Πρώτα τον καταδίκασαν, τώρα πιέζουν να δοθεί προστασία στον Σαϊντού

Θύμα της πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είναι ο 18χρονος πρόσφυγας-μαθητής Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που κινδυνεύει ακόμα και με απέλαση εάν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε αυτός ούτε κανείς από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, την κατήργησε το Υπουργείο το 2020, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.

Μετά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να θέλει να βοηθήσει τον Σαϊντού, ασκώντας πιέσεις στους δικαστές της ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, προκειμένου να αποκτήσει καθεστώς προστασίας. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικαλέστηκε ότι ο μαθητής είναι αριστούχος και δήλωσε ότι «ενίσχυσε» τον φάκελό του: γεγονότα όμως που μικρή σχέση μπορεί να έχουν με το δικαίωμά του να συνεχίζει να ζει στη χώρα.

Σημειώνεται ότι στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με τον Σαϊντού.

Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για το θέμα:

«Ενόψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της Πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του. Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο Υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά.»

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Πρώτα τον καταδίκασαν, τώρα πιέζουν να δοθεί προστασία στον Σαϊντού”

  1. Citizen Mitsos

    Από τη στιγμή που βγήκε αυτόνομη κυβέρνηση μακεδονομάχων από τα Lidl, με υπουργό εσωτερικών ακραίο που κυνηγούσε αριστερούς με ρόπαλο αριστερούς στα νιάτα του, και κατάφερε να επιβάλλει ερωτήσεις σχετικές με την καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη για να μετρήσει με αυτές την “ελληνικότητα” των υποψηφίων για ιθαγένεια έμπλεξαν τα πράγματα και για τους πρόσφυγες και για τους ιθαγενείς…

  2. Δεν είναι αντιφασίστες

    Αυτού του είδους οι άδικες απορρίψεις αδειών παραμονής σε συνδυασμό και με απαράδεκτες συμπεριφορές των αρμοδίων αποσκοπούν στο βασανισμό ανθρώπων που παλεύουν για την επιβίωση και όχι μόνο επιζούν αλλά και διαπρέπουν. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, αλλά πρέπει να υπάρξει κατακραυγή για να ενδιαφερθούν οι Μηταρακηδες.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί