερμικά πάρκα σε κανέναν Δήμο του Λασιθίου και οπουδήποτε στην Κρήτη. Ούτε σπιθαμή γης για τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους.
  • Να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης, τα συμφωνητικά μίσθωσης των Δήμων με τις εταιρείες και να μην πέσει ούτε σφυριά για τις εργασίες κατασκευής τους. Καμιά ανεμογεννήτρια, υποσταθμοί και γραμμές υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων εγγύτητας και προς τα κάτω των ορίων ηχορύπανσης.
  • Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του “πράσινου” τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί