Τραμπ: «Ένοχος για αρκετές απάτες» λέει εισαγγελέας που παραιτήθηκε επειδή δεν ασκήθηκε δίωξη στον πρώην πρόεδρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ένοχος» για «αρκετά» κακουργήματα, ιδίως για απάτες, κρίνει εισαγγελέας που προχώρησε στην υποβολή της παραίτησής του εξαιτίας του γεγονότος πως δεν ασκήθηκε δίωξη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτό δηλώνει, σύμφωνα με τους New York Times, ο Μαρκ Πόμεραντζ στην επιστολή παραίτησής του.

Ο Μαρκ Πόμεραντζ παραιτήθηκε την 23η Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με τον εισαγγελέα Κάρι Νταν. Διεξήγαγαν έρευνα ποινικής φύσης σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τα αποσπάσματα της επιστολής του δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (23.03.2022) από την εφημερίδα New York Times επιβεβαιώνουν πως και οι δύο παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του νέου εισαγγελέα της περιφέρειας του Μανχάταν, του Άλβιν Μπραγκ, να μην ασκηθεί δίωξη στον μεγιστάνα των ακινήτων.

Η απόφαση αυτή «αντίκειται προς το δημόσιο συμφέρον», έκρινε ο κ. Πόμεραντζ στην επιστολή του, σύμφωνα με τους Τάιμς. «Η ομάδα που διενήργησε την έρευνα σε βάρος του κ. Τραμπ δεν έχει καμία αμφιβολία για το εάν διέπραξε ή όχι κακουργήματα — το έκανε», πρόσθεσε.

Ο φάκελος αυτής της ποινικής έρευνας αφορά κυρίως τις υποψίες για εικονικές εκτιμήσεις της αξίας των στοιχείων ενεργητικού του Trump Organization –στον οποίο ανήκουν γήπεδα και κλαμπ γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα– είτε για να εξασφαλίζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τράπεζες, είτε για να επιτυγχάνει τη μείωση των φόρων που όφειλε.

Οι δύο εισαγγελείς σκόπευαν να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για πλαστογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο κ. Μπραγκ διαβεβαιώνει πως η έρευνα συνεχίζεται, χωρίς τους δυο παραιτηθέντες εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αν και αλληλοεπικαλύπτονται, η έρευνα αυτή είναι χωριστή από την αστική έρευνα που διενεργεί η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς. Η κυρία Τζέιμς έχει ζητήσει –μάταια, τουλάχιστον μέχρι σήμερα– ο πρώην πρόεδρος και δύο παιδιά του, ο Ντόναλντ ο νεότερος και η Ιβάνκα, να πάνε να καταθέσουν ενόρκως ενώπιόν της.

Η ποινική έρευνα είχε ήδη οδηγήσει τον Ιούλιο στην άσκηση δίωξης σε βάρος του Trump Organization και του οικονομικού διευθυντή του Άλεν Ουάισελμπεργκ, κυρίως για φορολογική απάτη. Ο όμιλος του Ντόναλντ Τραμπ και ο κ. Ουάισελμπεργκ δήλωσαν αθώοι. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα έχει συγκροτηθεί σώμα ενόρκων για την πτυχή που αφορά τις υποψίες για εικονικές τιμολογήσεις στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να αποφασίσει για την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων. Στο πλαίσιο αυτής της πτυχής, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ — του πρώτου προέδρου που δεν τις δημοσιοποίησε από τα χρόνια του 1970.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος ερίζει πάντα ότι οι έρευνες σε βάρος του έχουν πολιτικά ελατήρια, αφήνει μέχρι σήμερα να πλανάται η αμφιβολία για το εάν θα διεκδικήσει ή όχι το χρίσμα του κόμματός του ώστε να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί