Μεντβέντεφ: Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά ακόμη και εναντίον συμβατικών όπλων

Απειλή εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας του, Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο οποίος έθεσε ξανά το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Όπως τόνισε σύμφωνα με τον Guardian, o Μεντβέντεφ, η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιούσε μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργέι Σοϊγκου ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» ήταν προτεραιότητα.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο, ο Μεντβέντεφ είπε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δεν απαιτεί από ένα εχθρικό κράτος να χρησιμοποιήσει πρώτα τέτοια όπλα.

Είπε: «Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», υπογράμμισε.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσουμε σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και το παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της».

Τα σχόλια αυτά ώθησαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιήσει απευθυνόμενος σε Φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ όπου συμμετείχε μέσω βιντεοσυνδέσμου, ότι η Μόσχα αποτελεί άμεση απειλή για τον κόσμο.
«Η Ρωσία καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», τόνισε

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί