Η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Απ την κυβέρνηση επενδύουν συστηματικά, στην καλοπληρωμένη προπαγάνδα και αμνησία των Ελλήνων, για να «πουλήσουν» με όρους κυνικού πολιτικού μάρκετιγκ το αφήγημα τους. Ένα αφήγημα παντελώς άσχετο και ξεκομμένο απ την στυγνή, δυστοπική πραγματικότητα που όλοι ζούμε, αλλά πλήρως προσαρμοσμένο στις δικές τους ψηφοθηρικές ανάγκες, τώρα που βλέπουν πως καταρρέουν.

Είναι βέβαια οι ίδιοι άνθρωποι που με πολύ ισχυρές κοινοβουλευτικά κυβερνήσεις κατά το παρελθόν χρεοκόπησαν τελικά την Ελλάδα. Σε καιρούς παχιών ευρωπαϊκών αγελάδων και κονδυλίων, όχι μόνο δεν έφεραν ανάπτυξη αλλά τουναντίον έφεραν αποβιομηχάνιση, εγκατάλειψη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, υπερδανεισμό και μετέτρεψαν τη χώρα από παραγωγική δύναμη σε υπερχρεωμένη χώρα παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα ένα όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, πελατειακού κράτους, αδιαφάνειας και διαφθοράς έφεραν ως συνέπεια την χρεωκοπία της χώρας. Όταν στις εκλογές του Γενάρη του 2015 ο Σαμαράς και οι συνοδοιπόροι του ηττήθηκαν πανηγυρικά, είχαν προνοήσει να ναρκοθετήσουν πλήρως το τοπίο για τη νέα κυβέρνηση και ανέμεναν να έχει βραχύ πολιτικό βίο, ως αριστερή παρένθεση. 

Με μικροπολιτικό, κυνικό τρόπο, αδιαφορώντας πλήρως για τη χώρα και το λαό αλλά επιδιώκοντας με κάθε τίμημα την επάνοδο τους στην εξουσία, που την θεωρούν αποκλειστικό τους προνόμιο και τη χώρα λάφυρο, είχαν επενδύσει αφενός στην απειρία ενός νέου πρωθυπουργού και ενός κόμματος χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, ενώ παράλληλα είχαν αφήσει μια χώρα διαλυμένη. Εκκρεμούσε τότε ακόμα η 5η αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης και η Ελλάδα ευρισκόμενη εκτός αγορών δεν είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, υπήρχαν πάνω από 100 προαπαιτούμενα από προηγούμενα προγράμματα ανεκπλήρωτα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις, ενώ τα ταμεία ήταν άδεια και η χώρα μπροστά στο χείλος της καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στις 28/01/2015 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι έλειπαν περίπου 530 εκ ευρώ για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αυτό ήταν το κατ επίφαση success story της συγκυβέρνησης Σαμαρά.

Όταν τελικά αποχώρησε τον Ιούλιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ απ την διακυβέρνηση, παρέδωσε μια χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ αυτή που την παρέλαβε, παρά τα λάθη που υπήρξαν και έχουν αναγνωριστεί. Η Ελλάδα είχε βγει πια απ τα μνημόνια, είχε γεμάτα ταμεία και μαξιλάρι 37 δις ευρώ, ρυθμισμένο το χρέος και υπήρχαν έντονες κοινωνικές παρεμβάσεις όπως ενδεικτικά: πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανασφάλιστους, κατάργηση του 5 εύρου στα νοσοκομεία, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του αυτοφώρου για τις οφειλές στο δημόσιο, 13η σύνταξη,  διανομή των υπερπλεονασμάτων, μηδενική αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κοκ. Φυσικά όλα αυτά η νεοφιλελεύθερη παρέα που κυβερνά τα σάρωσε και επανέφερε το φόβο, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την ακρίβεια, την Ελλάδα των λίγων που κερδίζει σε βάρος της Ελλάδας των πολλών

Η σκληρή νεοδεξιά ατζέντα του σημερινού Πρωθυπουργού, βγαλμένη σα συνέχεια του προγράμματος διακυβέρνησης του 90/93, υλοποιεί τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα των υποδομών σε ημετέρους ιδιώτες, επιτρέπει την κερδοσκοπία σε μια ανεξέλεγκτη αγορά.  Δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και σε παιδεία, υγεία θα έχουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Η μεσαία τάξη είναι ο στόχος. Η πλήρης απομύζηση και διάλυση της. Μας γυρνάνε στην Ελλάδα του 50 με τους λίγους προνομιούχους και τους πολλούς στη μάχη για την επιβίωση.

Θα το επιτρέψουμε? 

Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε μια κυβέρνηση που ενώ έχει πάρει φωτιά η ακρίβεια, παριστάνει τον παρατηρητή, κρύβεται πίσω απ την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρνείται να ελέγξει την κερδοσκοπία των διυλιστηρίων, των παρόχων ενέργειας, να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους. 

Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν με βοηθήματα επαιτείας των 0,12 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης? Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να ακούμε να μας λένε ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα, δεν βάζουν βενζίνη και να μας παροτρύνουν να μην τρώμε πολύ, να μη πλενόμαστε, να μη θερμαινόμαστε για να επιβιώσουμε και να είμαστε ευτυχείς γιατί στο Ιράκ και στη Συρία ζουν χειρότερα. Η αριστεία τους είναι πλαστή όσο και οι τίτλοι τους. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή

Ο λαός μας έχει και μνήμη και περηφάνια. Δεν θέλει απλά να επιβιώνει με την ψυχή στο στόμα, με το άγχος όποτε ανοίγει ένα λογαριασμό που ισούται με ένα μισθό, αλλά θέλει να ζει με αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Ως εδώ τα ψέματα, η προπαγάνδα, η λάσπη. Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Όσο και αν αγωνίζονται να αποτρέψουν το μοιραίο, ο πολιτικός τους χρόνος έχει ήδη τερματίσει στη συνείδηση του κόσμου και στις προσεχείς εκλογές στην κάλπη θα τερματιστεί και ο πολιτικός βίος της καταστροφικής κυβέρνησης τους. Το ομολόγησε άλλωστε ήδη και ο κ. Πέτσας, είναι δεύτερο κόμμα και τρέμουν τις πρόωρες εκλογές που οι ίδιοι διέρρεαν σενάρια για την διεξαγωγή τους.

Μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα κληθεί να βγάλει τη χώρα απ τα σημερινά αδιέξοδα, να επαναφέρει την θεσμική λειτουργία του κράτους, τις κοινωνικές κατακτήσεις, το δικαίωμα σε μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για όλους.

Η νέα μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώνεται και επιθυμεί την απαλλαγή απ τον επιτελικό βραχνά, είναι ιστορική ευθύνη και καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να εκφραστεί σε πλειοψηφική πολιτική δύναμη.

Γι αυτό ενόψει του 3ου συνεδρίου μας, καλούμε όλες και όλους να συνταχθούμε σε αυτό τον αγώνα και την δύναμη που θα φέρει την πολιτική αλλαγή, να ανταποκριθούμε σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα συμμετοχής, συστράτευσης για την Ελλάδα που θέλουμε και θα δημιουργήσουμε με δημοκρατία, δικαιοσύνη, ευημερία, αξιοπρέπεια.

Όλοι μαζί θα δώσουμε την πολιτική μάχη και θα κερδίσουμε. Για το λαό, με το λαό. Για την πατρίδα των ανθρώπων που ποτέ δεν χάνουν την ελπίδα τους.  Για το κράτος υπηρέτη των πολιτών. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά.

*Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι δικηγόρος και συντονιστής Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί