Συγκίνηση για τον 18χρονο πρόσφυγα και αριστούχο μαθητή, Σαϊντού: Θα παρελάσει και μετά θα απελαθεί

Συγκίνηση και οργή προκαλεί η είδηση ότι ένα 18χρονος πρόσφυγας, ο Σαϊντού Καμαρά, αριστούχος μαθητής, θα παρελάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί.

Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος στη χώρα μας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι στο άγνωστο της ξενιτιάς καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας.

Ο Σαϊντού πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε το λιμάνι του. Πήγε στο σχολείο, έγινε αριστούχος, εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό. Και τώρα που ενηλικιώθηκε, που έγινε 18 ετών, ο Σαϊντού θα απελαθεί αφού πρώτα παρελάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του.

Συγκλονιστική ήταν η αφήγηση του Νικόλα Κακλαμάνου, διευθυντή στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου που μίλησε στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα.

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» είπε προσθέτοντας ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

Ο νεαρός πρόσφυγας Σαιντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έλαβε την ελληνική παιδεία, αρίστευσε. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.

«Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας» λέει με συγκίνηση ο ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί